Hrdinové kapitalistické práce v Evropě

Hrdinové kapitalistické práce v Evropě https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520340/bmid_hrdinove-kapitalisticke-prace-v-evr-7TT-520340.jpg 5 22 2

Hrdinové kapitalistické práce v Evropě jsou pokračováním úspěšného reportážního projektu Saši Uhlové – tentokrát z prostředí východoevropských migrantů, kteří se jako levná pracovní síla vydávají hledat štěstí na západ Evropy. Téma pracovních podmínek lidí z východu a jihu Evropy, kteří se neuživí v zemích svého původu, je zde zpracováno formou deníku. V něm autorka popisuje, jak se nechávala zaměstnávat v různých odvětvích, která jsou na levné pracovní síle cizinců často postavena. Jedná se o práci v zemědělství (autorka pracovala na farmě v Německu), o práci v ubytovacích službách (konkrétně v irském hotelu, kde se autorka nechala zaměstnat jako pokojská) a nakonec o péči o seniory (v terénních sociálních službách ve Francii). Oproti reportážím, které vycházely na Alarmu a které byly značně zkrácené, kniha podává mnohem komplexnější obraz životních trajektorií lidí, kteří opouštějí své domovy, aby se uživili. Také je zde detailněji popsáno, jaký vliv má jejich zranitelnost na trhu práce na pracovní podmínky, včetně porušování nejen zákoníku práce, ale i lidské důstojnosti. Hrdinové kapitalistické práce 2 názorně ukazují, že chudí lidé jsou kvůli tomu, aby se uživili nebo aby uživili své děti, ochotni podstupovat strašné věci. A také, že platová nerovnost mezi východem a západem Evropy je dlouhodobě neudržitelná a ohrožuje evropskou integraci.... celý text

Přidat komentář

AdunavonBois
předevčírem 4 z 5

Že se určitým tématem zabývá Saša Uhlová, znamená, že je někde pácháno bezpráví. Fakt, že si mnohé ústrky, erodování práv a pošlapávání důstojnosti vyzkouší na vlastní kůži, je obdivuhodné. Kniha je volným pokračováním reportáží Hrdinové kapitalistické práce mapující pracovní podmínky špatně placených zaměstnání v ČR.

"Výlet" za hranice, s ohledem na výběr pracovních pozic a všeobecné vzhlížení k západním zemím, jsem očekávala méně zdrcující. Přestože jsem sama kdysi při studiu VŠ vyrazila do Skotska na sběr malin. Osobně mě nejvíc překvapily podmínky v irském hotelu. Emočně nejdrásavější byla pasáž o péči o seniory a seniorky v Marseille. Reportáže plasticky vykreslují podmínky a přežívání pracujících. Zároveň jsou psané jednoduše a srozumitelně. Jen škoda, že lidé, kterých se to týká nejvíce, musí pracovat tolik, že zřejmě nikdy nebudou mít čas si přečíst, v jak nevhodných podmínkách ve prospěch současného kapitalistického soukolí pracují.

Abulafia
18.09.2023 5 z 5

Během první vlny covidové epidemie museli němečtí politici vyřešit vážný problém: Kdo bude sklízet chřest, když cizinci nemůžou do země? A vymysleli, že to budou dělat němečtí studenti. Plán selhal a Němci si nakonec dováželi pracovníky z východní a jihovýchodní Evropy na výjimku. Němečtí farmáři tvrdili, že domácí studenti jsou líní. Studenti oponovali, že odmítají pracovat za otrockých podmínek. Když si přečtete Sašu Uhlovou můžete si udělat obrázek sami.

Za mě parádní reportážní kniha. Co se její koupě v předprodeji týče, tak lituji jenom toho, že jsem nepustila chlup a nezainvestovala do "piva s autorkou".


Štítky knihy

pracovní prostředí

Autorovy další knížky

Saša Uhlová
česká, 1977
2018  92%Hrdinové kapitalistické práce
2021  83%Stát v rozkladu: Reportáže z oblastí, na které se od sametové revoluce zapomnělo
2023  91%Hrdinové kapitalistické práce v Evropě

Kniha Hrdinové kapitalistické práce v Evropě je v

Přečtených26x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst27x
Chci si koupit11x