Historie čísla π

Historie čísla π https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116900/historie-cisla-116900.jpg 2 7 4

Pokusy o přesné určení poměru obvodu kruhu k jeho poloměru či o přesné stanovení plochy kruhu (kvadraturu kruhu) provázely lidskou kulturu a civilizaci od samých jejích počátků - a provázejí je prakticky dodnes. Autor knihy zasazuje jednotlivé etapy vývoje znalostí o tomto problému jak do kontextu vývoje celého matematického myšlení, tak do obecného kulturního a politického rámce příslušné doby. Věnuje velkou pozornost osobnostem, které se nejvíce zasloužily o pokrok v řešení této otázky, a seznamuje čtenáře nejen s jejich přínosem pro matematiku, ale i s jejich povahou a životními osudy. Vyslovuje na řadě míst osobité názory na jednotlivé osobnosti i dobu, ve které žily. Čtenář s nimi nemusí vždy souhlasit, svou provokativností však přispívají k zajímavosti knihy a činí četbu ještě poutavější. Na problému čísla π demonstruje tato kniha fascinující cestu lidského pokolení za poznáním. Může být proto inspirující zejména pro mladé lidi - středoškoláky a vysokoškoláky. Předvede jim, že matematika není nudná, že v sobě skrývá strhující dobrodružství ducha. Může v ní však najít zalíbení a poučení i odborník, kterému matematika není cizí, i inteligentní čtenář, který se s ní od doby školní docházky téměř nesetkává.... celý text

Literatura naučná Věda Matematika a logika
Vydáno: , Academia
Originální název:

A History of π , 1982


více info...

Přidat komentář

tazkykamen
24.11.2022 odpad!

Neskutočne buranská a arogantná prezentácia. Presne takto populárno náučná kniha nemá vyzerať !

parxel
12.06.2019 2 z 5

Populárně naučné knihy mám obecně moc rád a jsem vůči nim v jistém smyslu pozitivně zaujatý. Nicméně tato kniha mi moc nesedla. Je totiž napsána způsobem, který není moc poutavý a navíc autor místy do textu vkládá své vlastní politicé názory, což mi v tomto druhu literatury nesedí.

Celkově dávám dvě hvězdy, protože pasáží, které mne v této knize zaujaly, bylo opravdu velmi málo. Potenciálním čtenářům bych spíše doporučil knihu Velká fermatova věta nebo Neřešitelná rovnice, které jsou podle mého názoru mnohem lépe zpracované.


Shashlick
03.02.2016 1 z 5

Tuto knihu jsem dostal před lety a teprve teď jsem se dostal k jejímu přečtení. Když vám autor hned v předmluvě přizná, že není ani matematik, ani historik, dojde vám, že je něco špatně. Navíc, když přizná, že se nesnaží o objektivnost, ale že se nebojí vyjádřit svůj názor.

V podstatě celá kniha je o vyjadření autorova názoru (většinou negativního) na cokoliv - Římané, církev, Němci, Sověti, Američané, počítače, atd. Člověk má místy až pocit, že se jen potřeboval vypsat ze svého opovržení. Nevynechává ani některé matematiky, vědce a antické myslitele. Matematické pasáže jsou nekonzistentní v budování teorie i její složitosti. Nehledě na to, že je v nich mnoho chyb.

Kladem jsou tak snad jen některé popisy životních událostí historických osobností. A pak ještě přehlídka nesmyslných návrhů snažících se vyvrátit matematické důkazy.

vitavita
27.05.2012

Zajímavá kniha, stojí za to se jí prokousat.

Autorovy knížky

Petr Beckmann
česká, 1924 - 1993
1998  46%Historie čísla π

Kniha Historie čísla π je v

Právě čtených1x
Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce4x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x