Poslední autobus do Woodstocku

Poslední autobus do Woodstocku https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21931/bmid_posledni-autobus-do-woodstocku-5LM-21931.PNG 4 28 9

Inspektor Morse série

< 1. díl >

Kdyby lehkomyslná kráska Sylvie Kayeová nezmeškala poslední autobus z Oxfordu do Woodstocku, mohla být ještě naživu. Nenašli by ji zavražděnou, s rozervanými šaty na zadním dvoře jedné restaurace. Zabil ji řidič červeného vozu, který ji a její kamarádku svezl do Woodstocku? Padlo podezření z vraždy oprávněně na docenta Oxfordské univerzity Bernarda Crowthera? A proč se Sylviina tajemná spolujezdkyně neohlásila po nálezu těla na policii? To musí vyšetřit vrchní inspektor Morse za asistence svého pomocníka, seržanta Lewise.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Motto
Originální název:

Last Bus to Woodstock , 1975


více info...

Přidat komentář

rafan65
13.02.2024 4 z 5

Vcelku pohodová detektivka která má dobře vymyšlený příběh. Jediné co mě vadilo je opravdu hodně překombinované rozuzlení příběh. Tolik různých variant jsem opravdu ještě v žádné knize nezažil. Myslím že je to velká škoda protože z rozuzlení příběhu se stává blamáž ve které se čtenář začíná ztrácet.

Greenfingers
08.10.2020 3 z 5

Pouze průměrná "klasická" detektivka, první ze série s inspektorem Morsem. Na rozdíl od toho televizního ( v mladším vydání) si však mé sympatie rozhodně nezískal.
Samotný příběh byl na první pohled celkem reálný, autor jej však "vyšrouboval" do poněkud málo pravděpodobných situací předcházejících vraždě. Korunu všemu nasadila banální milostná aférka Morseho - tu si autor skutečně mohl odpustit.
Snad dám Morsemu ještě jednu šanci...


ponorka
08.06.2020

No nevím. Inspektor Morse je sympatická postava, ale způsob, jakým autor píše, mi moc nesedí. Měla jsem problém vytvořit si nějakou ucelenou představu o osobách i místech. Popisy postav i prostředí jsou nedůsledné, autor v tomto až příliš šetří slovy, věci sotva nakousne a šmytec - už jsme zase jinde. A vyšetřování inspektora Morse mi přišlo podobné, jako by autor i Morse byli stejného ražení. Všechno bylo jakési chaotické a ne zcela přesvědčivé. Zkusím od Dextera ještě něco jiného, jestli se mi to nezdálo, možná mi nesedla konkrétně tato kniha.
Ale jak už tady mnozí zmiňovali, i mně se líbí víc televizní verze , ať už s mladým nebo postarším Morsem, i volně navazující Vraždy v Oxfordu.

daudurhundur
20.02.2020 3 z 5

V televizním provedení (myslím ten seriál z 90.let) byl inspektor Morse můj oblíbenec. V knižním originále jsem si k němu ale cestu zatím moc nenašel. Ale úplně to nezavrhuju, určitě mu dám ještě šanci s dalším, snad zábavnějším, případem.

kap66
07.10.2019 5 z 5

Tak mě zase trudoš odhalil. Přesně u takových jako já má autor vyhráno. Někdy sice oceňuji logičnost vyšetřování, jindy (jako tady) si ale oblíbím hlavní postavu a tak trochu kašlu na to, jak vyšetřování vede, protože mě baví dialogy a styl psaní. Musela jsem přehodit v hlavě výhybku z mladého a milého Morse (s několika sériemi Endeavoura jsem strávila v létě hodně příjemných hodin) na toho starého (tedy spíš středněvěkého), už trochu otráveného a nedůtklivého; Lewis je mu dobrým protipólem i zrcadlem. Půlhvězdičku bych ubrala za milostnou linku, já se vždycky u vyznání lásky velkými slovy ošívám, ale půlhvězdičku zase vracím za příslib dobré četby, majíc před sebou všech dalších 13 dílů. Paráda.

moničina
18.09.2018 2 z 5

So skvelým seriálom sa to nedá ani zďaleka porovnať.

trudoš
20.02.2018 3 z 5

Standard detektivního žánru, bez radikálních chyb, ale i bez nějakých zásadních překvapení. Ovšem v postavě inspektora Morseho se skrývá natolik osobitý mrzout, že podobného těžko pohledat. Nikomu se nepodřizuje, nikomu nenadbíhá, nikomu nepřizná žádnou chválu. Správný alkoholik a tak trochu nervák. I popichování mezi ním a vyšetřujícím policistou, který mu dělá jakéhosi Watsona, je kouzelně sympatické.
Nic to však bohužel nemění na tom, že zápletka ničím nenadchla. Zdlouhavé pátrání po totožnosti mrtvé dívky a následné nekonečné kombinování kdo s kým a proč, místo pracování s konkrétními stopami, to není nic pro mě. Neznamená to však, že by šlo o odfláknutou práci - naopak, tahle kriminálka patří mezi ty, kde na konci vše zaklapne na své místo a nic nezůstane nevysvětleno. Navíc krátký rozsah zaručuje, že na nudné prostoje v podstatě není moc prostoru. Takže všechno je to o tom, jestli vám sedne jazyková stylistika nebo ne, a v případě že ano, má u vás Colin Dexter snadno vyhráno.

marek1278
09.02.2017 3 z 5

Za mě průměrná detektivka s pěkným a nečekaným koncem, uvidíme jak budou případy inspektora Morse pokračovat.

woodward
19.08.2015 5 z 5

Inspektor Morse je kultivovaný, vzdělaný dinosaurus v postmoderním světě. Rozumím mu velmi.

Štítky knihy

vraždy detektivní a krimi romány zfilmováno Oxford vyšetřování

Autorovy další knížky

Colin Dexter
anglická, 1930 - 2017
2011  89%Přehlídka
1999  87%Tajemství inspektora Morse
1985  81%Naposledy viděna v...
2006  78%Poslední autobus do Woodstocku
1998  70%Cesta lesem

Kniha Poslední autobus do Woodstocku je v

Přečtených48x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce36x
Chystám se číst17x
Chci si koupit4x