Rudá rakev

Rudá rakev https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145497/bmid_ruda-rakev-2qo-145497.jpg 4 74 18

Inspektor Pekkala série

< 2. díl >

Píše se rok 1939. Přestože se Stalin připravuje na největší konflikt v dějinách lidstva, stále ještě světu předstírá, že se bude snažit udržet mír. Doufá, že si vítězství zajistí pomocí projektu Konstantin, který se zabývá vývojem tanku T-34. Tento projekt ale někdo narušuje a vynáší přísně tajné informace ven. Zjistit, co zatím vězí, musí inspektor Pekkala….... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Red coffin , 2011


více info...

Přidat komentář

Maraiser
11.12.2022 3 z 5

Tak stejně jako u předešlého dílu. Nic v tom nehledejme. Tehdejší doba je tam jen jakousi kulisou. A děj? Tak nějak jako jo, no.

MaxQ
22.11.2022 3 z 5

Mé první setkání s Pekkalou... a asi i poslední. Vlastně celkem průměrná detektivka zasazená do "atraktivního" prostředí Stalinovy hrůzovlády třicátých let. Historické reálie slušně vykreslené, ačkoliv úplně nevěřím tomu, že Sovětský svaz tak moc německý útok očekával a připravoval se na něj. Co jsem ovšem vůbec celou knihu absolutně nepochopil, byly důvody, proč tak výborný a čestný kriminalista spolupracoval s takovou odpudivou kreaturou, jakou Stalin bezesporu byl. Zvlášť, když přesně ví, jaké zvěrstva má na svědomí. Tím pádem mi částečně nesympatický přišel i hlavní hrdina. Takže na pláž ano, ale to je asi vše.


ThomasRuhe
22.08.2018 3 z 5

Pro mě bylo důležité, jak se autorovi podaří vylíčit atmosféru doby ve které se děj odehrává. Zvládl to slušně, i když se to dalo zpracovat lépe. Detektivní zápletka kolem tanku T-34 byla zajímavá.
Takže zaslouženě 3/5.

Martin1974
18.11.2017

Knihu treba vnímať ako rozprávku a potom budete s výsledkom spokojní...

jarin58
12.11.2017 3 z 5

No nevím,tady je soudruh Stalin popsán jako lidumil.

Majdule
04.03.2017 3 z 5

Inspektor Pekkala se vrací v příběhu Rudá rakev už jako prominentní vyšetřovatel Stalina, byť „s podmínkou“. Zůstává pomocník Kirov i Pekkalovy návraty do minulosti. Knize nechybí napětí a atraktivita prostředí a doby, ovšem tím, že Pekkala začal spolupracovat s režimem, byť s jasným a ostrým vědomím jeho limitů, ztrácí část napětí vnitřního. To se vrací v závěrečné třetině, neboť hrdinové naráží na fakt, že komunismus a soukromí jsou zcela se vylučující pojmy, i na to, že v lidech probouzí to nejhorší. Přesto je to dobré oddechové čtení. Ovšem ve srovnání s ambicemi, které nabídl první díl, je to trošku zklamání.

Boby17
03.02.2017 3 z 5

Tak nevím, nevím. Moje první setkání s komisařem Pekkalou bylo dost rozpačité. Zdá se mi, že sovětské reálie nebyly popsány úplně dobře a do důsledku. I postava samotného komisaře, s úžasnými pravomocemi danými stínovým průkazem, se mi zdála až pohádková. Kniha se četla dobře, ale příběhu samotnému příliš nevěřím. Proto dávám tři hvězdy.

Sméťa11
11.11.2016 4 z 5

Velmi zdařilé pokračování a další odkrývání minulosti Pekkaly...

astroweb
25.08.2016 3 z 5

Oproti prvnímu dílu pro mě dosti zklamání.

Azmodan
18.08.2016 4 z 5

Na rozdíl od prvního dílu to má zajímavé téma a zajímavý příběh. Zajímavé vzpomínky na roky strávené v gualgu. Zbytečné vzpomínky na cara, je jich naštěstí málo...

achilles
18.07.2016 4 z 5

Už je tam trochu více beletrie a příběhu. Vývoj tanku T-34 je zajímavý, ale chyběl mi na konci doslov, jak to bylo skutečně. Budu muset bádat sám.
Zbytečně se opakují pasáže z prvního dílu vyjádřené vzpomínkami Pekkaly.

klokan.1905
06.07.2016 5 z 5

Tank T-34 - Rudá rakev...
Zdařilé pokračování s inspektorem Pekkalou... Už první díl - Rudé oko cara byl výborný a kvalitu udržuje Sam Eastland i v druhém dílu... Zřejmě bylo opravdu jednoduché - vlastně i za nic, dostat se na Sibiř, pokud tam tedy člověk vlakem vůbec dojel... Mrazivé pokračování... Zcela jistě sáhnu i po dalších dílech... Doporučuji k přečtení ;-)

pobijecmuch
31.05.2016 3 z 5

Všeobecně je potvrzeno, že další díly v sérii už nejsou tak kvalitní. Rudá rakev to jen potvrzuje. Autor klidně mohl vypustit pasáže, kdy Pekkala vzpomíná na dobu strávenou s carem. Do děje příběhu to nezasahuje a samotný děj to jen brzdí. I když tento díl je slabší, tak si celou sérii dočtu.

Jen pro zajímavost k roku 2016 napsal Sam Eastland 7 dílů série - Inspektor Pekkala.

Edana
11.06.2015 3 z 5

Uf. Tak je to konečně za mnou. Druhý díl byl podle mého daleko slabší než první. Ten měl taky drobné nedostatky a trochu slabší závěr (skvělý Pekkala si nevšiml zcela zjevných... věcí), ale působil kompaktněji a rozhodně měl atraktivnější zápletku. Tohle byla nuda k zbláznění, jenom hromada flashbacků, které moc nedávaly smysl, nějaké to vyšetřování začalo tak v půlce knihy. Stalin působí jako milý strýček a Pekkala jako staromódní trouba. Historickou věrohodnost bych nejradši neřešila vůbec, ale nedá mi to. Nevím, jak jinde, ale tady u nás se učí, že ještě na začátku války byl Hitler se Stalinem celkem kámoš. Rozhodně spolupracovali (pakty Molotov-Ribbentrop) a přijde mi dost nepravděpodobné, že by Hitler kvůli "útoku" na Polsko následně hned útočil na Sovětský svaz. Ostatně, Polsko napadli v září prakticky současně. Takové drobnosti, jako že třeba chlapci najedou autem v březnu do slunečnicového pole, radši už fakt ani neřeším...

RADOST
14.05.2015 3 z 5

Toto Pekkalovo pátrání mě trochu zklamalo - nejen tématem, ale i neustálými vzpomínkovými návraty do děje prvního dílu. I samotná postava Pekkaly, který nyní pracuje pro Stalina na základě vlastního rozhodnutí, se mi již nejeví tak sympaticky a zásadově,jako v prvním díle. Série však plní své poslání - ukazuje politiku i praktiky stalinismu a úskalí života v SSSR v době před druhou světovou válkou.

Ewik
20.03.2015 5 z 5

Druhá autorova kniha a Pekkala podruhé na Sibiři. :-) Ani nemusím říkat, že mě autor opět nezklamal.
Dost jsem se bavila u scén se Stalinem. Skoro si i říkám, že Pekkalův anděl strážný musel dělat přesčasy, vzhledem k tomu, jak s báťuškou mluvil. Být to někdo, koho Stalin nepotřeboval, skončil by u zdi.
U scén s carskou rodinou, jsem si vždy dokázala situaci živě představit. Hodně jsem s nimi prožívala jejich věznění v Jekatěrinburgu. A musím uznat, že ve chvíli jejich popravy i ukápla ta slzička. Jejich poprava byla tak nějak chaotická a vůbec se tak stát nemuselo.
Velmi slibně se mi jeví i major Kirov.
Úžasné čtení - doporučuji.

kam-pak
27.04.2013 4 z 5

Dobře napsaný thriller. Kriminální zápletka trošku ustupuje právě těm scénám se Stalinem a "flešbekům" s carem, nebo Rasputinem...Výborně a poutavě napsané. Jen o hrdinovi inspektoru Pekkalovi nevím, jak smýšlet :-) - prostě jen dobře dělal svoji práci. Po první knížce cyklu - Oku rudého cara - se také podívám. Takže doporučuji.

Boboking
16.01.2013 5 z 5

Včera jsem dočetl knihu "Rudá rakev : mrazivý thriller z dob Stalinovy hrůzovlády" od Sam Eastlanda. Výborně napsaný thriller ze stalinského období v SSSR těsně před vypuknutím WWII. Především pro jeho naprostý cinický humor. Ze světa, kde nikdo si není jistý, jestli zítra nebudu v Ljublance, v Gulagu či už mrtvý. Hlavně ty scény se Stalinem, prostě bomba. Už sháním i první knihu z cyklu - Oko rudého cara. Fakt doporučuji!!!

Autorovy další knížky

Sam Eastland (p)
britská, 1964
2015  83%Rudá Sibiř
2011  77%Oko rudého cara
2016  86%Rudá můra
2017  79%Bestie v Rudém lese
2012  78%Rudá rakev

Kniha Rudá rakev je v

Právě čtených1x
Přečtených101x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených7x
Knihotéce97x
Chystám se číst26x
Chci si koupit6x