Zack

Zack https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248268/bmid_herkules-zack-Esd-248268.jpg 4 123 24

Herkules série

1. díl >

Nová severská krimi série inspirovaná řeckou mytologií. Čtyři Asiatky z masážního salonu v Södermalmu ve Stockholmu někdo brutálně zavraždil, zatímco pátá žena je nalezena u nemocnice Södersjukhuset s vážnými zraněními. Stopy na jejím těle nasvědčují tomu, že byla napadena zvířaty. Zack Herry je úspěšný chlapík z předměstí, který si vybudoval kariéru u skockholmské policie. Po nocích vymetá kluby a šňupe kokain s lidmi, které by měl ve skutečnosti zatýkat. Ví, že mu to nebude procházet věčně, ale nedokáže přestat. Spolu s kolegyní Deniz se Zack snaží zjistit, co stojí za södermalmskými vraždami. Jde jen o nenávist, rasismus nebo obchodování s lidmi? Jedna věc je jistá: když nenajdou vraha, zemřou další ženy. Zack je příběhem detektiva, který se jako moderní Herkules snaží vyčistit stockholmské kriminální podsvětí.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Host
Originální název:

Zack , 2014


více info...

Přidat komentář

bigben
23.07.2023 3 z 5

Dobrá detektivka, děj odsýpal, hlavní hrdina s problémy, takže nic neobvyklého.

FilipHaring
05.02.2022 3 z 5

Celkom napínavá detektívka, s dosť brutálnou zápletkou. Teším sa na ďalší diel.


Vojslava
25.02.2021 5 z 5

Není třeba hodnotit příběh, míru brutality a nápaditost surovostí, které se v knize objevují, to je prostě úděl a nezbytná charakteristika severské detektivky. Mám-li tenhle avizovaný první díl série srovnat s předchozí s inspektorkou Malin, je mi Zack vlastně trochu sympatičtější tím, že v hlavě pronásleduje jen vlastní démony a moc s tím nezatěžuje okolí. Čisté psychologické řezy, hlubší, ostřejší a ráznější než trochu rozbředlé alkoholické problémy druhé série. Pokud by to takto mělo pokračovat, s hrdinou se ještě ráda potkám.

ještěrka38
22.10.2019 3 z 5

Ze začátku jsem se do knihy nemohla vůbec začíst. do poloviny jsem se tím prokousávala, ale pak to nabralo teda na síle a musím říct, že závěr je hodně děsivý!!! Přesto dávám jen tři hvězdy. Série s vyšetřovatelkou Malin je daleko lepší.

sasena
07.03.2019 5 z 5

Dobře se to čte a rozhodně stojí za to pokračovat dalšími díly.

nadenka13
25.11.2018

doporučuji skvělé

kaculitaa
01.10.2018 5 z 5

S autorem jsem se poprve setkala u serie s Malin Forsovou. Autoruv styl psani mne velmi zaujal, takze kdyz jsem docetla celou serii, chtela jsem zkusit i tuto. Musim rict, ze pro mne byl Zack zklamanim.. Nebylo to spatne, ale rozhodne to nebylo tak dobre jak serie s Malin Forsovou. Hodne mi chybely myslenky obeti a take styl psani byl trosku jiny. Kniha je i presto velmi ctiva a postavy jsou sympaticke. Nakonec jsem si rekla, ze dam sanci i druhemu dilu Leon a jsem velmi rada, ze jsem to udelala. Druhy dil je mnohem lepsi a hrozne moc napinavy.

michimuller
11.04.2018 5 z 5

Můj oblíbený švéd Mons nezklamal, skvěle napsané, ikdyž mi chyběl jeho květnatý styl vyprávění a mám dojem, že druhý autor se tak trošku krčil v jeho stínu. Řecké mylotogie jsem tam očekávala vlastně maličko víc, ale naprosto mi nevadilo, že tam bylo jen pár zmínek o Herkulovi. Onen moderní prvek dnešních detektivek dát hlavním postavám nějaký handicap ať už alkoholismus, drogy nebo jiné závislosti a přiblížit je tak normálním smrtelníkům a přesto po vzoru supermana všechno vyřešit je zvláštní, ale proč ne. Lidem se to zřejmě líbí. 5***** naprosto zaslouženě- skvělé doporučuji.

Eicherik
01.04.2018 5 z 5

Drsná švédská krimi ze současného Stockholmu. Velmi sympatický my byl celý policejní tým, který se tímto případem zabýval. Jedinou drobnou výtku mám k avizované inspiraci řeckou mytologií, která mi přišla marginální.

Nixa
20.02.2018 4 z 5

Na sérii s vyšetřovatelkou Malin to nemá, ale i tak jsem nebyla zklamaná. Rozhodně se chystám číst i další díly této série. Mons píše opravdu čtivě a já celou knihu byla napjatá jak to vše dopadne. Jen postava detektiva Zacha mi k srdci zatím moc nepřirostla. Opravdu nevím jestli někdo, kdo je drogově závislý by mohl pracovat u policie a vyřešit takový případ...

ladyfromskye
23.09.2017 3 z 5

Jsem z této knihy na rozpacích. Potenciál tam je, ne že ne, jenže... Hlavní postava detektiva Zacka Harryho je tak protichůdná, že mi nepřijde reálná. Na příběh je nahlíženo tolika pohledy, že se čtenář zákonitě musí sem tam ztratit, navíc je poměrně často až zahlcen příliš mnoha informacemi. A nakonec, kam se poděla ta inspirace řeckou mytologií, na niž jsem se tolik těšila? Neříkejte mi, že jsem ji přehlédla, to bych se na sebe naštvala :) Zkusím ještě druhý díl, Leon, ale obávám se, že tahle série nakonec nebude nic pro mě.

konicekbily
18.03.2017 3 z 5

Moc se mu to nepovedlo!

Melanka
14.02.2017 2 z 5

Dala jsem autorovi druhou šanci, ale rozhodně mě nepřesvědčil. Plytký popis brutality a nevěrohodných emocí zfetovaného policajta. Měla jsem pocit, že všechno už v severských detektivkách bylo. A líp napsané.

šipek
09.01.2017 3 z 5

Tak četlo se to dobře, ale nic co by překvapovalo. Sáhl jsem po této knize jelikož jsem četl sérii s Malin Forsovou od Monse Kallentofta a ta se mi moc líbila. Tato detektivka mě moc nenadchla.

makke
27.12.2016 5 z 5

Měla jsem strach, že po perfektní sérii s Malin budu zklamaná. Zpočátku jsem byla na rozpacích, ale pak mě kniha pohltila a nepustila.

sagasir
02.11.2016 5 z 5

Zavedená značka v novém

Tak hlavní popis děje vypadá určitě zajímavě a věřte, že vás bude čekat i velice zajímavé čtivo. Byť se to může zdát divné, tak já největší sílu ale i slabost knihy nakonec vidím v samotné autorské dvojici. Na jednu stranu právě to, že jedním z autorů je pan Kallentoft je rozhodně jistou záruky kvality. Na stranu druhou i kvůli tomu nad textem svým způsobem neustále přemýšlíte způsobem (tahle pasáž je celý Kallentoft, tohle by mohl být spíš Lutteman) a neužíváte si tak onen text tak úplně čistě jak by si rozhodně zasloužil. Na stranu druhou přečíst knihu a nějakým svým způsobem nad ní nepřemýšlet je také rozhodně špatně. Za sebe musím říct, že po přečtení Zacka v počátku této série jasně vidím právě Kallentofta a řekl bych, že to on bude ten hlavní z autorské dvojice. Malin Forsová svým způsobem dostala úžasný protějšek. Postava Zacka je jednoduše úchvatná. Autorům se povedlo sepsat postavu kriminalisty, který šňupe kokain atd. Vy si ho, ale stejně zamilujete. Jelikož nic prostě není vyloženě černobílé. Tohle dokázat prostě výborný majstrštyk. Celkově postavy jsou dalším obrovským plusem i této série a právě v jejich sepsání je mistrem nad mistry pro mě zrovna Kallentoft. Oproti sérii s Malin Forsovou se zdá, že série se Zackem bude o něco drsnější. Místy je totiž dosti brutální (roztrhání těla vlky atd). Příběh samotný pak úžasně plyne, je napínavý, rozsahově se znovu jedná o klasiku (400 stran) a samotný závěr je pak naprosto úžasný. Samotná inspirace řeckou mytologií a Zack jako moderní Herkules je pak dle mého názoru skvělý nápad, který byl i skvěle zpracován.

Musím uznat, že i z této série jsem nadšen. Zatímco nejspíš spoluautor Lutteman zůstane ve stínu známějšího Monse Kallentofta, tak o sérii se Zackem si rozhodně nemyslím, že se bude krčit někde ve stínu. Čtenáři mně po přečtení prvního dílu snad dají za pravdu. Teď už to jenom nepokazit u dalších dílů. Zackovi uděluju 100%. Skvělá to kniha.

Laura99
28.09.2016 5 z 5

Zcela souhlasím s Paja85.
Další ze série, knihu Leon, si určitě přečtu. Ale i tak musím říct... Malin Forsová mi prostě chybí!! :)

Fondis
19.09.2016 5 z 5

Hnusnej nářez.

adicek8
28.07.2016 2 z 5

Kniha mě zabavila na dvě odpoledne, Zack je takovej fajnovej akční hrdina, ale to je tak vše :-) Vyprávění v přítomném čase, ze kterého navíc neustále používaná slovesa dokonavého vidu dělají takový divně přítomně-budoucí čas, (např. "Zack vejde a sedne si na židli.") to je pro mě vždycky utrpení. Jako obvykle jsem si na to během prvních pár desítek stran nějak zvkynul, ale vůbec se mi tato "forma" k "obsahu" nehodila a popis prostředí pomocí vět s vynechaným přísudkem na mě taky působil spíš špatně. Děj odsýpal celkem fajn, ale celé to na mě působilo jako prostý popis událostí od A do Z, takřka bez napětí, kdy se na konci zničehonic objevil vrah (popis jeho sadistických myšlenek mi v tu chvíli přišel trochu k smíchu) a je to. Nejzajímavější mi přišly zmínky ze Zackovy minulosti a seznámení s Abdulou. Čili ve výsledku to byla taková docela dobrá oddechovka, ale k autorovi nějak nemám důvod se vracet.

Izu
12.06.2016 3 z 5

Kniha Zack je z jineho testa nez serie s Malin Forsovou.Obal knihy tak nic moc.Hrdina mi prisel neco mezi Van Dieslem a totalnim babralem.Jako jednohubka ok.