Iveta Bartošová: Neměla jsem se narodit

Iveta Bartošová: Neměla jsem se narodit https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60442/bmid_iveta-bartosova-nemela-jsem-se-naro-tkt-60442.PNG 3 31 8

„Neměla jsem se narodit,“ říká Iveta Bartošová o dni, kdy nikým nečekaná spatřila jako jednovaječné dvojče své očekávané sestry světlo tohoto světa. Jako by ji právě tento zvláštní příchod na svět poznamenal na celý život. Jako by neustále měla pocit, že je něčím navíc, nechtěná, ne plně hodnotná, o něco ošizená, přehlížená, že vadí, že o její život někdo usiluje, že ustavičně musí o svoji existenci do úmoru bojovat, že… Snad proto se v jejím profesionálním i soukromém životě tak rychle střídají prudké vzestupy a hluboké pády provázené až sebezničujícími pokusy. Kniha, jíž dal název Ivetin základní životní pocit, vznikla na základě její nutkavé potřeby o sobě „všechno vypovědět až do konce“, protože „potom se mi možná konečně uleví, nemohu tu tíhu pořád nosit v sobě“. Rozhovor s reportérkou Blesku Michaelou Remešovou, vedený na pokračování na chalupě v Jižních Čechách na břehu Vltavy, je tedy první Ivetinou opravdu upřímnou zpovědí. Podává o ní obrázek v celém jejím dosavadním vývoji. Nic nezkresluje a nic netají. Říká všechno spontánně sama za sebe. I když občas příliš nerozlišuje mezi skutečností a svými představami o ní. Až úplně „do konce“, jak chtěla, svůj příběh krásné nešťastné princezny sice nedopovídala, neboť její život zase nabral své zběsilé obrátky, ale jako kočka, obdařená devíti životy, se ze všech svých problémů opět spolehlivě vylíže, jak věří autorka knihy. Knihy, která je de facto jediným dlouhým, vzrušujícím rozhovorem.... celý text

Přidat komentář

META
01.02.2023 odpad!

to @cleopatra11: Zajímavé tvrzení o přetvařování, Vy jste IB osobně důvěrně znala - jaká OPRAVDU byla v soukromí...? Pokud ano, pak je rozhodné v jakém období.
Co se týče mentálního zdraví IB se před celorepublikovou veřejností čeští psychiatři DLOUHODOBĚ tvářili, že je v pořádku, když jí XX-krát nechali s klidem své právní, odborné odpovědnosti podepsat REVERZ z hospitalizací!
Jinak jen pro úplnost - je veřejně známo, že tato kniha nebyla nikdy autorizována a vznikala v době težkých závažných kombin. závislostí, probíhajících rozvinutých psych. nemocí. Zpovídnání závažně postižené osoby danou "novinářkou" bylo tedy absolutně neetické zneužití akutně nemocného, chronicky suicidálního pacienta.
Pokud je daná autorka psychicky zdravá s dostatečným náhledem, tak si musela být vědoma jak těžce měla již tehdy poškozené zdraví. I sama autorka v knize popisuje konzumaci alkoholu a jasné symptomy nemocí závislé IB. Navíc nucené nebezpečné traumatizující regresní vzpomínaní (které může provádět v daném krizovém psych. stavu jenom certifikovaný psychoterapeut, hypnoterapeut) v daném stadiu nemocí zákonitě jistě vedlo k celkovému zhoršení jejího psych. stavu.

cleopatra11
09.01.2023 5 z 5

Je to zpověď silně nemocného člověka. Bohužel, jen Iveta si myslela, že je naprosto v pořádku. Před kamerami se přetvařovala, v soukromí úplně jiná.


Marfulka007
11.11.2022 2 z 5

O knížce jsem se dozvěděla celkem náhodou a dala se do čtení, aniž bych studovala, co za knihu to vlastně bude, což byla možná základní chyba. Ivetu jsem v dětství a dospívání milovala, a zůstala u jejich písní navzdory všemu, co se kolem ní později dělo. Po dočtení téhle knihy ale cítím velký smutek. Je to zpověď nemocného člověka. Lidská psychika je křehká a o to křehčí, když je neustále pod drobnohledem médií a bulváru. A vydat takovýhle rozhovor, navíc nakonec ke všemu neautorizovaný, to mi opravdu nepřijde v pořádku. Ty dvě hvězdičky dávám pro Ivetu.

Víla
13.08.2022 2 z 5

Knížka zřejmě Ivetě pomohla do hrobu. Odsuzuje Ivetu za psychickou rozkolísanost, ale ta trápila především ji samotnou, odsuzování a připojení autorky k pronásledující smečce potřebovala Bartošová ze všeho nejmíň. Kniha se četla parádně, byla napínavá, skončila ovšem v knohotoči a patřila by spíš do koše. Chce to nastavit mantinely v lezení do soukromí.

DeKo1996
02.09.2018 5 z 5

Na tuto knihu jsem se těšila. Doufala jsem, že se o IB dozvím něco víc, než jen to, co se psalo různě po internetu.. A páni! Tohle byla tak neskutečně silná kniha. Párkrát jsem ji musela odložit a prostě vstřebat to, co v ní bylo.. Není to lehké čtení, ale jsem ráda, že knihu mám doma.

216364
02.01.2016

Já knihu četla, ale málem jsem ji ani nedočetla. Pro mě to bylo neskutečně těžké čtení. Při čtení jsem byla celkem smutná a často se mi stalo, že jsem měla slzy na krajíčku. Neměla lehký život. O to víc, to pro me bylo těžší čtení, když vim, ze je to přímo z úst IB.

Hella
14.02.2015

Úplnou náhodou se mi dostala do ruky tahle "zpověď" a za večer jsem ji přečetla.
A teď pořád myslím na to, jestli IB byla úplný a totální blázen ve vnímání světa, nebo "jen" strašně nemocný člověk, nebo jestli třeba v něčem neměla pravdu.... Jenže mi z toho pořád vychází ty první dvě varianty a převažuje lítost.... a to se snažím být fakt nezaujatá (v dětství jsem ji milovala, po pubertě mě to přešlo, pak mi byla dost fuk a poslední roky jsem jen nevěřícně sledovala to psycho kolem ní...). Jinak se obávám, že pro mě je hodnota knihy absolutně nulová a není to ani na jednu hvězdičku.... :-(

Lena79
23.06.2012 5 z 5

četla jsem to ze zvědavosti, co I.B. vlastně vede ke skandálům....Dospěla jsem k názoru že trpí jistou představou o tom, že po ní všichni jdou...