Hasnoucí půlměsíc - Román ze XVII.věku

Hasnoucí půlměsíc - Román ze XVII.věku https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/112732/bmid_hasnouci-pulmesic-roman-ze-xvii-vek-p8R-112732.png 5 2 2

Historický román odehrávající se v Čechách v 17.století. Sbírka J.F.Karasových historických povídek a románů, svazek XII

Přidat komentář

0kozel
10.08.2022 5 z 5

Jeden z nejlepších románů, co jsem za poslední dobu přečetl. Uživatel "braunerova" to shrnul podrobně a přesně. Já jen doplním, že pasáže o oblehání Vídně a bitvě u Kahlenbergu jsou naprosto strhující. A líbí se mi jak autor, stejně jako i v dalších knihách, občas použije nářečí, slovenštinu, němčinu, latinu podle toho, kde se děj právě odehrává a kdo zrovna hovoří (samozřejmě pouze pár obratů, takže není narušena srozumitelnost, ale pro doplnění atmosféry je to dobré).

braunerova
01.07.2019 5 z 5

Výborný historický román, od J.F.K. zatím nejlepší. Je rozdělený do pěti knih, které spojují osoby i události. Pan i Artemis vypráví o dobrodružném životě mladého barona Ondřeje. Imrich Tököly je o sedmihradském knížeti, který se spojí s Turky a se svými Kuruci povstane proti císaři. Tajemství sv.Štěpánské věže je o obléhání Vídně tureckou armádou Kara Mustafy. Bitva na Lysé hoře popisuje slavnou bitvu u Kahlenbergu. Kuruci a Šaklamani jsou o vpádu Tökölových rot na Moravu.

"Už nerozhodoval osudy říší rytíř bez bázně a hany, Cid nebo Bayard; teď špinavý horník měl daleko větší cenu, nežli ten nejskvělejší a nejudatnější kavalír. Havířova práce byla nejen krajně únavná, ale i nebezpečná - leckterého zasypala hlína s kamením, nebo překvapili jej nepřátelé; horník bojoval se zaťatými zuby, bez pobídky bubnů a trub, válečného pokřiku, ale bojoval s celým srdcem..."