Hanebná kráska

Hanebná kráska https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191364/bmid_hanebna-kraska-66226afe0ca7b.png 4 134 27

Mocná, ale bezectná kráska Brioni Cavanagh řídí jeden z největších nevěstinců v Londýně. Pouze ona ví, co se děje za tlustými sametovými závěsy a diskrétně zavřenými dveřmi podniku, který je pod ochranými křídly politického kabinetu i královské rodiny. Brioni mlčí, ale jen do té doby, než je jí za cenné informace nabídnuta závratná částka. Stává se velmi nebezpečnou a nepohodlnou. Román je plný napětí a pikantních scén z prostředí podsvětí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Středoevropské nakladatelství
Originální název:

Goodnight Lady , 1994


více info...

Přidat komentář

petulkapeta
30.07.2022 3 z 5

Schrnula bych to jako Rodinné drama. Taková saga rodu Cavanaghových. Z chudoby se z nich stal někdo hlavně teda z Briony. Kniha je v podstate od detstvi Briony az po velmi pokročilé stáří, udalo se tam toho hodně, některé výrazy a chování...no nic pro mě...ale taková byla doba
Ha že 535, me vydani 750!!!

kalinka99
27.07.2022 5 z 5

Opět kniha od autorky, kde rodina drží při sobě a hlavní hrdinka Briony ji drží při sobě. Zajímavý příběh s pohnutými osudy ač ze začátku krutý skrz věk dívek.


Babo
03.03.2022 3 z 5

Po mnoha letech jsem se vrátila k Martině Cole.
Ještě jsem si pamatovala , jak na mě působil Maniak a Královna zločinu. Myslím,že si vytvořila určitou šablonu a tu stále opakuje.
Kniha se čte dobře,ale přišla mi docela neuvěřitelná. Ani ne tak dějově,jako psychologicky.
Měla jsem pocit,jako by se povahy jednotlivých postav měnily,tak nějak nepřirozeně a nepředvídatelně. Možná autorka nechtěla upadnout do stereotypu,ale prostě jsem nevěřila,že by se takhle chovaly.
Několikrát jsem přemýšlela jestli pokračovat. Nakonec jsem dočetla a jestli ještě někdy budu od M. Cole něco číst,tak určitě ne hned.

Šánka
29.04.2020 5 z 5

Jedna z mála knih této autorky, která trpělivě :-) čekala v mé knihovně mnoho let, až na ni přijde řada. Nedejte se odradit počtem stran (přes 750) ani příšernou obálkou, čte se skvěle!
Hanebná kráska patří podle mne k tomu nejlepšímu, co Martina Cole kdy napsala. Je to obsáhlá rodinná sága, (thrillerem bych ji asi nenazvala), zachycující období několika desetiletí z prostředí anglického East Endu. V prosředí nevěstinců, pasáků a zločineckých gangů se odehrává dějově bohatý příběh plný násilí a rodinných dramat.
Škoda, že se M.C. v pozdějších knihách dostala do jakési šablonovitosti a jakoby začala tunelovat sama sebe. Ale Maniak, Královna zločinu, Hanebná kráska a jistě i další ze starších kousků bych určitě doporučila.

misa_k
22.01.2019 1 z 5

Po Smyčce obrovské zklamání. I když nerada odkládám nedočtené knihy, u této jsem to bohužel musela udělat, a to ani ne v polovině příběhu.

kuba3710
15.11.2017

Dobrý den, sháním tuto knihu pro přítelkyni. novykubafm@seznam.cz

pepa4081
22.09.2017 3 z 5

Trochu mi to připomínalo Královnu zločinu od téže autorky. Není to detektivka, ale sága jedné rodiny, která se odehrává v prostředí nevěstinců. Občas mi kniha přišla trochu rozvláčná. Mít o 100 stran méně, dal bych 5 hvězdiček. Uspokojivé.

DickBach
05.08.2017 4 z 5

Co na to říct? Velmi nemožné a nereálné. Nevěřím, že by z tohoto prostředí kdy mohla vyjít dívka s touto úrovní. Když pominu, tuto nereálnost, pak je příběh surovým vhledem do duše malé vydřidušky. Opět klasická linie kdy jedna "hlava podniku" naprosto přesně ví co chce a nesmlouvavě za tím jde. Osobně bych nakladatele požádala o jiný obal. Myslím, že tento se k Briony vůbec nehodí a navíc evokuje představu přesně opačnou, než je autorčina "skutečnost".

Matita310
29.06.2017 5 z 5

Další kniha od této spisovatelky, která mě tak zatáhla do děje, že jsem nemohla přestat číst. Skvělé napsána kniha. Člověk se u ní nenudí, stále čeká co bude dál. Doporučuji.

rengers
13.10.2016 4 z 5

Příběh má skvělý spád, přečetl jsem od autorky čtvrtou knížku a musím uznat že má skvělý styl.
Knížka by se mohla klidně jmenovat kmotřenka - ( mafiánka ).
Autorka ráda píše o silných ženách, které se hned tak něčeho nezaleknou.

karamelka33
11.10.2016

Velmi zajímavá kniha. Napínavá... utrpení , prostituce, chudoba , bohatství, uchylové... vše se krásně proplétá až do konce..

DriftBooks
29.09.2016 2 z 5

Přiznám se, že jsem vůbec netušil, co budu číst. Nedávno jsem přečetl Dánovu Bestii a hned nato Bestii Martiny Cole. Když jsem tak brouzdal knihovnou, opět se mi to propojilo ve stejném gardu. Nehanebné neviniatko Dominika Dána a Hanebná kráska Coleové. A tak jsem knihu otevřel. A byl překvapen. Víceméně nemile, protože jsem zrovna neměl chuť číst nějakou historickou ságu s nádechem červené knihovny. Ale nakonec jsem to přelouskal a řekněme, že dobrý.

Trochu mi to připomnělo film Gangy New Yorku Martina Scorseseho. Hodně samozřejmě film Legendy zločinu, protože předpokládám, že gangsterská dvojčata jsou v knize parafrází právě na nechvalně známé a skutečné gangstery - Reggieho a Rona Krayovi. Hlavní postavou je tu ovšem Briony Cavanaghová. Celý příběh začíná u bohatého milovníka malých holčiček. Ovšem o Nabokovovi by tu asi nikdo nemluvil… Ale malá lolita Briony už od dětství ví, co chce, a tak nakonec dokáže své zneužití využít. Není to vítězství sladké. Tvrdě se za něj platí. Na druhou stranu – Briony si své dluhy od světa vybírá stejně nesmlouvavě.

Martina Cole se umí úžasně nimrat v charakterech jednotlivých postav. Myslím obecně, v každé své knize. A to mě baví. Tady si malinko vzala více, než unesla a nimrá se v příliš mnoha lidech. Navíc je to dosti předvídatelné. A tu a tam zdlouhavé a ukňourané. Ale řemeslně dokonale zvládnuté, takže se to určitě číst dá. Knize opět nepomáhá obal – je nevkusný, kýčovitý a evokující naprostý literární brak. Ostatně - nakladatelství Domino vystrojilo všechny její knihy do podobně příšerných podob. Škoda, v rámci svého žánru je Martina Cole rozhodně na špici peletonu a zasloužila by si lepší „dres“…

lharka13
08.03.2016 3 z 5

Mám s Martinou Cole u téhle knížky kapku problém, od půlky mě skoro přestala bavit a musela jsem se nutit, abych jí dočetla, prví část je napínavá, zábavná, stále se v ní něco děje, v druhé polovině se to trochu zasekne a je za mě, méně čtivé.

hankapimi
25.02.2016 4 z 5

Drsné příběhy z pera Martiny Cole čtu vždy s odstupem několika let. Pak potřebuji nejméně "pětiletku" na vydýchání všech těch krutostí, nevěr, podlostí, alkoholu, drog, trápení a ubližování, co si lidé navzájem mohou způsobovat. Vzpomínám si, že jsem si rozečetla zhruba před 20 lety Maniaka a byla jsem v šoku od začátku knihy až do konce. Mistrně vykreslený pohled na činy a jednání narušeného zabijáka. Nebo Hanebná kráska, ukazující zblízka nevěstince, život a osudy zneužívaných dětí, pasáků, prostitutek, hazardu a vše, co s tím souvisí. Knížky Martiny Cole se čtou jedním dechem, nedají se odložit a zpravidla velmi ukrajují ze spánku !

Andreaaa
16.12.2015 5 z 5

Pro mně TOP od Martiny Cole, už se těším až se k této knize za pár let vrátím a přečtu si ji s chutí znovu..

mimikova
01.08.2015

Celkově se mi kniha moc líbila, je velmi čtivá a krásně napsaná. Těším se na další knihy této autorky.

cie
22.04.2014 2 z 5

Asi jsem čekala, že to bude víc reálný příběh a ne psané jako román pro ženy...nebo jsem udělala chybu, že jsem to četla po knížce Poprvé a pak pořád znovu, nevím, každopádně mě to nebavilo.

Sidonie.j
30.01.2014

Rozhodně nejlepší knížka, co jsem od Cole četla. Od knížky jsem se nemohla vůbec odtrhnout...

Basetka
12.11.2013 5 z 5

Velmi dobře napsaný příběh, který mne nenudil, ba naopak tato kniha ve mě zanechala silné emoce. Určitě se ke knize časem vrátím.

Kubíííína
01.10.2013 5 z 5

Čtení velmi strhující, emocionální, zklámán určitě nejsem. Martina Cole je i v této knize naprostá jednička!

Autorovy další knížky

Martina Cole
anglická, 1958
1997  89%Maniak
2002  87%Královna zločinu
2001  86%Zabiják
2002  87%Bez tváře
2013  78%Bestie

Kniha Hanebná kráska je v

Právě čtených1x
Přečtených225x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených18x
Knihotéce143x
Chystám se číst45x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x