Bouře a běsy

Bouře a běsy https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344934/bmid_hellboy-12-boure-a-besy-K52-344934.jpg 4 69 11

Hellboy série

< 12. díl

V tomto příběhu, který započal již knihou Temnota vábí, dochází ke krvavému střetu sil dobra a zla. Hellboy se v zájmu přežití lidstva smíří s babou Jagou, aby se mohl utkat s Krvavou královnou.

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Hellboy: The Storm and the Fury , 2010


více info...

Přidat komentář

Kopta
09.11.2023 3 z 5

Nečekané finále. Doslova, protože jsem to nevěděl. Jisté pokračování Divokého honu, které pro mě bylo neucelené a toto v tom lehce pokračuje. Už jen jakýsi dojezd dřívější Mignolovi jízdy, která někdy musela skončit. Ne úplně s pompou, ale i tak příjemně.

Hor89
26.02.2023 4 z 5

Závěrečný díl Hellboyovské série - kresba Duncana Fegreda je opět skvělá. Před tím něž jsem knihu začal číst, jsem měl trochu obavy jak se povede Miku Mignolovi závěr příběhu ukočírovat - ale povedlu se mu to velmi dobře - konec je promyšlený a jednotlivé dějové linky jsou důstojně ukončeny. Jedinou menší výtku mám k délce příběhu - mohl být o sešit delší.


sgjoli
02.03.2021 5 z 5

Po dočtení tohoto svazku na mne padla jakási melancholie. Jednak je to konec série, a pak taky ty závěrečné události a Hellboyův osud byly hodně silné a určitě mne ten závěr nenechal chladnou.
Autor tu skvěle spojil a dovršil události a dějové linie, které rozehrál v předchozích svazcích a vytvořil tak jakýsi rámec, který všechny tyto svazky spojuje dohromady, což mi přijde fantastické. Že to skutečně nejsou jen jednotlivé příběhy spojené postavou Hellboye, ale že to skutečně dohromady tvoří jeden velký celek.
Zároveň mne to přivedlo k myšlence, že bych si měla a hlavně chtěla přečíst celou sérii znova a s minimálními časovými mezerami mezi jednotlivými díly. Tak nějak mi došlo, že mi s těmi časovými prodlevami, co jsem mezi čtením jednotlivých svazků měla, unikly některé detaily a souvislosti. Že jsem některé věci stačila zapomenout. Takže čtení celé série v rychlém sledu po sobě by mohlo být zajímavým (a hlavně uceleným) čtenářským zážitkem.
Tento díl je pak skvělým vyvrcholením jednoho velkého příběhu. Výborně napsaný scénář, skvělé hlášky, spousta akce, hodně dobře vygradovaný děj, úžasná kresba... nemám, co bych vytkla.
5 hvězd a zaslouženě. Z tohoto hellboyovského univerza mám raději ucelené příběhy než povídkové svazky a tento díl je pro mne rozhodně na vrcholu.

Terva
31.12.2019 5 z 5

Vznešení
mrtví Británie
vstávají z hrobů,
jak bylo předpovězeno.
A následují svého krále.

Pokud čtete tyto řádky, přečetli jste i všechny předešlé příběhy. A tady jsme na konci. Vyvrcholení Hellboyova dobrodružství, kde vše v jedno se spojí. Jak jsem čekal, je to gigantické. A už mě vlastně ani nevadí, že to nenakreslil Mike Mignola, ale Duncan Fegredo. Mám totiž tak trochu pocit, že už překonal nejen sám sebe, ale i, bohužel, Mignolu. S volbou přichází i odpovědnost, a tak M.M. jen může slintat na tím, kam D.F. dovedl jeho velkého červeného chlapce a co provedl z jeho nitrem. Tak směle do-to-ho. Ragnarog přichází. Bum.

Citát: Řekl jsem, ať jdeš do hajzlu, kámo! Teprve se rozehřívám!

A pravděpodobně hned při pohledu na první obraz v této knize pochopíte, co jsem napsal výše. Pohled na anglický venkov by ještě před třemi lety Fegredo nakreslil se svítícím sluncem někde na horizontu a k tomu přidal fialové kytičky – dnes už ne, přátelé, dnes už krásně vystihne ponurost mlhy a padajícího mrtvého listí. A až uvidíte závěrečnou bitvu, bude vám běhat mráz a smrt po vašich bodlinatých zádech.

Malá ochutnávka:
...pár let nato jsem se vrátil do Anglie, nastěhoval se k Harrymu a zase se chytil flašky. Pak jsem jednoho dne vystřízlivěl, že jsem mohl vyjít ven...A BUM! Čarodějky. Pak přišla ta věc v Rusku, byla tam zima a kostry....no a pak jsem se nastěhoval ke dvojici duchů a začal se propíjet jejich vinným sklepem...... Proto jsem se rozhodl, že přestanu pít. BUM.

Tak tohle bylo úžasné vyvrcholení nejen celé trilogie, ale i celé dvanácti knižní série. Pravda však zůstane taková, že kompletní ucelené příběhy jsou lepší než ty povídkové. Povídky jsou spíše důkazem Mignolovo lenosti, což je obrovská škoda. Ještě štěstí pro čtenáře, že má velké nástupce v oboru kreslení. Z příběhu jsem vybral deset citátů. Při čtení jsem nostalgicky poslouchal britskou post-black-metalovou skupinu Fen a jejich studiová alba Winter (2017) a The Dead Light (2019)

Citát: A až tohle všechno skončí, vrátím se do úřadu.

Stellia
14.06.2018 5 z 5

Hellboy sa stal mojou srdcovkou... Koniec ma, tým pádom, poriadne zabolel :(

Disease
02.01.2018 3 z 5

Takové trochu křečovité zakončení série. Kresba je ale výborná.

Kee
06.10.2017 5 z 5

„Skutečný hrdina se stal hrdinou omylem; přitom vždy snil o tom být skutečným zbabělcem, jakými jsou všichni ostatní.“ (U. Eco)

Tentokrát opravdu za mocného hřmění přichází běsové...
U pár scén jsem měla jsem husí kůži a jo, brečela jsem. :)

3DD!3
07.09.2017 5 z 5

Závěr se vším všudy. Hellboy vypadá jako rudý Odin a finální bitva s drakem je řádně osudová. Finále dojme, ale skoro všichni víme, že Rudej je v pekle jako doma. Těším se co bude dál.

Kapis
18.07.2017 5 z 5

Tak jsem se konečně dočkal vyvrcholení!! Teda vyvrcholení toho červeného panáčka, jehož zábavné taškařice jsem začal sledovat už před dvanácti lety. A konečně je to po těch epizodních mlátičkách různých příšer konečně epický závěr. No, ehmmm vlastně teda, no závěr...když se podívám na Hellboy universum, co zveřejnilo CC (http://www.comicscentrum.cz/_dortAddons/mignola_universum/mignola_universum.html), tak je zřejmé, že z Hellboyova univerza se bude ještě dlouho ždímat a ždímat, je otázkou, jestli to stojí za to a jestli budu ještě pokračovat, neb knihovna i obsah peněženky, jsou, jak jsem zjistil, zcela konečné.

martinstefko
09.06.2017 4 z 5

Byl to dobrý příběh a jsem si jistý, že se k němu ještě vrátím. A vy nejspíš také. Ale je dobře, že už skončil.

DennisMoore
01.06.2017 5 z 5

Co víc jsem si mohl přát? S Hellboyem jsem urazil dlouhou cestu, trvala bůhvíkolik let (ani to raději nepočítám) a pekelně mě bavila. Bouře a běsy jsou pro ni skvělý cíl a zároveň skvělý začátek něčeho nového, co nás teprve čeká. Mignola uzavírá tuhle velkou kapitolu s jistotou, neřekne víc než kolik říct chce a tím pádem ani neřekne zdaleka všechno, co by si čtenář přál slyšet. Je to dobře, protože chtít najednou všechno uzavřít a vysvětlit, to nebývá dobrý nápad. Kniha je to epická, v závěru nefalšovaně dojemná, stát se může leccos a také se leccos děje. A Duncan Fegredo opět válí.