IMAGO. Ty trubko!

IMAGO. Ty trubko! https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231559/bmid_imago-ty-trubko-231559.jpg 3 28 8

Nepraktická křehká svobodná matka Houžvička jde do světa. Do loktovačky o životní pohodlí, o práci, o úspěch, o peníze, o virtuální komunikaci, o kariéru. Stop! FUCK SEX! Ani náhodou! Hrdinové existenciálního románu IMAGO jdou jednoznačně proti tomuto žebříčku hodnot. Přinášejí tak surreálně pitoreskní obraz současné české společnosti: dystopicky hluché, nesvobodné, dokonale obchodovatelné a plně závislé na zdrojích, které jsou mimo její kontrolu. Budeme ještě lidmi, až ztratíme schopnost naslouchat? Budeme ještě lidmi, až ztratíme schopnost řeči, smíchu a intuice? Budeme?... celý text

Přidat komentář

Jirikk
05.10.2022 1 z 5

STRASNY, NEDOČTENO

Pablo7
07.06.2020 4 z 5

Kniha je hodně zajímavá svým originálním jazykem. Některé obraty jsou fakt skvělé. Vypráví o Houžvičce a jejich kamarádkách a přátelích od 80 let, přes devadesátky až do současnosti. Vyprávění je často přerušováno lyrickými těžko srozumitelnými pasážemi. Chvíli jsem byl úplně nadšený a chvíle ne. Je to trochu nevyrovnaná kniha, proto srážím bod. Mám ale docela chuť se ke knize vrátit.


playada
09.11.2017 1 z 5

Já nevím. V postavách se topím. Připadá mi to jako obraz od Hieronyma Bosche, přičemž jenom sám autor byl sto pochopit sám sebe. A nebo možná ne....
Autorce dávám jednu hvězdu za pokus...

nefernefer
14.03.2017 2 z 5

Je mi líto, ale ke zdejším oslavným komentářům se nepřipojím. Narodila jsem se ve stejné době ve stejném kraji, tak by mi to téma asi mělo být blízké a možná by i bylo. Ale než jsem se prodrala skrz nános „květnatého a krásného jazyka“ k samotnému příběhu, tak jsem byla tak vyčerpaná, že už jsem ho vlastně ani nevnímala. Že má autorka nesporně talent na neotřelá slovní spojení a originální jazykové cítění, o tom žádná. Ale kdyby trochu ubrala na slovním exhibicionismu, tak by to knížce jen prospělo a touha po originalitě na úkor srozumitelnosti a čtivosti by z každého řádku netrčela tak okatě.

Annicka
10.09.2015 4 z 5

Začetla jsem se do knihy... normalizační Sudety... Řekla jsem si: kde je ten existencionální román o současné společnosti, o kterém si píše na obálce? Ale řekla jsem si, že i na to snad dojde. A opravdu došlo.
Román je opravdu skvělý, nemohla jsem se od něj odtrhnout. Jen lyrické pasáže, které naprosto nesouvisely s okolním dějem, mě poněkud rušily. A možná i množství postav, které se objevily, pak zmizely, a když jsem na ně už pomalu zapomněla, opět se objevily. Kdyby aspoň neměly občas tak podobná jména... (nebo jsem jediná, kdo si neustále pletl Lakmé a Lonvé?)

KACABAK
05.07.2015

Husákovy děti by měly zpozornět, alespoň nahlédnout a zamyslet se...netýká se to i mě? Kdo si zvykne v knize na dlouhá souvětí, bude moci objevit zajímavý příběh o Houžvině, která je popsána neuvěřitelným množstvím slov. Tato kniha byla nominována na cenu Magnesia litera za prózu.Mně se kniha moc líbila, ale nesmí Vás u ní nikdo rušit, ani děti, ani hudba..tiše.

MichelleS
31.05.2015 4 z 5

Dospívala jsem ve stejné době jako Houžvička (a autorka) a ta atmosféra se fakt povedla. I když tolik odvahy a divokosti jsem v sobě nikdy nenašla. Nádherný jazyk, plný metafor a nezvykle užitých i zcela nových slov mě pohltil. Jen ty vsuvky mimo děj už na mne byly moc, bez nich by se kniha obešla. Z popisu naší konzumní elektronické společnosti jde doslova hrůza. A v závěru kontrast mezi výhrůžkou zosobněnou černými labutěmi a poklidnou rodinou idylkou. Doufám, že ještě umíme vypnout touch-rakvičku a pokecat u kafe a ne na ksichtovníku.

kitja
25.03.2015 5 z 5

Málokdy hodnotím knihu na 5/5. Ale tady se všechno potkalo. To, že jsem jen o dva roky starší než autorka, to že jsme měli podobné popkulturní zážitky, chodili na stejnou Cibulku, poslouchali stejný brutálně lyrický kapely, a přerod nesvobody v (ne)svobodu prožívali podobně.

Hanka Lundiaková má květnatej a krásnej jazyk a velkej dar poutavě zachytit odraz doby, kdy všichni dobrovolně hluchneme ve svých Mordorech.

Štítky knihy

Magnesia Litera

Autorovy další knížky

Hana Lundiaková
česká, 1978
2020  63%Co je ti do toho
2021  76%Hyena
2014  62%IMAGO. Ty trubko!
2010  73%Vrhnout
2012  69%Černý Klarus

Kniha IMAGO. Ty trubko! je v

Právě čtených1x
Přečtených44x
Doporučených1x
Knihotéce15x
Chystám se číst29x
Chci si koupit2x