Živly Calderonu

Živly Calderonu https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138295/bmid_zivly-calderonu-VYx-138295.jpg 4 75 15

Kodex Alera série

1. díl >

Obyvatelé Alery po tisíce let odráželi krvežíznivé nepřátelské rasy za pomoci svého jedinečného pouta s živly - bytostmi svázanými se zemí, vzduchem, ohněm, dřevem a kovem. Gaius Sextus, vladař Alery, však už stárne a nemá žádného dědice. Ambiciózní šlechticové pletichaří v boji o moc a na obzoru se rýsuje válka o nástupnictví. Daleko od městské politiky, v Calderonském údolí, se zatím mladý Tavi musí vyrovnat s tím, že ještě nemá žádné živly. Nemá živel větru, který by mu pomohl létat, ani živel ohně, s jehož pomocí by si mohl rozsvítit lampu. Když se však do údolí vrátí nejkrutější nepřátelé aleranů - maratové - Tavi zjistí, že jej čeká úchvatnější osud, než si kdy dokázal představit. V bouři plné smrtících větrných živlů Tavi zachrání život zběhlé otrokyni Amaře. Ukáže se však, že Amara je ve skutečnosti agentka Gaia Sexta, již vladař vyslal do údolí, aby shromáždila informace o zrádcích, kteří možná navázali spojenectví s hordou barbarských maratů. Když pak v údolí vypukne chaos - když rebelové bojují se stoupenci koruny a živly se utkávají navzájem - Amara zjistí, že Taviho odvaha a vynalézavost je zbraní mocnější než všechny živly. Zbraní, která může zvrátit průběh bitvy... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Furies of Calderon , 2004


více info...

Přidat komentář

nikatus
02.09.2022 1 z 5

Nenadchl ale dám šanci i 2 dílu

ales1191
04.01.2022 4 z 5

Má první kniha od tohoto autora a musím říct, že mě to bavilo. Děj dobře ubíhal, postavy sympatické.

Určitě si přečtu další díly klidně i v AJ.


Roscata
11.09.2020 5 z 5

Živly Calderonu mi ležely v knihovně dobrý tři roky. Myslím že jsem si je pořídila na Světě knih 2017, ale pořád jsem se nějak nemohla dokopat k přečtení. A je to škoda, protože mě to dost bavilo.
Autor se moc nezdržuje s vysvětlováním světa a rovnou nás šoupne do děje, ale většina věcí se dá docela dobře pochopit i tak. Příběh se odehrává v nepříliš využívaném římském prostředí kde má většina lidí zvláštní spojení s nějakým živlem, který pak může ovládat. Málo kdy se stane že bych si oblíbila většinu postav, ale tady se to povedlo, jediného Korda jsem nesnášela. Dokonce i nepřátelští Maratové mi byli, až na jednu výjimku, sympatičtí. Takže jsem nakonec byla ráda jak to dopadlo a jsem zvědavá jaký bude druhý díl. Tuším že se v něm dozvíme i trochu víc o celém světě.

IG: zrzi_cte

protokol
04.06.2019 1 z 5

tešil som sa na skvelú fantasi tie živli to slubovali ale sklamalo ma to no čo už aj sebelepší námet sa dá pokaziť hlúpim príbehom

Mark.
01.10.2017 2 z 5

Kniha nebyla stylisticky napsaná špatně, ale buď je něco se mnou, nebo není natolik poutavá. Prostře mne nenadchla. Měla jsem problém dočíst. Vyloženě jsem se trápila. ale zase mi uvízne v paměti. Dalším dílem se trápit nebudu. Třeba se někdy vrátím. Velké plus dávám za formátování a písmo knihy.

Knihomlok2015
08.02.2016 4 z 5

No, není to úplně ohromují pecka, ale jako základní kámen série to obstojí i před menším zemětřesením - takže zbývá těšit se, co se bude dít dál.

pejty
17.01.2016 4 z 5

Od Jima Butchera jsem čekal poutavý, napínavý a akční příběh plný magie, vtipu a hlášek. Dočkal jsem se všeho až na ten humor. Tato série je pojatá trošku více seriózněji než můj oblíbený HARRY DRESDEN, ale rozhodně není horší a vyniká v mnoha směrech. Moc mě zaujal způsob používání kouzel (i když tady bych měl říct spíš živlů), který je pro mě naprosto originální a zajímavý. Asi proto jsem si tento nový svět Jima Butchera tak oblíbil.

Sirael
14.10.2015 4 z 5

Pěkná, čtivá, odráží se v ní autorův styl, ovšem postrádá jeho humor kterým hýří v sérii Harry Dresden.

elutep
09.10.2015 4 z 5

Čtivá knížka, kterou jsem odkládala, jen když bylo třeba a se značnou rozmrzelostí. Přesto jsem ale našla v Calderonském údolí pár věcí, které mi buď vrtaly hlavou (protože se mi zdály nedomyšlené), nebo mi vyloženě vadily (protože se mi zdály nesmyslné). Postavy byly popsány velmi pěkně, jejich uvažování a jednání ale občas kolísalo. Co se týče ovládání živlů, občas mi přišlo, že autor nastavil jistá omezení jejich používání, ale o pár stránek dál bylo všechno jinak. To ale nemění nic na tom, že si ráda přečtu i druhý díl.

Zelený_Drak
09.05.2015 3 z 5

Dobře se to čte, ale určitě bych nepoužila výrazy jako "strhující". Většinu času velmi vážná fantasy, až ke konci několik humorných momentů. Konec se mi celkově líbil. Příběh není ničím zvláštní, jen je zasazený do méně používaného prostředí. Také ovládání nějakých přírodních duchů (živlů) není zrovna masově používaný fantasy prvek, takže "Živly Calderonu" poněkud vybočují z řady vážných fantasy o spiknutí. Nezdálo se mi, že by používání živlů bylo neomezené. Autor myslel na to, aby živly měly slabiny a aby se za jejich používání platila nějaká cena, byť obvykle jen v podobě vyčerpání. Překlad je dobrý a korektura celkem také (chyby by člověk spočítal na prstech), což se mi poslední dobou jeví jako vzácnost.

Z postav mi nikdo nevadil. Kromě Korda. Ten se opravdu chová jako naprosto nemyslící idiot neschopný jednat ve vlastním zájmu, což je celkem v rozporu s tím, jak na tom je jeho postavení a majetek. I u jiných postav byly drobné rozpory. Ale jedná-li divně sám Gaius Sextus (například ve vztahu ke svojí ženě), lze si zatím domýšlet, že má své záměry.

Jinak oceňuju popisy vnitřních pochodů hlavních hrdinů. Včetně neobvykle uvěřitelné erotické scény, u které se ukázalo, že autor si je pravděpodobně jako jeden z mála vědom toho, že ženy zajímá, jak muž voní a jak se s ním cítí a ne jen to, jak má vyvinuté svaly.

Jednotlivé části děje se mi zdály moc vleklé. Dalo by se říct, že první část je jen honička a druhá část jen střetnutí. To nejzajímavější bylo vždycky někde mezi tím, po malých dávkách. Nejvíc mě bavila dějová linka s Maraty (ta nebojová), která ale byla nejkratší.

trudoš
10.04.2015 3 z 5

Solidní epická fantasy s dobrými nápady a zajímavým prostředím, ale jinak v celku moc nic. Hlavně ta římská atmosféra mě zklamala, přišlo mi, že autor zdaleka nevyužil možnosti, a vlastně ani nechápu, proč ji použil, protože v příběhu to v důsledku žádnou roli nehraje. Pravděpodobně jen z toho důvodu, aby si zjednodušil práci při vymýšlení nového světa a nějak se odlišil od klišovitého standartu.
Oproti autorově slavnější sérii Harry Dresden mi chyběla ich forma vyprávění a Butcherův příznačný humor. Tohle je víc na vážno, což samozřejmě není na škodu, vyhledáváte-li právě tenhle styl. Oceňuji hezký nápad s živly, jen mi přišel nedotažený ohledně nějakých omezení, která by to mělo pro lidi mít, aby se z nich nestali neporazitelní polobohové. Taky mi přišlo trochu komické, jak se dva ústřední supertajní agenti snaží hrát hru lží, kterou ovšem každý obratem prokoukne. Profesionálové každým coulem.

nithiel
15.02.2015 3 z 5

Zajímavý svět s neobvyklou a celkem fungující mytologií (magií). Příběh zábavný ale nijak nevybočující. Hrozně mi ale vadily občasné extrémní alogičnosti v chování postav a nakteré pseudozvraty, které ve výsledku neměly žádný vliv na zápletku.

AdyKody
21.12.2014 5 z 5

Úžasná kniha. V běžných školách se hlavní hrdina dá dohromady s první holkou, kterou potká, ale tady ne a příběh se poté plně rozvine. Vřele doporučuji. :D

N10Tikky
10.11.2013 5 z 5

Kde, sakra, vázne pokračování? :)

Stexer
05.06.2013 5 z 5

Velmi vydarena seria. Prvy diel vyzera byt taky detsky, ale ono sa to potom rozbehne :-)

Autorovy další knížky

Jim Butcher
americká, 1971
2008  78%Bouřková fronta
2015  63%Nebezpečné ženy
2012  81%Živly Calderonu
2010  84%Bláznivý úplněk
2013  85%Akademův živel

Kniha Živly Calderonu je v

Přečtených100x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených17x
Knihotéce92x
Chystám se číst78x
Chci si koupit17x
dalších seznamech4x