Hašek na Lipnici

Hašek na Lipnici https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479352/bmid_hasek-na-lipnici-7FJ-479352.JPG 4 2 2

Autor se vydává do Lipnice po stopách slavného spisovatele Jaroslava Haška. Navštěvuje místa, kde Hašek často pobýval, rozmlouvá s lidmi, jež se s ním setkali a i díky jejich podání udává na správnou míru mnohé historky, jež se o Haškovi tradují. Jednotlivé kapitoly tak popisují a komentují Haškův pobyt na Lipnici takřka den po dni. Druhou část knihy tvoří několik Haškových povídek, jež napsal právě na Lipnici.... celý text

Přidat komentář

Ravl
05.01.2020 4 z 5

Jaroslav Hašek poprvé přišel na Lipnici v srpnu 1921, kde také 3.1. 1923 zemřel. Tato kniha celkem podrobně mapuje posledních šestnáct měsíců spisovatelova života. Cenné jistě jsou vzpomínky lidí, kteří se s Haškem znali osobně. Vydání knihy je datováno rokem 1953, tedy třicet let po smrti autora dobrého vojáka Švejka.
Potěší i devět Haškových povídek, které psal právě na Lipnici.

eraserhead
11.05.2011 3 z 5

Další z mnoha knih věnující se Jaroslavu Haškovi. Ač se jí nedá upřít jistý originální přístup, obsah občas je až moc popisný, zabývá se kdejakou prkotinou a snaží se obsáhnout co nejvíce informací (někdy naprosto podružných) o Haškovi. Na druhou stranu jsem se u ní i docela pobavil (historka jak Hašek zaplatil flašinetáři, aby se postavil vedle fary a hrál antiklerikální písně). I přes onu jistou kostrbatost zajímavý pohled na poslední roky Haškova života.