Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce

Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487490/bmid_hajovna-v1s-487490.jpg 4 982 982

Píše se rok 1985. Linda žije na hájovně, která je součástí vojenského prostoru, v němž jsou umístěni ruští vojáci. Nemá je ráda a obává se jich, ale se svým osobním životem mladé manželky a matky je spokojená. Jedné noci změní hloupá legrace nezvaných hostů její osud v tragédii a Linda se ocitne ve vězení. Musí se vyrovnat s tvrdým trestem a mnohaletým odloučením od manžela Vojtěcha a teprve čtyřměsíční dcery Aničky. Oporou jí je mimo manžela i kamarádka Hanka. Po propuštění z vězení se vrací na hájovnu, na které ji pomalu, ale definitivně nahradila Hanka. Rozhodne se bojovat o manžela i dceru, ale tento boj s nejistým výsledkem je ze všech nejtěžší.... celý text

Přidat komentář

STARes
22.07.2024

(SPOILER) Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce.
Příběh odehrávající se v druhé polovině 80. let 20. století v době sovětské okupace.
Příběh Lindy a Vojtěcha.
V důsledku nešťastné události se Linda dostává do vězení, a to v době, kdy má doma 4 měsíční dítě.
V 5 letech své dcery je za dobré chování podmíněně propuštěna.
Její místo doma však již nahradila její nejlepší kamarádka Hanka....
Dokáže získat Linda zpět svého manžela Vojtěcha a obnovit přerušené mateřské pouto s dcerou?

oskarka
15.07.2024 3 z 5

Knížku jsem poslouchala jako audio, načtenou Lucií Vondráčkovou. Příběh byl zajímavý, ale jakmile došlo na četbu přímé řeči, nedalo se to poslouchat. Uječené, afektované, zvláštní barva hlasu, nepříjemné na poslech. Asi kdybych četla sama, bylo by hodnocení o hvězdu lepší.


Lka
15.07.2024 5 z 5

Audiokniha :
Krásný a zároveň smutný příběh z 80. let. Během chvilky se Lindě obrátí celý život naruby. Hrozné co si musela vytrpět. Pro mě je nepředstavitelné, abych neviděla svojí dceru takřka od narození do pěti let. Kniha krásně načtena Luckou Vondráčkovou, která mě hned vtáhla a nepustila dokud jsem nedoposlouchala. Určitě se pustím do dalších knih autorky.

Limonadovyjoe
12.07.2024 4 z 5

3,5/5
Zajímavý příběh z druhé poloviny 80.let. O životě mladé holky, která se přestěhuje za láskou a nastávající rodinou do hájovny na samotě v lesním vojenském prostoru, kde se volně pohybují ruští vojáci. O strachu z nich a jedné nešťastné noci, která Lindu dostane do úplně jiného světa.. ženské věznice.
Druhá část knihy o pobytu ve vězení a zejména nuceného odloučení od několikaměsíční dcery bez možnosti návštěvy byla silná a zdrcující. Když víte, že za zdmi cely vám ubíhá život, když víte, že vám ho krade někdo jiný.
Dalším nikdy nekončícím trestem je pak návrat “domů který se vlastně nekoná.
Četlo se to lehce a dobře, jen některá rozhodnutí a chování nejbližší rodiny mi přišly až příliš ..tolik neštěstí je na jednu holku a útlou knihu až dost. Ale klidně to tak někde mohlo být.

LuciR
02.07.2024 4 z 5

Některé pasáže příběhu jsou popsány tak věrně, že se mi smutkem svíral žaludek, jinde zas děj klouže spíš po povrchu. Zajímalo by mě, jak dál probíhalo sžívání Lindy s Aničkou, škoda, že autorka nevěnovala tomuto tématu ještě pár stránek. Knížka hezká, přečtená za dva večery.

cori
15.06.2024 3 z 5

Linda se vdá a odejde s manželem na venkov do hájovny na samotě v lese a ještě ke všemu ve vojenském újezdu, kde se to v 80. letech hemží Rusáky, kteří často honí své dezertéry. Není divu, že se sama bojí a naučí se zacházet s manželovou mysliveckou puškou. V okamžiku největšího strachu o narozenou dceru ji použije a je za to odsouzená k odnětí svobody. Víc než úvod mě zaujala prostřední část ve vězení. Závěr se soužitím ve třech po propuštění, sbližování se čtyřletou dcerou a pádem komunismu mohl jít víc do hloubky.

Miro67
13.06.2024 3 z 5

Krásná obálka, anotace slibovala neobvyklý příběh. Očekávání však předčila výsledek. Linda i Vojta byli takoví nemastní neslaní, jejich vztah vzájemný i s ostatními členy širší rodiny byl značně nevyzrálý. Ač okupace ruskými vojsky byla pro historii naší republiky tragická, v příběhu se jeví jen jako omezení pohybu v daném lese. A především, spáchaný trestný čin je částečně omluvitelný strachem o sebe a dítě, ale v žádném případě není možno vinu svalovat na okupační vojska. Zbraň držela Linda.
Na druhou stranu zatrpklost kvůli postupu věznění žen s malými dětmi a zákaz kontaktu s nimi, byl asi nejsilnější moment knihy. Tam tu frustraci úplně chápu.

tereza_p
07.06.2024 2 z 5

S ohledem na téma jsem čekala, že ze mě ta kniha bude emoce doslova ždímat, ale k ničemu takovému nedošlo. První část knihy byla dobrá, pak už to šlo pro mě spíš dolů. Nemohla jsem si pomoct, ale já jsem to té hlavní hrdince vůbec nevěřila.

ela1972
07.06.2024 4 z 5

Od autorky jsem již četla Spálená křídla. I tahle kniha mě moc zaujala. Při čtení jsem se přistihla, že se mi chce plakát a křičet. Obdivuji, jak se Linda dokázala ovládat. Já bych to nezvládla.

J&B
01.06.2024 4 z 5

Zajímavý námět, téma. Přečteno rychle. Ale... je velká škoda že je psáno tak jaksi stroze, zrychleně, neveselé části přečtete a jedete dál. Na to jak je to smutný příběh, ve vás nic kniha nezanechá.

Marki019
23.05.2024 5 z 5

Zajímavé počtení, budu muset zkusit další knihy autorky.

Amneris
15.05.2024 5 z 5

Knížku jsem si přečetla na doporučení od mamky. Musím říct, že jsem ji přečetla za pár večerů. Četla se velmi dobře, hodně mi připomínala knihu Přítelkyně z domu smutku. Určitě si přečtu i další autorčiny další knihy :-)

zoulinka
12.05.2024 2 z 5

Ke knize jsem se dostala náhodou v knihovně v akci - kniha naslepo, sama bych si ji nevybrala.
Dle anotace jsem si myslela, že bude fajn, ale zklamala mě.
I když je autorka zralého věku, některé věci mi na příběhu prostě nesedí, nevěřím tomu.
Slibný začátek, konec dočtený z donucení...

Dandy1
11.05.2024 4 z 5

Mám ráda knihy podle skutečných příběhů. Jsou plné emocí. Moje problémy se mi pak zdají nicotné.

jessie01
01.05.2024 4 z 5

Námět knížky byl zajímavý, pro mě jako matku dvou malých dětí, avšak dosti skličující a nepředstavitelný. Je pravda, že kniha je napsána jednodušší formou, nejde moc do hloubky postav, ale možná právě i proto děj rychle odsýpal a člověk nemusel dlouho čekat na "rozuzlení" příběhu.

miroslav7393
28.04.2024 3 z 5

Strana 114: "Opavská věznice leží v Moravskoslezském kraji..." To zcela jistě ano. Ale v době, kdy se odehrává děj knihy, to byl Severomoravský kraj.

Verčule88
15.04.2024 5 z 5

Knížka se mi velmi líbila, autorka dané téma pojala příjemným způsobem a ráda si od ní přečtu i další knížky.

Martica
26.03.2024 2 z 5

Mladá žena, kterou v 80. letech vítr zavál do hájovny ve vojenském újezdu, kvůli jedné klukovině a nešťastné náhodě skončí ve vězení a doma nechá čtyřměsíčního kojence. Tak nadějné téma, na které jsem se těšila.
Kniha je rozdělená do 3 částí. První se mi četla ještě dobře, děj se teprve rozjížděl a vypadalo to slibně. Druhá část mě neskutečně nudila. Při čtení třetí části už jsem cítila jen stud a trapnost. Výkřiky typu "Srdci neporučíš!" a "Za všechno můžou komunisti!", to bylo... brrrr. Literárně nula, za nadějné téma tři, za vykřičníky minus jeden.

AlexandraBane
23.03.2024 5 z 5

Krásný a dojemný příběh. Obdivuji hlavní hrdinku kolik toho musela v tak náročné době zvládnout

Kekik
21.03.2024 5 z 5

Některým autorům stačí jen pár stránek a dají nám příběh, o kterém budeme ještě dlouho přemýšlet. Hájovna takovým příběhem je.
Jedná se o druhou přečtenou knihu od autorky a určitě si ráda vyhledám další její dílo.