Baltimore aneb Statečný cínový vojáček a vampýr přehled
Baltimore aneb Statečný cínový vojáček a vampýr je fantasy příběh s prvky gotického románu je symbolickým bojem dobra se zlem. Autoři Mike Mignola a Christopher Golden probudili vampýry, aby mohli v hrůzných kulisách zobrazit mrazivou alegorii podstaty a následků války. Na bitevním poli první světové války lord Henry Baltimore rozhněvá mocného vampýra a svět se rázem změní. Evropou se rychle začne šířit vysoce nakažlivý mor, který nezastaví ani smrt.... celý text
Originální název: Baltimore, or, The Steadfast Tin Soldier and the Vampire, 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Baltimore aneb Statečný cínový vojáček a vampýr. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 14 komentářůSouvisející novinky - Baltimore aneb Statečný cínový vojáček a vampýr (0)
Kniha Baltimore aneb Statečný cínový vojáček a vampýr v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 1x |
| v Chystám se číst | 34x |
| v Chci si koupit | 17x |
| v dalších seznamech | 3x |

83 %
O komiksové sérii vím, ale neznal jsem žádné podrobnosti. Když jsem začal poslouchat tuhle knihu, dospěl jsem podle jejího konceptu k názoru, že je to doplněk ke komiksům, odhalující nějaké podrobnosti a příhody z minulosti, který vyšel v době největší slávy série. A pak jsem zjistil, že kniha vyšla tři roky před prvním komiksem. Já bych tedy úvodní román, představující postavu a prostředí, asi šel jinak, tahle kniha je spíše souborem povídek (byť z větší části propojených jako oka řetězu) a více by mi seděla až někdy, kdy už postavy z ní znám.
Ale zážitek jsem si odnesl, Mignola má prostě legendy, netvory a bestie pod kůží a sype je z rukávu doslova rutinně (což neznamená odflákle nebo špatně) a líbilo se mi to. Když přemýšlím, k čemu dojem přirovnat, je to prostě... k jinému Mignolovi. Je skvělé, že si vytvořil vlastní rozpoznatelný rukopis, který prostupuje knihami i komiksy.
Ještě taková poznámka: Já k Mignolově tvorbě přistupuju vcelku nekriticky (zejména k univerzu Hellboye, tohle do něj tedy nepatří, i když by klidně mohlo). A až při poslechu téhle knihy jsem si uvědomil, jak moc velkou roli v jeho příbězích hraje výtvarná stránka. Přestože i samotný text je docela dobrý, ilustrace to prostě posílají o patro výš (a poslechnutí audioknihy mě donutilo jít si do knihovny prolistovat fyzickou knihu).