Žena tří mužů

Žena tří mužů https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457124/bmid_zena-tri-muzu-Xlc-457124.jpg 4 39 17

Gutta z Bubnu série

< 2. díl >

Jitka z Bubnu byla už jako malá holčička provdána za Jana z Gutštejna. Ten si ji vzal na popud krále Zikmunda a se sňatkem zároveň vykoupil její dědictví – hrad Buben – ze zástavy a zbavil ho dluhů. Pak se na hradě usadil, zatímco jeho malá nevěsta odešla na výchovu do kláštera. Nyní se Jitka vrací zpět na Buben, aby se stala skutečnou paní hradu a Gutštejnovou manželkou. Její situace není zdaleka tak růžová, jak si ji vysnila. Gutštejn v ní stále vidí dítě a odmítá sňatek konzumovat. Aby ne, když mu lože zahřívá italská konkubína. Jitka rychle pochopí, že musí osud vzít do svých rukou. Není to však jednoduché. Král Zikmund umírá a na trůn nastupuje Albrecht Habsburský, který o její situaci nic neví. Na Bubnu jí kdosi usiluje o život a po útěku z hradu je zajata loupeživým rytířem. Vrátí se ještě někdy na Buben, nebo o své dědictví navždy přijde?... celý text

Přidat komentář

Tana_Larinova
09.11.2023 5 z 5

Skvělý příběh, napínavý, ale i romantický. Nemohla jsem se od čtení odtrhnout a toužila vědět, jak to s Jitkou dopadne. Za mě plný počet hvězdiček :)

orinka3
09.03.2022 4 z 5

Opravdu dobrá četba pro ženy. Děj je napínavý, prostředí hezky vylíčeno a historické souvislosti 15. století jsou napsané jednoduše, ale zapamatovatelně. Jde samozřejmě hlavně o lásku a hlavní hrdinkou je energická a šikovná dívka, která si ví rady v každé situaci. Jednu hvězdičku jsem ubrala za podle mě pošizený konec. Pro mě to nabralo až příliš prudký spád ve srovnání s celou knihou. Autorky si budu v knihovně víc všímat, bylo to krásně čtivé.


Leny66
29.01.2022 5 z 5

Krásná knížka, od které jsem se nemohla odtrhnout.

cérka
06.01.2022 4 z 5

Důstojné, i když o trochu méně napínavé, pokračování příběhu. Přiznám se, osudy Jitky, a lidí kolem ní, mě už nedokázaly až tak chytnou za srdíčko. Asi za to mohou velké časové "skoky" a tím pádem velké mezery v příběhu. Nicméně u knihy jsem si odpočinula a do čtení se nemusela nutit. Pohodové čtení na sváteční dny.

Irsaf
20.11.2021 4 z 5

Další povedená kniha od Anny Beatrix Bartové…
Jitka z Bubnu me bavila… I když se to četlo trochu pomaleji než jiné knihy, přesto mohu knihu doporučit…

Buchtičkajani
07.11.2021 4 z 5

Příběh Jitky se mi líbil, i když je smyšlený, ale historické události jsou pravdivé, na mě jich bylo trochu moc a nezaživně podané.

alnahu
05.10.2021 4 z 5

Další čtivá historická kniha,která nás zavede na hrad Buben,kde žije Gutta se svou dcerou Jitkou,té bylo jedenáct let a byla na popud krále Zikmunda provdána za Jana z Guštejna,který tím získal hrad Buben,kde se usadil a svou mladičká nevěstu poslal na výchovu do kláštera.Po návratu Jitky na hrad ji čekalo překvapení ,její roli manželky převzala italská kráska Isabela a té samozřejmě její návrat není po chuti a tak se jí snaží všemožně zbavit.Jitku čekají v životě i další překvapení ,prožije nakonec i šťastné chvíle a dočká se i toho ,že se vrátí na svůj rodný hrad Buben.

L.Helena
31.07.2021 4 z 5

Knížka se moc dobře čte prakticky od první stránky. Nikdy mě nebavil dějepis a suchá historická data i fakta okleštěná od souvislostí a příběhů. Tento román je sice fikce, ale zasazený do reálných historických událostí, proto mi vůbec nevadilo, že je zde autorka připomíná (což, jak vidím v některých komentářích, mnohým čtenářům docela vadilo). Já jsem byla spokojená, i když Gutta z Bubnu mně přišla napínavější a její životní příběh zajímavější. Ale i tak mě čtení bavilo.

milena8281
13.07.2021 5 z 5

Příběh silné a trpělivé ženy. Dle rčení KDO SI POČKÁ,TEN SE DOČKÁ. Jitka se skutečně dočkala okamžiku, kdy se jako právoplatná paní vrátila na rodný Buben. Zato muži ....

knihovniceS
16.05.2021 4 z 5

Před pěti lety jsem četla dobrodružný příběh Gutty z Bubnu, dnes jsem dočetla dlouho očekávané pokračování - příběh její dcery Jitky. Děj první knihy „Gutta z Bubnu“ byl strhující a napínavý. Žena tří mužů se četla hezky, ale postrádala jsem větší napětí. Dávám 4 hvězdy.

Hall3006
07.04.2021 4 z 5

Velký posun od Gutty z Bubnu. Obě knihy mám přímo od Sabiny, nebyl to náhodný výběr, období popisované v knihách mě zajímá. Autorka má dobové reálie velmi dobře nastudovane a děj dává smysl a dobrý čtivý příběh. Toto pokračování výše jmenované knihy lze číst i samostatně. Pěkné 4/5 hvězdy

Zuzulinka
07.03.2021 5 z 5

Nádherná a poutavá kniha. Hlavní hrdinka je krásná postava. Četla jsem jedním dechem a nemohla se od děje odtrhnout. Vřele doporučuji!

Dinda607
04.03.2021

Na knihu jsem se těšila jako zde většina našetřila jsem si na ni a konečně byla doma! Vloni se mnou autorčina předchozí kniha Tajemství hradních zdí doslova "zamávala"v kladném slova smyslu,Pokaždé po příjezdu do Plešnic jsem si na hrdinku vzpomněla a vybavila úryvky z knihy v tamním lese,prostě se mnou "žila".
Bohužel tato kniha má nejen krkolomný začátek,u kterého jsem se musela nutit do dalšího čtení,byl to fakt porod.A to rozsáhlé popisování historických událostí jsem ke konci již úplně vynechávala:-(
Podle mě to měla autorka řešit "vsuvkami s čísly"nebo podrobnÿm doslovem.Kdo by měl zájem,přečetl by si to
Děj byl ke konci až neuvěřitelný.Pár stránek se zdálo,že se vlastně nic pozitivního v této době nemohlo nikomu ani stát a pokazilo to tak napínavý děj,který jsem předtím hltala a musela jsem.do dočtení nutit.Tohle u předchozí knihy neznám!
Právě jsem knihu dočetla a mám v hlavě zmatek,zda ji mám doporučit?
Asi si musí udělat úsudek každý sám..
Obě knihy autorky jsem si koupila a tu předchozí jsem nadšeně půjčila dál.Jestli budu doporučovat i tuhle,popravdě nevím.
Přijde mi sepsaná horkou jehlou.
A to.jsem ji vkládala s nadšením na Fb do diskuze o hradu Bubnu..
První knihu autorky jsem neměla tu čest.

Knižní střípky
30.01.2021 3 z 5

Jak jsem se zatajeným dechem hltala knihu Gutta z Bubnu, tak u Jitky jsem se bohužel musela místy do čtení nutit. Přiběhy Jitky jako takový byl zajímavý, tam jsem byla spokojená, škoda, že ho nebylo více, ale vadilo mi až příliš detailní rozebírání tehdejších historických souvislostí. U historického románu jsem ráda, když se dozvím něco nového, ale musí to být zakomponováno do děje nenásilnou formou. Přeci jenom čtu román a ne encyklopedii. A toto zde poněkud drhlo. Je vidět, že autorka má obrovské znalosti o této době, ale někdy toho prostě bylo až příliš.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

inkatenysek
10.01.2021 3 z 5

Včera odpoledne jsem dočetla Ženu tří mužů a musím přiznat, že jak jsem se na ni moc a moc těšila, tak pro mě byla spíše zklamáním. Po přečtení předchozích autorčiných knih Gutta z Bubnu a Tajemství hradních zdí jsem se těšila na návrat na hrad Buben, i když už ne za mou oblíbenou Guttou, nýbrž za její dcerou Jitkou. Bohužel ale jak byly předchozí dva tituly napínavé a čtivé, tak Žena tří mužů byla taková nemastná neslaná nebo jak to vyjádřit. Nejvíce mi asi vadilo, že bylo do příběhu zahrnuto i poměrně dost vysvětlování tehdejší politické situace. Chápu, že docházelo ke střídání panovníků, nepokojům apod. a ne všichni čtenáři vědí o tehdejší době potřebné informace, takže beru, že to chtěla autorka alespoň trochu osvětlit, ale asi by mi bylo milejší, kdybych si přečetla ucelený, více propracovaný a napínavý příběh o Jitce a vysvětlení tehdejší doby kdyby bylo třeba až jako autorčina poznámka v závěru knihy. Trošku mi vadily i větší skoky v čase, kdy jsem se v jednu chvíli ocitla v roce 1439 a najednou v další kapitole začal rok 1448...

Ale abych nepsala jen samé negativní věci. V jedné věci je příběh Jitky poučný i pro tuto dobu. A to sice v tom, že ať se nám stane sebevětší tragédie, tak se nemáme k nikomu otáčet zády a máme se z ní vzpamatovávat společně, protože kdybychom pak chtěli odčinit něco, co jsme udělali bez rozmyslu a v tom nejčernějším okamžiku, tak bychom k tomu už třeba nemuseli ani dostat příležitost nebo ji dostat, ale už příliš pozdě...

Danago
30.12.2020 4 z 5

Knížka je volným pokračováním knihy Gutta z Bubnu. Je to příběh Jitky dcery Gutty, která byla provdána za Jana z Gutstejna. Nyní, přestože je jí teprve jedenáct let, je nucena se vrátit z klášterní výchovy zpět na hrad Buben. Očekává, že bude paní na Bubnu a naplní své manželství. Ale Jan se na svou ženu dívá stále jako na dítě, navíc má na hradě svou konkubínu Izabelu, která se nechce vzdát svého výsadního postavení na hradě. Jitku čeká velké rozčarování, zklamání a navíc i boj o vlastní život. Jitka se svému osudu postaví a bojuje za právo na lásku a na hrad Buben , který je jejím právoplatným dědictvím.
I když je příběh smyšlený, autorka pracuje se skutečnými historickými událostmi. Bohužel pro mě je tam právě těch událostí moc na úkor samotného příběhu. Je fajn si připomenout naši historii , ale to je něco, co mě právě na čtení historických knížek odrazuje.
Příběh Jitky je čtivý a moc mě bavil, autorka umí skvěle psát, proto bych ocenila samotný příběh více rozpracovaný a akčnější, i když by měl být vymyšlený.
Za sebe musím přiznat, že Gutta z Bubnu se mi líbila mnohem víc.

hanap
29.12.2020 4 z 5

Krásná kniha provedením, za to dík nakladatelství, ale i příběh paní Jitky z Bubna se mě líbil. Autor příjemným způsobem popisuje těžký úděl Jitky, její boj o postavení, rodovový majetek, o právo na lásku. Mně se kniha velmi líbila.