Holcroftova úmluva

Holcroftova úmluva
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459575/bmid_holcroftova-umluva-aah-459575.jpg 4 67 67

2. vydání. Mladý americký architekt Noel Holcroft přilétá do Ženevy. Tam se mu dostává do ruky šokující dokument, sepsaný na konci války trojicí nacistů, kteří údajně učinili pokání. Listina je klíčem k závratné částce, již zmíněná trojice tajně uložila, aby pomohla obětem holocaustu a odčinila své hříchy. K realizaci plánu stačí maličkost: Holcroftův podpis. Ve skutečnosti ovšem nemají být peníze použity na odškodnění lidí, které postihlo válečné běsnění, nýbrž k obnovení nacistické nadvlády. V roce 1945 nacisté rozeslali do celého světa děti třetí říše, jejichž čas právě nadešel. Spiknutí má uvést do chodu právě Holcroft, který je sice synem vysoce postaveného německého fašisty, ale o tajném plánu neměl do poslední chvíle tušení... Pokud Holcroft podepíše, stvrdí tím vlastní rozsudek smrti a ohrozí světovou bezpečnost. Zároveň si je však vědom, že překazit děsivé úmysly nacistických pohrobků může pouze svým podpisem...... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Domino
Originální název:

The Holcroft Covenant , 1978


více info...

Přidat komentář

RaDaR26
10.06.2024 2 z 5

Překvapuje mě tak vysoké hodnocení. Přiznám se, že jsem si neoblíbil hlavní postavu knihy. Kromě toho je ten příběh trochu přitažený za vlasy. Navíc je tam spousta míst, kdy lehce odhadnete, jakým směrem se dál kniha bude ubírat. Myšlenka není vůbec špatná, ale z mého pohledu se to zpracování nepovedlo.

items
28.01.2024 3 z 5

Dočítal som asi hlavne z nostalgie za inými dielami Ludluma, ktoré som pred rokmi hltal. Napriek tomu ako zložito sa príbeh tváril, mi prišiel pomerne jednoduchý a naivný.
Na konci som mal pocit, že, keby som z knihy povyberal všetky výskyty slova "Wolfsschanze", celkový počet strán by klesol o desiatky :).


Luigi1
22.01.2023 4 z 5

Ze začátku pomalý rozjezd pak se to rozjelo.

HollyUndead
03.10.2022 5 z 5

Kniha plná napětí, akce, zajímavých a nečekaných zvratů, vražd a zabíjení, politických spiknutí a různých skupin, které proti sobě soupeří velice krutým způsobem. V některých pasážích tedy krutost byla na můj vkus až přehnaná, nicméně ostatní a již zmíněné atributy tohoto románu malý nedostatek zcela překonaly a vynahradily. Každou knihu Ludluma jsem doslova hltal od začátku až do konce. Tato však patří k naprostému vrcholu.

BabaJaga11
18.11.2020 4 z 5

Ke knize jsem se dostala asi v nějakém dobročinném bazaru. A jelikož jsem nutně potřebovala něco "odčíst" a poslat dál (už zas nemám místo :-)), padla volba na tento poměrně tlustý svazek.

Nejde o žánr, který bych cíleně vyhledávala, ale přesto jsem se dobře bavila a knihu jsem přečetla během tří dní. Trochu se mi pletly postavy a občas jsem se musela vrátit k nějakému detailu, který se zprvu jevil jako nepodstatný, ale záhy se v knize objevil znovu jako potenciálně důležitá část příběhu.

Hlavní hrdina se mi líbil – právě tím, že do toho všeho spadl, aniž by chtěl, a nedokázal záměry gaunerů prokouknout. Ano, může se jevit jako hlupák – jenže myslím si, že kdybych se octla v podobné situaci, ve zcela jiném světě, než v jakém jsem žila dosud, kde by kdokoli mohl mít zájem mě zabít, asi bych taky nepostupovala extra chytře :-). A řekla bych, že to platí pro 99 % lidí, kteří vedou "normální" život.

Závěr mě trochu zklamal. Čekala jsem, že to dopadne buď hodně dobře – anebo naopak hodně blbě. Je fakt, že první varianta by asi byla nevěrohodná, druhá zase deprimující, sama nevím, jak by měl závěr vypadat, aby byl věrohodný, optimistický a taky trochu překvapivý... no ale nejsem spisovatel :-).

ludek.n
04.02.2020 3 z 5

Holcroftova úmluva je další z řady Ludlumových špionážně dobrodružných románů, dotýkajících se odkazu nacistických vůdců a jejich snu o vzkříšení třetí říše. Jedná se o vysoce efektivní příběh, v němž se to hemží tajnými uskupeními, rozvědkami, nájemnými zabijáky a na slovo vzatými agenty. Záměrně jsem použil slovíčko efektivní, protože Ludlumovu dílku, přes všechnu jeho spletitost a angažovanost, scházejí emoce. Tedy až na jednu: vztek. Ale i ten je chladný bezohledný a místy až syrově krutý, podobně jako všechno v téhle mohutně strukturované, nacistické frašce. Přátelství, láska, smutek tady mají podobu třikrát vyluhovaného čaje. Strach, rozhořčení a nenávist jsou plné krve a mrtvol. Celá dějová linka je strašlivě sešněrovaná, komplikovaná a nepřehledná. Postavy se chovají a jednají jako maňásci v loutkovém divadle, které vodí nezkušené ruce studentů herectví. Bombastičnost zápletce nechybí, ale působí samoúčelně a kontraproduktivně. Ludlum se snaží držet pedál plynu po celou dobu na podlaze, jenže výsledkem je monotónnost a v konečném důsledku pak přesycenost, která unavuje. A finále je na tom hodně podobně: už prostě není kam zrychlit a čím překvapit.

KAPO99
28.11.2017 5 z 5

Super kniha

bertrand
10.10.2017 3 z 5

Humoristický román napsaný v nejlepší stylistické tradici Rodokapsu s intenzitou Krvavého románu, vylepšený sem tam soft pornografickou vsuvkou.
Z komických figurek zaujme především urputně neúspěšný hlavní hrdina a jeho pekelně dokonalý protivník se zálibou ve světovládě. Vrcholem je pak pointa, kdy si oba, s ohledem na čtenářovu trpělivost a termín nakladatele, vymění strany.

davas
04.09.2016 5 z 5

neuvěřitelné,že tohle někdo napsal už v roce 1978 ...klobouk dolů a nezbývá mi dát nic jiného než pět hvězd

pavel80
16.10.2015 5 z 5

Strhující a napínavý příběh.

Sharp55
03.02.2015 5 z 5

Tak předně je třeba říct, že je třeba se při čtení obrnit lehkou hloupostí a takhle vybaven postupně vypouštět z hlavy ty kraviny, které hlavní postava často provádí. Noel Holcroft je totiž absolutní dement. A to v tom opravdu nejhorším slova smyslu. Prakticky každá věc, kterou udělá je úplně a zcela špatně a člověk očekává, že ke konci už mu to prostě MUSÍ!!!!! docvaknout, že je chodící katastrofou a nejlépe by udělal kdyby si někde tiše sednul do kouta,nic nedělal a hlavně držel hubu. No tušítě správně, neudělá to a tak konec knihy jednoznačně musel být přesně takový jaký je (s tím by mohli mít někteří lidé určitý problém ani já jsem nebyl zcela spokojen a tam, kde byla celá knížka krásně detailní na mě působil ''happy ending'' značně useknutým dojmem). Ony celkově hlavní postavy (ovšem jenom ty kladné) se chovají značně nelogicky s vrcholem v podobě Holcroftovy matky, která z tisíce možností jak to sehrát, zvolila tu naprosto ultimátně nejhorší a tím v podstatě pohřbila úplně všechno a všechny. Může se zdát, že jenom kritizuju a nemám důvod dávat plné hodnocení?? A právě proto mám!! Je to totíž boží špionážní jízda od začátku do konce!! Jenom mi prostě hlavní hrdina (a vlastně celá jeho rodina) připadala jako banda hloupých a nesympatických kreténů. Vyjímku tvoří až Helden, která jako jediná z klad´asů je fantastická. P.S. dal bych i jednu hvězdu navíc jelikož promyšlenost a sehranost s jakou si to hlavní nácek (i když to je strašná svině nelze mu nefandit) dával, byla neskutečná

Pavlikruza
19.08.2013

Strhující příběh, který měl pro mě samotného nečekaný konec

dangerita
28.11.2011 5 z 5

Pro mě další z výtečných románů tohoto autora. Strhující a napínavý děj, výborná atmosféra.

Autorovy další knížky

Robert Ludlum
americká, 1927 - 2001
2002  84%Agent bez minulosti
2005  83%Bourneův mýtus
2001  83%Hádův faktor
2007  80%Bourneovo ultimátum
2008  88%Arktická mise