Hanče

Hanče https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/123213/bmid_hance-123213.jpg 4 24 4

Jádrem povídky je láska chodského chlapce Vodry k půvabné Hančí, láska, jejímž prostřednictvím Baar osvětluje společenskou situaci české vesnice na počátku 19. století.

Přidat komentář

Pebra
08.09.2021 5 z 5

Kluci, co bojovali (nejen) v napoleonských válkách, byli nesmírně stateční. Masakrování nevinných mladíků je zvěrstvo. Všichni někde nechávali matky, zamilované holky... a práci. Není špatné porovnat knihy, které se toho tématu týkají, například já jsem shodou okolností narazila na dětskou knížku Tonek z Napoleonovy armády od holandského autora Fabricia. (miluju dětské knihy a čtu je nejen z nostalgie nad uprchlým dětstvím). Odvaha lidem v devatenáctém století nechyběla, obdivuju je.

jankor
25.06.2020 5 z 5

Krásné čtení....fandíte zamilovaným a tajně doufáte, že přece jen dojde na happy end....dál nechci prozrazovat :), Ale nikde se tu nemluví o druhé povídce Pro kravičku. Podle mě je to ještě silnější příběh, musíte smeknout klobouk před tou nekonečnou dřinou a před sny a touhami obyčejných venkovských lidí, rozhodně dát přečíst dětem...obávám se, že si to ani neumí představit, jak se dřív žilo. A taky krásná čeština.


hanicka258
06.03.2013

Velice dojemný příběh, který jsem i obrečela. Autor si s příběhem docela pohrál, rozuzlení na konci mě moc potěšilo. I přes Hančinu hrdost jsem ji i Vondru měla ráda a dokonce, ačkoli bych čekala, že tomu, kdo je rozdělil, nebudu přát nic dobrého, jsem i Hančinu manželovi fandila a přála si, aby se usmířili a měli se rádi. I reakce Vondrovy maminky byla moc vstřícná, což chválím. Knihu celkově můžu doporučit.

lukyli154
17.05.2012 4 z 5

Ač jsem to nečekala, kniha se mi docela líbila. Autor znal velice dobře chodskou historii a tradici. Ústřední dvoje - Hanče a Vondra, trošku mě mrzí, že i přes lásku, kterou k sobě chovali, to pro ně nedopadlo dobře. Je škoda, že autor trochu více nepropracoval jejich vzájemnou lásku, protože takhle čtenář Hance opravdu nepřeje. Až po tragických událostech je nám jasné, že i ona Vondru velice milovala. Škoda toho konce, čekala jsem něco jiného.