Jak drahá je intuice?

Jak drahá je intuice? https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107529/bmid_jak-draha-je-intuice-107529.jpg 4 87 14

Proč nás selský rozum často vede ke ztrátovým rozhodnutím. Ještě provokativnější pokračování bestselleru Jak drahé je zdarma! • Čím to, že velcí šéfové pořád dostávají obří odměny? • Proč máme tak rádi nábytek, který si sešroubujeme sami? • Proč nám vlastní nápady vždycky připadají o chloupek lepší než ty cizí? • Proč je pomsta tak sladká? Dan Ariely se proslavil už svou knihou Jak drahé je zdarma, která se stala bestsellerem ve Spojených státech a v mnoha zemích Evropy včetně České republiky. V ní Ariely poprvé ukázal, že i ta nejdůležitější rozhodnutí v našich životech mívají iracionální kořeny, aniž bychom o tom věděli a aniž bychom si to chtěli připustit. Ve své nejnovější knize, Jak drahá je intuice, Ariely čtivě a poutavě dokazuje, že naše iracionální já má i své kladné stránky – jen jich musíme umět využít. Tentokrát se Ariely zaměřuje nejen na profesionální sféru, ale také na romantické vztahy, manželství nebo třeba charitu – a v každé situaci objevuje zasuté vlivy a příčiny, které opravdu stojí za naším jednáním, našimi chybami a našimi úspěchy. I ve své poslední knize používá Ariely svou atraktivní a unikátní metodu známou z předchozích knih – tedy zábavné experimenty, které přivádějí lidi do nezvyklých situací a umožňují studium jejich chování. Ať už se jedná o konflikty v kanceláři, milostná vzplanutí nebo hledání smyslu života, Ariely dokáže čtenáře naučit, aby se zbavil negativních vlivů z minulosti a rozhodoval se lépe. Kniha Jak drahá je intuice změní vaši práci, váš partnerský vztah a váš život.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Práh
Originální název:

The Upside of Irrationality , 2010


více info...

Přidat komentář

NGC6715
02.08.2021 4 z 5

Autor až příliš podrobně rozebírá několik tvrzení, podkládá je úvahami a experimenty, a to vše prokládá příběhy ze svého života (příběhy ze života autora jsou v knihách o kognitivní psychologii vůbec nějak přehnaně časté). Tvrzení, která autor rozebírá jsou hlavně:

1) Lidi, kteří vydělávají hodně peněz nikdy nepřesvědčíte, že vydělají více, než kolik zaslouží, bez ohledu na to, jak budete mít pravdivé, silné a logické argumenty.

2) Vaší práce a jejich produktů si vždy budete vážit více než ostatní a vždy vám bude divné, že ostatní to nevidí tak jako vy

3) Lidé rádi trestají za skutečné i domnělé nespravedlnosti, a to i v případech, kdy se jim to nevyplatí

4) Špatné změny nebo možnosti lidem vadí, ale nakonec si zvyknou téměř na všechno

5) On-line seznamky fungují špatně a seznamování je dnes těžší než v minulosti

6) Radost z nových věcí je zpravidla menší a kratší, než jste si mysleli, když jste je kupovali

7) Lidé jsou ochotnější pomoci jednomu konkrétnímu člověku, než velké skupině

8) Za mnoho nedorozumění mohou krátkodobé emoce

9) Pokud se nějakým způsobem chováme k ostatním, budeme v jejich situaci očekávat, že se ostatní budou chovat jako před tím my a my se budeme chovat tak, abychom tím ospravedlnili své předchozí jendání, i když naše chování před tím bylo víceméně náhodné nebo ovlivněné vnějšími faktory, které už neexistují

10) Lidé jsou mnohem iracionálnější, než si myslí

muf-rodrigo
15.07.2021 4 z 5

Knížka mi přišla trochu zajímavější než Zdarma (první díl), řada věcí, co tak nějak člověk tuší, ale tady jsou podloženy pokusy. Zbytečného balastu příliš není, dobré je shrnutí na konci každé kapitoly.


DreamerX9
10.05.2021 3 z 5

Nic zas tak nového co bychom intuitivně nevěděli ale spousta skvělých příkladů že života, žádná odborná nalejvárna a čtivě napsané. :)

knihyKeMne
20.09.2020 5 z 5

Moje první kniha od tohoto autora, a zaujala. Již první část dokazující, že člověk vždy nejedná tak, jak by předpokládal, na poli pracovním, je zajímavá, což teprv, když se přeneseme do oblasti běžného života. Zaujala mě například část zabývající se úspěšností internetových seznamek.

Kromě důkazů, jak je naše rozhodování ovlivnitelné, má kniha ještě přidanou hodnotu v tom, že v ní autor mluví hodně i o sobě a svém vyrovnávání se s těžkým popálením. Vůbec jsem dosud netušila, co všechno taková léčba obnáší. Nebo s čím se potýká vědecký pracovník na vysoké škole, což je jakýmsi pokračováním autorova životopisu. A ačkoli je v knize z autora opravdu mnoho, vůbec to nevyznívá nijak sebestředně. Zkrátka velmi dobře napsaná obohacující kniha.

SladkaK
10.04.2019 4 z 5

Lepší, než „Jak drahé je zdarma". Tentokráte se Ariely vydal po stopách spíš každodenního života, než pracovního prostředí.

AsiUrčitě
15.11.2018 4 z 5

Jako první jsem od Dana Arielyho četla knihu „Jak drahé je zdarma“ a tato je napsána podobným stylem, proto na mě možná neudělala takový dojem jako ta první. Název „Jak drahá je intuice“ může být trochu zavádějící, ale kniha v podstatě vyvrací předpoklady o tom, jak se lidé zachovají, které sice znějí na první pohled logicky, avšak skutečnost není až tolik racionální, a tudíž předvídatelná. Autor nejprve nastiňuje, jak si on a jeho spolupracovníci si všimli iracionálního chování lidí, a poté popisuje, jakým způsobem ho zkoumali. Navíc některé úkoly z experimentů si lze zkusit na vlastní kůži, jelikož jsou uvedeny i v knize. Na konci každé kapitoly je pak doporučení, jak s iracionálním chováním bojovat. Celkově se jedná o velmi zajímavou knihu, která je čtivě napsaná a již je dobré si přečíst.

Mercatino
18.03.2017 4 z 5

Líbil se mi jeden odstavec ke konci knihy, který vystihuje dost podstatnou věc v našem světě a tou je plýtvání a ledabylost.

Překvapuje mě ale, jak malý důraz na experiment se klade v takových sférach, jako je podnikání nebo veřejná zpráva. Někdy mě až šokuje, jak sebevědomě manažeři a politici stavějí své teze na předpokladech, které vůbec nemají ověřené, jen si je intuitivně cucají z prstu.

Líbilo se mi psaní experimenty s tím spojené o emocianálních kaskádách, stádním principu. Psaní o pomstě která je sladká, ale hned jak jí okusíme přestane nám chutnat. O tom jak negativní emoce mají obrovský dosah v dlouhodobé budoucnosti.

Knížka mi přišla fajn, jen by ty experimenty možná chtělo, alespoň pro mě shrnout do jasným myšlenek a tvarů.

Melic
04.03.2017 4 z 5

Jestli jste nečetli jinou knihu od autora, přidejte si 1 hvězdičku za překvapení, jak zajímavá je. Jestli jste už četli "Jak drahé je zdarma?", kniha vás už sice nezaskočí, pár věcí vám přijde povědomých, ale stále bude zajímavá.

parxel
03.10.2016 5 z 5

Toto je v pořadí již třetí kniha, kterou jsem od Ariely četl a opět mne nezklamala. Ariely se v ní tentokrát zabývá např. tím jak ovlivňuje výše bonusů náš pracovní výkon, jak a proč fungují resp. nefungují on-line seznamky, jak funguje proces adaptace, jak emoce ovlivňují naše rozhodování atd. Tedy spousta spousta zajímavých a atraktivních témat.

Celou knihu asi nejlépe charakterizuje drobný komentář pod čarou na str. 29 , ve kterém Ariely říká: "obávám se, že v naprostou racionalitu podnikání věří jen ekonomové, kteří mimo univerzitu nikdy nepracovali ani den." Bohužel musím s autorem naprosto souhlasit.

Na závěr bych podotknul, že podle počtu hodnocení zde na databázi knih se zdá, že se kniha netěší zdaleka takové popularitě jako "Jak drahé je zdarma", což je velká škoda, protože kniha toho má opravdu hodně co nabídnout. Vše je navíc podané velmi čtivým a přístupným způsobem, takže se v tom vyzná i naprostý laik. Za mě to je jednoznačně plný počet hvězd.

WereNee
03.08.2016 4 z 5

Čtivě a vtipně napsaná populárně vědecká kniha s popisem mnoha pokusů, které měli za úkol zjistit, jak lidé reagují a co jejich chování ovlivňuje.

ichinose
29.01.2014 5 z 5

Opět Ariely, jak ho znám a mám ráda. Nemluví o ekonomii a lidském chování nezáživně, jako většina ostatních, vytahuje tu zajímavou podstatu a předkládá nám jí s lehkostí a humorem jemu vlastním.

Eleanorra
21.05.2013 5 z 5

Naprosto výborný titul mého oblíbeného autora, vysokoškolského profesora psychologie a behaviorální ekonomie, Dana Arielyho. Odhaluje chybné (neracionální) vzorce v chování a rozhodování, které si člověk v sobě nese zakódované z dob minulých (tehdy měly tyto vzorce svůj opodstatněný smysl, nyní už jsou často nevhodné či zavádějící).

V knize se třeba dozvíte, proč má člověk tendenci finančně přispět na tragedii jediného člověka (emocionální apel) spíše než na problém malarie nebo AIDS, které mají za následek mnoho obětí (statistické životy). Vtipné průzkumy zjednodušující situace v reálném životě včetně zákulisních informací napomáhají ještě větší čtivosti.

dalimoni
02.09.2012 5 z 5

I druhá kniha od tohoto autora mi přinesla mnoho zajímavých myšlenek podložených experimenty s lidmi a jejich chování v různých situacích. Pro mě o chloupek slabší než "Jak drahé je zdarma", ale i tak je to na 5 hvězdiček.

Comodore
28.04.2012 5 z 5

Výborná a dobře přeložená kniha. Jediná věc, která mě tak trochu chybí je někde vzadu - nějaký závěr všech myšlenek. Tak jsem si ho musel udělat sám - ono by to stejně nebylo pro všechny. Každý si v ní najde své.

Štítky knihy

psychologie behaviorální ekonomie intuice

Autorovy další knížky

Dan Ariely
izraelská, 1967
2009  86%Jak drahé je zdarma?
2011  85%Jak drahá je intuice?
2012  83%Jak drahá je nepoctivost?
2015  57%Iracionálně váš…
2018  76%Psychológia peňazí

Kniha Jak drahá je intuice? je v

Právě čtených5x
Přečtených123x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených6x
Knihotéce41x
Chystám se číst105x
Chci si koupit37x
dalších seznamech2x