Haiku

Haiku https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319514/bmid_haiku-LpT-319514.jpg 5 16 5

Kniha od Katky Soustružníkové, nazvaná jednoduše Haiku, patří k tomu nejlepšímu, co v tomto žánru u nás vyšlo. Měním kalendář̌ – z loňského roku zůstal obrys na stěně̌. Blikání svíčky – tváří sestry se mihl maminčin úsměv. Rostoucí stíny – maminka s bříškem zvedá bělené pleny. To jsou naprosto dokonalá haiku. Co nejvšednější, až banální zkušenost je tu ztvárněna v jedinečnou, poetickou formu. Jsem moc rád, že první semínka haiku, jež jsem v Česku zasel knížečkou Pár much a já se uchytila a vyrostla, protože dnes píše a publikuje pěkná haiku celá řada českých autorů. Nejsou to otrocké parafráze, i když někteří čeští autoři dodržují japonské konvence slabičného počtu (jako paní Soustružníková), sezónních slov a podobně. Dobrá česká haiku mají svůj jedinečný kolorit a citlivý čtenář okamžitě rozezná místo odkud pocházejí a jejich jedinečnou náladu. Přeji knížce paní Katky šťastnou cestu k českým čtenářům, zaslouží si to. Do její další tvorby pak mnoho úspěchů! Antonín Líman... celý text

Poezie
Vydáno: , DharmaGaia
více info...

Přidat komentář

Eva2412
10.01.2020 5 z 5

Útlá knížečka přečtena 3x ... je to zpomalení a zamyšlení v dnešní hektické době ... půvabné...
podání rukou -
na okamžik se spojí
čáry života

Valach50
29.06.2019 5 z 5

Četl jsem s krátkým časovým odstupem 3x. Autorka se vyznačuje nejen věrností tradičnímu poslání, tedy i formě - haiku, ačkoliv na několika málo místech v zájmu vyznění na formě nelpěla, ale především, na rozdíl od řady jiných autorů, kteří lpí spíše na obsahové stránce a poněkud stírají hranice mezi haiku a miniaturou, vyniká na mnoha místech této sympatické knížečky lyrickým vyjádřením a propojuje tak haiku s poezií, jak ji většina z nás vnímá. Za zmínku také stojí zamyšlení Pavla Martince na konci knihy, ve kterém laickému čtenáři fenomén haiku přibližuje.


Ola11
12.03.2018 4 z 5

Knihu jsem si koupila a přečetla jsem si ji už třikrát. Pěkné Haiku.

Ola11
02.03.2018 4 z 5

Právě jsem si tuhle knihu objednala. Těším se na ní. Jsem do Haiku blázen, S prominutím tedy. Sama je ráda píši

peter5470
12.12.2016 5 z 5

Pre všetkých, ktorí radi čítajú poéziu, vrátane haiku a zároveň pre tých, ktorí s haiku veľa skúseností nemajú je táto skvelá kniha tou najlepšom voľbou. S knihami to u mňa býva tak, že po ich prečítaní je mi občas jasné, že sa k nim už nikdy nevrátim a buď sa ich zbavím alebo ich uložím niekam z dohľadu. A sú aj také, ktoré si zamilujem a opakovane sa k nim vraciam. Haiku od Katky Soustružníkovej som si prečítal hneď dvakrát po sebe. Želám vám podobnú príjemnú skúsenosť a vrelo ju odporúčam.

Štítky knihy

haiku česká poezie

Autorovy další knížky

2013  90%Míjím se s měsícem
2020  96%Šálek dál hřeje dlaně
2016  93%Haiku
2024  70%Sýkorník - dvojsbírka haiku

Kniha Haiku je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce8x
Chystám se číst9x
Chci si koupit5x