Humanae vitae

Humanae vitae https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127474/humanae-vitae-127474.peg 4 7 2

Encyklika papeže Pavla VI. o správném řádu sdělování lidského života Druhé české vydání Tento dokument odmítající umělou antikoncepci sice v mimocírkevních kruzích určitě četl jen málokdo, jeho obsah však přesto dodnes patří mezi témata, kterým se „světská“ média ve vztahu ke katolické církvi věnují nejčastěji. A to takřka vždy s vyzněním pro církev krajně negativním.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Stojanov
Originální název:

Humanae Vitae Summary , 1968


více info...

Přidat komentář

matej.kulistak
28.06.2020

Vzhledem k velice citlivému tématu encykliky mě poněkud podráždilo, že se asi na dvou místech vyskytla nešťastná formulace: "každý správně uvažující člověk musí uznat...", čímž se říká, že pokud si myslím něco jiného, je to špatně. To je soud, nikoli argument, což je u textu, který by měl být argumentační, prostě špatně. Zvlášť, když obsah této encykliky nebyl přijímán v kolegiu biskupů jednomyslně (což je, pokud vím, podmínkou k tomu, aby se na něj vztahovalo dogma o neomylnosti).
Pavel VI. si jasně uvědomuje nárok, který na věřící touto encyklikou klade. Uznávám, že má pravdu v tom, že akceptování antikoncepce církví by vedlo k všeobecnému poklesu morálních hranic nejen v rodině, ale i ve vědě, v politice (násilné sterilizace apod.) i jinde, těžko domyslet.
Přesto se mi zdá, že toto učení je často v praxi pouhým těžko naplnitelným ideálem. Podobně jako Židé ke svým 613 přikázáním přidávají ještě tzv. "ohradu kolem Tóry" tj. doplňující přikázání, aby náhodou některé z těch základních neporušili (např. jelikož Žid nesmí zhasnout svíci zapálenou o šabatu, raději ji ani nepřemisťuje). Zkušenost říká, že důsledná praxe bez respektování kontextu může někdy vést spíš k rozpadu manželství, než k jeho zcelení.

Erik77
26.09.2017 5 z 5

Provokatívna encyklika, ktorá bola studenou sprchou pre mnohých v Cirkvi aj mimo nej. Chvala Bohu že tuto sprchu. Myslím si že táto encyklika má v sebe krásu a hĺbku. Nielenže potvrdzuje nemenné morálne učenie Cirkvi ale je aj výpoveďou o Božom milosrdenstve a odpustení.