Černý Klarus

Černý Klarus https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141242/bmid_cerny-klarus-Vjx-141242.jpg 3 9 3

Hrdinka snové eroticko-sentimentální novely zkoumá svět trochu jinak, než jsme zvyklí. Od dětského poznávání tělesnosti s jeho zakoušením erotického napětí přes bolest a magické myšlení až ke zcela dospělému uspokojování sexuálního pudu. Do příběhu vstupují zásadní otázky této literární hry na "spiklence slasti" plastové doby: Může se jednou stát nymfa madonou? Může se beztrestně křičet na veřejnosti? Může se čůrat do vany? Po povídkách Vrhnout se autorka vydala do krajiny svobodné rozkoše, kde objevuje erotismus smetiště, igelitu, něžný svistot biče, nymfomanii i libertinství, a vydává tak svědectví o základní lidské touze: milovat.... celý text

Přidat komentář

Afilada
15.04.2021 4 z 5

Autorka umí psát, má skvělou slovní zásobu, líbí se mi popisy bezútěšných smetišť, kde se v dětech probouzelo, formovalo a rostlo erotické cítění a zároveň i určitá krutost, která se pak odrazila v jejich pohlavní dospělosti. Těším se, že se paní Lundiakové třeba podaří v budoucnosti napsat velký společenský román. Cesta do Frankfurtu mi nevadila, naopak. Dávám tři hvězdy a čtvrtou za odvahu. A držím palce do budoucna.

petrarka72
08.04.2021 5 z 5

Nikdy není brzy spojit se - nikdy není pozdě vzlétnout... Erotická jednohubka, spíše cvičení stylu než plnohodnotná novela; ale práce s jazykem už tady pozoruhodná.


Bolkonská
23.04.2015 3 z 5

Anotace spíš děsí než láká, "snová eroticko-sentimentální novela" je to poslední, po čem bych sáhla, spasil to jen fakt, že jsem již četla od autorky něco jiného. Černý Klarus je lepší v první části, kde Lundiaková čerpá ze svého dětství, ve druhé polovině je vysloveně slabá část, pro příběh navíc úplně zbytečná, kdy vypravěčka cestuje do Frankfurtu, atd. Každopádně mi to přijde jako nejméně zajímavý počin z těch dosavadních. Naproti tomu bych vřele doporučila její sbírku Vrhnout.

Štítky knihy

erotika česká literatura novely erotické romány

Autorovy další knížky

Hana Lundiaková
česká, 1978
2020  63%Co je ti do toho
2021  76%Hyena
2014  62%IMAGO. Ty trubko!
2010  73%Vrhnout
2012  69%Černý Klarus