Hvězdy proti hvězdám

Hvězdy proti hvězdám https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235243/bmid_hvezdy-proti-hvezdam-235243.jpg 3 19 2

Šestatřicet hvězdiček na vlajce Unie a třináct hvězdiček na vlajce odtržené Konfederace představují symboliku sporu mezi severními a jižními státy USA v občanské válce (1861–1865), který vyústil v nejkrvavější konflikt v historii této země a vyžádal si 650 000 lidských životů. Autor v novém titulu edice Polozapomenuté války neakcentuje pouze vojenské aspekty událostí zmiňované doby, nýbrž i fakta dokumentující hospodářskou a demografickou převahu Severu nad Jihem a snahu zachovat jednotu americké republiky a dosáhnout zrušení otroctví. V knize defilují rovněž příběhy Čechoameričanů, kteří se na straně Unie obvykle projevovali jako stateční bojovníci, zatímco ve státech Konfederace dávali najevo svůj odpor k jejímu reakčnímu systému dezercí z vojska. Působivou atmosféru dávné doby a vzdáleného kontinentu umocňují vzrušující příběhy ze sféry výzvědné a protivýzvědné služby obou stran.... celý text

Přidat komentář

Hor89
18.12.2022 1 z 5

Kniha si vzala za cíl zmapoval historii Americké občanské války, což se podle mě moc dobře nepovedlo. Kniha je sice docela čtivá, zaobírá se podrobně českými účastníky války nebo vojenskou špionáží, ale už v ní nezbylo moc prostoru na ty důležité věci, například Bitva u Gettysburgu je vyloženě odfláklá. Další mínus je velké množství chyb a překlepů.

Igor1311
03.08.2022 1 z 5

jedna z najslabsích knih celej edicie čo som čítal. Čo nové som sa dozvedel o americkej občianskej vojne? len to že bola a skončila a že v nej bojovalo mnoho vojakov s českými koreňmi, toť vše.