Hmyzí rodiny a státy

Hmyzí rodiny a státy https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/168383/bmid_hmyzi-rodiny-a-staty-168383.jpg 5 29 7

Doplněné a rozšířené vydání populární knihy o společenském hmyzu „PROČ vosy, včely, čmeláci, mravenci a termiti…aneb HMYZÍ STÁTY“ (Nakl. ÚOCHB Praha, 1997) z pera entomologa, vysokoškolského pedagoga a popularizátora vědy poutavou a přístupnou formou vysvětluje záhady a mýty obestírající rodinné a společenské chování hmyzu a pavouků. Pohledem současné vědy se autor pokouší odpovědět na otázky, jak a proč se už před milióny let vyvinuli tvorové organizovaní do společností, jejichž složitost si nic nezadá – ba v mnohém daleko předčí – uspořádání společnosti lidské, kde je sobectví jedince neznámým a vývojově překonaným jevem, kde se o osudu a řízení společnosti rozhoduje tím nejdemokratičtějším způsobem i přesto, že se zvenčí režim jeví jako nejkrutější totalita. Máme si z organizací hmyzích států brát příklad, nebo jsou odstrašujícím vzorem? Máme se jich obávat, nebo je máme obdivovat? Máme v nich snad vidět předobraz lidské civilizace daleké budoucnosti? Kniha je bohatě ilustrována především fotografiemi.... celý text

Přidat komentář

evickakyticka
30.04.2018 4 z 5

Obsáhlost knihy, je teda úctyhodná. Přiznám se, že každé slovo jsem nepřečetla. Prostudovala jsem všechny obrázky s popisky a tam, kde mě něco zaujalo, jsem přečetla i související text.

Pro hmyzí fandy určitě něco jako bible, pro běžného čtenáře, kterého "jen baví příroda a hmyz jen obecně", příliš obsáhlé.

Recycler
24.06.2017 5 z 5

Naprosto fascinující věc. Víc k tomu nemá smysl dodávat :-)


Katja
10.04.2017 5 z 5

Profesor Žďárek je kapacitou ve svém oboru a navíc je obdařen i spisovatelským talentem - to je kombinace, ktera dělá z knihy nejčtivější počin v oblasti entomologie. Kromě zajímavostí a přínosných informací, obsahuje kniha spoustu nádherných fotografií. Takhle se vazeni popularizuje veda..

malpet
25.01.2017 5 z 5

Knihu jsem dostal už vloni, ale pořád na ní nějak nebyl čas. Teď se jí ale hodlám naplno věnovat, protože za to zkrátka stojí. Už jen po letmém prolistování je jasné, že tohle pro mně bude kniha roku, možná desetiletí :-) žádná nudná, suchá fakta, ale čtivou a místy i hodně vtipnou formou psané vyprávění o hmyzu, který je nepochybně autorovou velkou láskou. Děkuju za ní.

medvedice3
08.01.2017 4 z 5

Skvělá popularizace sociálního hmyzu. I k zamyšlení nad fungováním lidského společenství.

herdekfilek
02.10.2013 5 z 5

Nejkrásnější kniha mého života. Kam se na takovou literaturu hrabe Dostojevský i s jeho uraženými a poníženými. Do stoupy s nimi.

Varvara
13.06.2013 5 z 5

Pokud si dobře vzpomínám, tak díky téhle knize jsem si zamilovala sociální hmyz, především mravence. Kniha je moc zajímavá a čtivá, autor čtenáře pěkně zasvěcuje do světa společenského hmyzu. Přibližuje také ty málo oblíbené nebo přímo obávané druhy hmyzu (vosy, sršně), tak, že se většině lidí musí zalíbit :-) Určitě doporučuju všem milovníkům přírody, speciálně hmyzu.

Štítky knihy

hmyz pavouci entomologie včely mravenci čmeláci vosy

Autorovy další knížky

Jan Žďárek
česká, 1938
2013  95%Hmyzí rodiny a státy
2021  93%Ohroženi hmyzem?
1980  91%Neobvyklá setkání
1993  0%Feromony hmyzu v ochraně lesa

Kniha Hmyzí rodiny a státy je v

Právě čtených5x
Přečtených28x
Doporučených11x
Knihotéce27x
Chystám se číst65x
Chci si koupit26x
dalších seznamech2x