Masky smrti

Masky smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/186832/masky-smrti-186832.jpg 4 126 10

Harry Dresden série

< 5. díl >

Harry Dresden, jediný praktikující profesionální čaroděj v Chicagu, by mohl být rád, že živnost konečně šlape bez větších problémů. Jenže najednou se začínají vršit události, s nimiž rozhodně nepočítal: Lord Rudého dvora upírů vyzývá Harryho na souboj, chce ho zabít, aby ukončil válku mezi upíry a čaroději… Profesionální zabiják si zkouší na Harrym svou mušku… Je ukradeno Turínské plátno… Chicagská policie nedokáže identifikovat jisté tělo… Navíc se vrací Harryho bývalá přítelkyně Susan, která stále těžce zápasí se svým polovičním upírstvím. A v jejím životě se zřejmě objevuje jiný muž… Někdy je prostě nejlepší vůbec nevylézat z postele.... celý text

Detektivky, krimi Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Triton
Originální název:

Death Masks , 2003


více info...

Přidat komentář

SBH
02.10.2022 4 z 5

(SPOILER) Kvalita série neustále stoupá, nicméně na pět celých to stále není, a možná ani nikdy nebude.
Nicméně ty dvě nejhorší bolesti autor odstranil – Harryho neustálé skuhrání a příšerné chování Murphyové. V tomto díle holka dokonce dostala rozum a funguje jako skutečná kámoška, Harryho nemlátí, nekope, nepoutá, naopak mu pomáhá, a když jí nechce říct podrobnosti o vyšetřování, tak rozumně uzná, že taky nemusí znát všechno. Rozhodně palec nahoru. Mimochodem padoucha Rudolpha jsem považovala za denariána, moc mu k tomu nechybělo.
Takže si tady musím postesknout, protože – Harry je sympaťák, nebere se moc vážně a je fakt skvělý čaroděj. Nesnáším adorované mamlasy. Text je opravdu vtipný na špičkové úrovni. Což je pro mě špatně, protože ta přemíra napětí a drsných rvaček a cákající krve je na mě prostě moc. Jenže to nemůžu přestat číst a už se těším na další díl.
Jedinou závadou pro mě bylo, že jsem se občas ve spletitém ději a zběsilé sérii akčních scének ztrácela. Když jel Harry k Macovi dohodnout souboj, já už čekala, že se bude rovnou bojovat. U některých pranic jsem ztrácela kontinuitu, jak se kdo pohybuje. Když se nad příběhem zamyslím, Harry řešil jenom dva případy (souboj s Ortegou a krádež Plátna), jenže jednotlivá vlákna se sbíhala z tolika různých směrů, nikde nezůstal prostor pro rekapitulaci a zamyšlení, proto jsem celou dobu trpěla utkvělou představou, že se jedná o tři případy (asi mi v tom haprovala Susan) (nebo Marconeho magická ochrana? kde se vlastně vzala? a proč ji měl?) (a když jsme u toho, rozhodně mi chybělo více scének s Bobem).
Murphyová začíná dobývat příčky sympaťaček, Susan po krátkém zaváhání stále vede peloton, rytíři kříže si vcelku zabodovali, ale rázovitosti skřítků z Letního rytíře dosáhnout prostě nemohou.
BTW furt si myslím, že nadpřirozeno (alias bytosti z Neverneveru pronikající na svět náš vezdejší) neexistuje. Nebo jo???

Lacie
12.06.2022 5 z 5

(SPOILER) Já jsem opět spokojena, Harry se již v minulém dílu změnil z otloukánka na soběstačného muže / detektiva / čaroděje a v této linii pokračuje. Zápletka je vysloveně pekelná. Dokonce dvojitá, takže to vezmu postupně.
Upírská situace je docela divná, v knížce navíc zbytečná. Upírů je hromada, mají nadlidské schopnosti a možnosti, k tomu si mohou najmout ranaře způsobilé pro pohyb na denním světle – přesto po Harrym jdou jen tak cvičně, a dokonce ho vyzvou na osobní souboj. Bojovník upírstva, x-set let starý a mega zkušený lord Ortega, se Harrymu mimo hlavní děj postaví a kdyby zavčasu nezašvindloval, totálně by pohořel. Hm. Jedině že nás autor potřeboval nějak seznámit s Ivy a Kincaidem.
Plátno. Tohle je skvělá detektivní i akční jízda, kromě náboženské linky včetně rytířů je sem zatažen i Marcone a Murphyová, padouch skutečně stojí za to a jeho přisluhovači taktéž. Konec v mnoha ohledech navnazuje na další děj (Marcone i mince), ale docela už mě začínají štvát ty neustálé náznaky, jakože všichni ostatní o Harrym a jeho rodičích vědí věci, které my (ani Harry) nevíme. Jsou to důvody, pro které je jiný člověk ochotný obětovat svůj život, je tedy Harry nějaký spasitel? Rozhodující mince na vahách osudu? A kdy se to dozvíme, aspoň kousíček?
Susan. Návštěva bývalky dopadla lépe, než by se dalo čekat, ale budoucnost to stejně nemá, tak jaképak s tím štráchy. Pokud je pro Harryho romantická linka nutná, prosila bych vbrzku nějakou jinou slečnu, než se trápit co by bylo, kdyby.


bo_okista
10.06.2020 3 z 5

Další solidní vstup do série, skoro jsem byla v pokušení konečně některou z Dresden files ohodnotit 4/5. Největší plus za mě představoval Nicodemus, nemám pochyb, že se bude objevovat i v dalších dílech - a to je boží. Konec se mi zdál trochu plochý, ale čtení jsem si pořád užila a to je důležitý.

trudoš
14.12.2016 4 z 5

Příjemné, ale jako další díl v sérii mi to celé přišlo krapet zbytečné. Teď myslím v kontextu probíhající války mezi upíry a čaroději. Kdyby ji Jim Butcher sem tam mimoděk nevytáhnul, málem bych zapomněl, že je vůbec nějaká v kurzu. Jistě, připravuje se souboj, který by měl rozetnout gordický uzel, ale to vše probíhá na vedlejší koleji, jako by šlo o zprávy z Lichtenštejnska, které stejně nikoho nezajímají. A jak se autor bojí šáhnout na život prakticky kterékoliv postavy, celé to připomíná spíš knoflíkovou válku, než zásadní událost v utajené historii nového tisíciletí. Ke konci je až komické, jak se hrozí a hrozí a nic z toho.
Ústřední zápletka ovšem výrazně lepší, než v předchozím Letním rytíři, což ale neznamená, že by se nějak výrazně zapracovalo na vyšetřovací linii. Znovu totiž zůstane u vzorce obcházení podezřelých a zpracovávání jejich reakcí - pak už stačí jen zatnout zuby a doufat v přežití. Nebýt odlehčené atmosféry ze stran vypravěče, asi bych šel s hodnocením níže.

cukrovka
16.08.2016 4 z 5

Opět zajímavé čtení. Vtipný Harry Dresden, kterému pomáhají úžasní přátelé.

Sirael
14.10.2015 5 z 5

Krásná jako vždy.

shabazza
03.10.2015 5 z 5

Kniha vynikající, až na jeden epic fail teda :-D
"Jsem následovníkem učení Petera Parkera, odpověděl Dresden. Nicodemus zřejmě nebyl fandou DC komiksů, protože mu to nedošlo".
Tak se rovnou přiznám, že tento vtip nedošel ani mně :-D

Alena_S
15.08.2013 4 z 5

Na začátku jsem měla trochu problém se do knihy začíst, ale - stejně jako u ostatních dílů - rozjede se a až do konce se nezastaví

Ronin Roujin
16.07.2013 4 z 5

Pokud jste už nějakou knihu ze série Dresden Files četli, tak víte o co gou. I zde najdete stejné ingredince, se kterými jste se už setkali dříve: za prvé je to Harry Dresden, který se podobá fantasy variantě Johna McClana (jen tolik nechlastá), pak tu máme jeho upíří sexy "kamarádku", božího supermana Michaela, policajtku Murphyovou a další méně důležité kladné a záporné postavy. Bitky (magické i klasické), hlášky a fórky. Prostě jde o takové letní oddechové čtení, které se dobře čte ale nebudete se k němu asi vracet tolikrát jako k LOTRovi.

N10Tikky
07.03.2013 5 z 5

Opět skvělá jízda se sympatickým hrdinou. Jen doufám, že rychlost vydávání dalších dílů se znatelně zrychlí. I při třech dílech ročně by trvalo několik let, než doženeme již vyšlá pokračování. :)