Přirozené příčiny

Přirozené příčiny https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/174577/bmid_prirozene-priciny-174577.jpg 3 28 28

Inspector McLean série

1. díl

Před šedesáti lety byla brutálně zavražděna mladá žena – vnitřní orgány jí byly vyňaty a tělo zohaveno. Dosud ležela v zazděné podzemní komoře. Pro edinburskou policii není šedesát let starý případ prioritní, ale detektiva inspektora McLeana pronásleduje rituální vražda mladé dívky i šest osobních předmětů pečlivě rozmístěných okolo těla. Edinburg zasáhne vlna křiklavých krvavých vražd – každá další je nápadně podobná té předchozí – a začíná se objevovat stále totéž jméno. Čím hlouběji se McLean noří do případu, tím častěji se musí ptát, kolik náhod se může sejít, a uvědomuje si, že ta nejabsurdnější odpověď je možná ta jediná správná... Přirozené příčiny zahajují novou, elektrizující řadu detektivních románů. Příznivci Iana Rankina, Petera Jamese a Stuarta MacBridea si dílo Jamese Oswalda zamilují.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Jota
Originální název:

Natural Causes , 2012


více info...

Přidat komentář

PeM
15.09.2021 3 z 5

Tak, ne, že bych si z toho sedla na zadek, zase na druhou stranu - zas tak špatné to taky nebylo. Závěr krapet přitažený za vlasy, jinak to ušlo.

trudoš
29.01.2019 3 z 5

Docela fajn okultní detektivka. V mnohém mi to připomnělo lepší britské kriminální seriály, jež si umí vyhrát nejen s výběrem postav hlavních, ale i vedlejších, díky čemuž perfektně vyniká tamější kolorit. A kdyby si James Oswald ještě trochu líp pohrál se zápletkou, bez problému by se podle mě dokázal probojovat i mezi žánrovou první ligu, za níž aktuálně kope Ben Aaronovitch. O sympatické hrdiny totiž autor rozhodně nouzi nemá, a je vážně zábavné sledovat jejich vyšetřovatelské peripetie, když se musejí potýkat s něčím, co jim hlava nebere. Jen to trvá moc dlouho - zatímco čtenáři je už tajenka známá, detektivové stále tápou, a moc tomu nepomáhá ani překombinovaná konstrukce zločinu, která je ale v jádru prostinká. Příliš mnoho dějových linií se tak nuceně cpe do jednoho konkrétního řešení, přičemž to nemá jiného smyslu, než dostát hodnověrnému alibi všem vedlejším odbočkám. Vůbec přitom nekritizuji hororový motiv, ten pro mě byl spíš příjemným zpestřením jinak rutinního řemesla.


syskas
17.06.2018 4 z 5

Zaujímavá kombinácia detektívky a hororu. Škoda, že nevyšli ďalšie diely.

game
21.11.2017 odpad!

začína to dobre, krimi prejde do thrilleru, ešte stále ako tak dobre, aby to nakoniec celé zaniklo v hororoidnom klišé s prežívajúcim z človeka na človeka skákajúcim démonom, ktoré už mimochodom bolo použité pred rokmi vo filme... a keby len v jednom.
škoda. mohla to byť dobrá detektívka.

kalache
06.05.2017 4 z 5

...většina uctívačů sekt ve skutečnosti nevěří tomu,co sekta provozuje.Jen chtějí,aby jim někdo říkal,co mají dělat.Je to tak snazší.. já Oswaldovi věřím...

Hanilelai
26.04.2017 4 z 5

Skvělé čtení! Byť mi trochu vadí nadprirozeno, autor vykreslil velmi dobre vysetrovani, vztahy na pracovisti a linii nadprirozena. Škoda,ze autor nezaradil úvodní kapitolu na začátek knihy...

VenuseV
17.10.2016 4 z 5

Celkem zajímavé čtení. Trochu mi vadila čeština v překladu, ale pak jsem si zvykla. Tento typ příběhů s duchařskou tématikou nemám moc ráda, ale toto mě bavilo :-)

kuwu
13.09.2016 4 z 5

Pěkné čtení, konec jsem hltala v očekávání co se z toho vyklube a kdo za ty vraždy může. A nakonec malinko zklamání, Takže jedna hvězda dolů za ten přitaženej konec, kterej se tam podle mě nehodil. Ale jinak doporučiji ;)

kneznaliba
13.12.2015 4 z 5

Vůbec ne špatná kniha. Dost jsem se dlouho ztrácela ve všech těch postavách, bylo jich opravdu moc. Závěrečné rozuzlení (nechci spoilerovat) opravdu šlo udělat jinak. Kvůli tomu dávám o hvězdičku méně, než bych dala jinak.

aralka
22.11.2015 2 z 5

celkově mi to připadalo zmatené a moc roztříštěné, i když jsem četla i horší knížky, tak prostě nic moc... a co se týče překladu, tak to "Mno" mi tam taky dost vadilo...

poiu
18.11.2015 3 z 5

Kniha samotná se četla dobře... Příběh zajímavý.... Ale...
------------------ SPOILER --------------------------------------------------
Čekala jsem asi trochu rozvinutější a propracovanější motiv ďábla (pokud tam musel být, pokud ne, stačilo by vykreslit nějaké spojení mezi všemi náhodnými sebevraždednými oběťmi - třeba že by všichni měli rakovinou napadené orgány apod.) Taky ta závěrečná rozmluva s ďáblem v té nemocnici mohla být MNOHEM důkladnější, hlubší, mysterióznější.... Škoda.

P.S. Taky by si měl autor (nebo překladatel?) ujasnit, jestli se jeden ze sebevrahů jmenuje Andrew Peters nebo Peter Andrews.

Temný snílek
29.08.2015 5 z 5

Přirozené příčiny jsou vynikajícím kriminálním thriller, který si prostě užijete...

bbara155
19.11.2014 4 z 5

"Mno", nemusela by tímto slovem začínat téměř každá přímá řeč. Dost mě to rušilo. Ale jinak se mi příběh líbil.

pinkpop
24.07.2014 2 z 5

No nevím.... Přišlo mi to dost zmatené, moc jmen, moc vražd....

mikika
23.01.2014 5 z 5

klasická skotská detektivka se postupem času promění v mysteriózní thriller, dobře napsané..

Štítky knihy

Skotsko

Autorovy knížky

James Oswald
skotská, 1968
2013  66%Přirozené příčiny