História veľkých myšlienok

História veľkých myšlienok https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472570/bmid_historia-velkych-myslienok-4X7-472570.jpg 4 1 1

Publikácia rozoberá duchovnú atmosféru Nemecka na prelome 18. a 19.storočia. V strede pozornosto sú postavy Goetheho a Hegla, ich tvorba a život.

Literatura naučná Filozofie O literatuře
Vydáno: , Smena
Originální název:

Sova Minervy


více info...

Přidat komentář

PeterRainhard
07.02.2023 4 z 5

Již dávno jsem si povšiml, že v edici "Most" vycházely v menších nákladech (rozumějme, menších na tehdejší poměry) velice pozoruhodné speciální studie (připomínám třeba skvělé "Kategorie středověké kultury" A. J. Gureviče). A kniha, kterou recenzuji je jednou z nich.

"Minervina sova" samozřejmě odkazuje na Hegelův známý výrok, že sova poznání vzlétá až za soumraku - tedy metaforicky, o společnosti, epoše a její duchovní stránce, kultuře lze hluboce soudit až když zaniká (či zanikla).
Volkovova studie každopádně přesahuje jen pouhý vztah Hegela a Goetha. Poměrně pečlivě a plasticky zachycuje kulturní milieu celé doby přelomu století, ve kterém rozkvetl německý romantismus. A setkáme se nejen s oběma velikány, ale i Fichtem, Schellingem, Schillerem a jmnoha dalšími mysliteli, spisovateli i básníky...
Kniha je přitom zaměřená primárně na ideje, které rozvijeli; je poměrně dobrým úvodem dokonce i do Hegelovy (a Goethovy) filosofie, přičemž velice zdařile zastane i úvod i do tehdejší literatury.

Psaná je každopádně přístupně - autor měl evidentně na paměti i mladší čtenáře (soudím minimálně podle použité literatury, kdy se hodně opíral o dostupné ruské překlady, ač jako ruský Němec samozřejmě němčinu ovládal)
I když... možná mám s tou přístupností poněkud zkreslený pohled.

Tomu, koho zajímá problematika německého romantismu konce 18. a začátku 19. století, má vztah ke Goethovi a německé kultuře, či se chce dozvědět něco k německé klasické filosofii, tak tomu knihu vřele doporučuji.

Štítky knihy

kulturní dějiny Johann Wolfgang von Goethe, 1749-1832 Georg Wilhelm Friedrich Hegel, 1770-1831

Autorovy knížky

Genrich Nikolajevič Volkov
ruská, 1933 - 1993
1977  80%Minervina sova

Kniha História veľkých myšlienok je v

Přečtených1x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chci si koupit1x