Heidi, děvčátko z hor

Heidi, děvčátko z hor https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31998/mid_heidi-devcatko-z-hor-Hfb-31998.jpg 5 764 149

Dojemný příběh s dobrým koncem vypráví o osiřelém děvčátku Heidi, o které se nemá kdo starat, a tak skončí u svého mrzutého dědečka v horách. Oba k sobě ale postupem času najdou cestu a vytvoří se mezi nimi silné pouto. Heidi si hory zamiluje, najde zde svůj domov. Za čas ale musí odjet. Její teta totiž slíbila jedné bohaté rodině, že Heidi bude dělat společnost jejich nemocné dceři Kláře. Heidi se s Klárou okamžitě spřátelí, ale stesk po dědečkovi a po horách je tak velký, že se vrátí zpátky domů. S Klárou se však tak docela loučit nemusí, brzy totiž přijede Heidi do hor navštívit. A kdo ví, třeba se v krásném prostředí hor i uzdraví…... celý text

Bonda
Bonda
26.11.2023 5 z 5

Pro mě kniha poctivá a zároveň sentimentální. Poctivě sentimentální. Dobře napsané, barvité scény mezilidské interakce. Krásné a krátké popisy přírody, které nenudí. Kromě přírody vnímám jako ústřední téma přátelství osamělých lidí. Jedno z nich je mezigenerační. Zaujalo mě téma potlačených pocitů (z nich v knize pramení nemoc) a kritika civilizace (ve městě je těžko, městské mravy mrzačí duši Heidi). Negativních postav je dost. Překvapilo mě, že nejsou potrestány, ale jejich chyby jsou jinými lidmi napraveny. Knize by se dala vytknout přeslazenost a idealizace, ale něco v ní zároveň budí respekt, čímž se vzpírá posměchu. Autorka věděla, co dělá. Šestiletá posluchačka byla s knihou spokojená, ačkoliv se musela hodně doptávat.

Hoblinka
Hoblinka
22.11.2023 5 z 5

Jedna z nejhezčích knížek pro děti. Moje srdcovka.


Comp.Bear
Comp.Bear
21.11.2023 5 z 5

Moje dětství a hodně krásných vzpomínek. Jedna z nejhezčích knížek pro děti.

mia.com
mia.com
30.01.2023 4 z 5

Krásný a dojemný příběh.

Elis.n
Elis.n
20.01.2023 5 z 5

Právě jsem dočetla dceři a jsem nadšená. Krásný příběh o nevinnosti, bezelstné lásce a také o veškeré nádheře Alp. Přečetla bych ji klidně jen pro svoje potěšení.

RonnieSmithx
RonnieSmithx
08.01.2023 5 z 5

Tak tu máme další kouzelný šťastný konec. Dílo je doplněno strašně krásnými ilustracemi, na které je radost pohledět. Například západ slunce v horách se mi strašně líbil. Je to taková něžná knížka, která pohladí na duši. Děj není složitý a v dětech může vyvolat zvědavost, se taky vydat na vycházku za nějakou tou divočinou. Rozhodně doporučuju, ať už jako pohádku na dobrou noc dětem nebo jako ukojení zvědavosti dospělých, kteří se chtějí podívat za švýcarskou přírodou.

Nofar197
Nofar197
03.01.2023 5 z 5

K přečtení mě ve čtvrté třídě dovedl úryvek v citance. Krásné prostředí Alp, dojemný vztah Heidi a dědečka, ale i příběh Kláry jsou klasikou, která musí zaujmout čtenáře od sedmi do devadesáti.

LadyCharlene
LadyCharlene
23.12.2022 5 z 5

Ani jsem nečekala, že se mi tato klasika pro děti bude tolik líbit, i když své mouchy měla. Opravdu to je tak něžná knížka oslavující prostý šťastný život ve stínu hor. Chápu proč, ale oproti dokonalé poetice a lyrice knihy stojí přehnané charaktery postav, které pro dospělého čtenáře mohou být otravné, zvlášť pokud knihu čtete v celku. Což ale do svého hodnocení nezahrnuji, pro mě jako dospělého čtenáře, jsou všechny postavy na facku, zvlášť když pořádnej flákanec by zasloužily dospělé postavy, které se chovají mnohem hůř než děti. Ale jak jsem napsala, chápu, z jakého důvodu tomu tak je. Mrzí mě, že jsem se k tomuto základu čtenářského fondu dostala až ve svých 28 letech, pro dítě je tento příběh nezbytností.

Hello Kitty161
Hello Kitty161
13.11.2022 5 z 5

Knížka je o holčičce Heidi, která ztratila oba rodiče. Nejdříve jí poslali k tetě Běťe, ale později přišla do hor za jejím dědečkem Komrádem. S dědečkem se brzy spřátelila. Po nějaké době si pro ni přišla teta Běta a odvezla ji do města, aby dělala společnost slečně Kláře, která nemohla chodit. Heidi uprosila Klářina tatínka, a ten jí s Klárou odvezl k dědečkovy Komrádem.

olívoil
olívoil
25.08.2022 5 z 5

Krásný příběh o životě malého děvčátka v horách, později ve městě a opět v horách u dědečka.........přátelství, ale i zloba, radosti i zármutek vše v knize pro děti a mládež, ke které jsem se konečně dostala jako dospělá, ačkoli mám knihu doma již od školních let

Hakate
Hakate
23.08.2022 5 z 5

Další kniha, která by měla přijít rukou každému. Krásný příběh.

Deia
Deia
13.08.2022 5 z 5

Príbeh Heidi, siroty, ktorá je svojou tetou privedená na poľanu k svojmu starému otcovi, o ktorom sa šíria celkom desivé chýry. Ale Heidi si to tam hneď zamiluje, zbožňuje šum vetra vo vysokých stromoch, chodenie na pašu spolu s kozami a ich pastierom Petrom, ako aj obraz zapadajúceho Slnka dotýkajúceho sa vrcholkov hôr a samozrejme, aj svojho starého otca. A ja som si to všetko zamilovala s ňou. A takisto som spolu s Heidi trpela, keď bola odvedená do Frankfurtu, aby robila spoločníčku chorej Klárke a nevidela tam žiadne svoje milované hory a postupne chradla. Priznám sa, že aj slzy mi niekoľkokrát vyhŕkli. Nie len nad tým, ako bolo Heidi smutno, ale aj nad tým, koľko milých a dobrých ľudí sa v príbehu nachádza - nielen Heidi, ktorá chcela pomôcť každému, ale aj Klárka a jej rodina. Myslím, že v tomto jednoduchom ale krásnom príbehu si každý nájde to svoje, či už dieťa alebo dospelý. A aj keď tento príbeh poznám už pomaly naspamäť, určite som ho nečítala posledný krát.

mariva
mariva
29.07.2022 4 z 5

Knížku z doby svého dětství jsem prodávala a než jsem se s ní rozloučila, ještě jsem si ji znovu přečetla. Byl to příjemný návrat do dětských let a vzpomínka na nedávno navštívené švýcarské hory.

Lienilda
Lienilda
18.07.2022 4 z 5

Přečteno v rámci výzvy - příběh odehrávající se v horách. Jako malá jsem v devadesátkách dostala vydání s růžovou obálkou a ilustracemi Marie-José Maury a zkrácenou verzí příběhu. Ty ilustrace byly prostě nádherné a já tu knihu četla stále dokola. Musím se u rodičů po té knížce podívat.
V současnosti jsem si půjčila v knihovně vydání od původní autorky, nezkrácené, ilustrace se mi až tak nelíbily (nakladatelství XYZ), ale číst ten příběh v nezkrácené verzi bylo zajímavé. Hodně prostoru je věnováno náboženství a mravokárným poučením a také je tu více zmíněna minulost dědečka.
Hodnotím jako velmi pěknou a lehce přečtenou knihu.

Lajka2012
Lajka2012
22.05.2022 5 z 5

Příjemné čtení a nejoblíbenější kniha mojí babičky. Krásný a uvěřitelný příběh, který se odehrává v krásné přírodě Alp, a který podle mě musí zaujmout každého. Taky bych chtěla bydlet v té krásné přírodě v Alpách. Je to nádherný příběh s krásným a šťastným koncem.

Angelika_SNS
Angelika_SNS
10.05.2022 3 z 5

Příjemné čtení pro děti.

PetiJelinkova
PetiJelinkova
23.04.2022 5 z 5

Jedná z mých oblíbených knih z dětství. Navíc má krásné ilustrace.

chrudas
chrudas
10.04.2022 5 z 5

Krásná kniha pro děti.

jana0724
jana0724
24.03.2022 4 z 5

Zpátky do dětství s touto krásnou knihou,která byla má první kniha. A opět nezklamala

kačuleee29
kačuleee29
13.03.2022 5 z 5

Příběh malé holčičky Heidi zná snad každý. Z televize, z knížek… Příběh se ale (tedy podle mého) v každém vydání mění. Já znám Heidi ze seriálu, který dávali kdysi na Déčku :D. Nedávno jsem si příběh přečetla v angličtině, čímž jsem si připomněla své hezké dětství, kdy jsem to milovala. Prostě krásný příběh holčiny, která nejradši ze všeho pase ovečky (teda doufám že to byly ovečky :D). Doporučuji!!!

Štítky knihy

přátelství pro děti zfilmováno pro děti od 6 let sirotci horalé

Autorovy knížky

Johanna Spyri
švýcarská, 1827 - 1901
2010  92%Heidi, děvčátko z hor

Kniha Heidi, děvčátko z hor je v

Právě čtených6x
Přečtených1 247x
Čtenářské výzvě221x
Doporučených91x
Knihotéce335x
Chystám se číst122x
Chci si koupit27x
dalších seznamech20x