Gustav a Anton

Gustav a Anton https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450946/bmid_gustav-a-anton-hct-450946.jpg 4 21 4

Po nevyjasněné smrti svého otce-policisty žije Gustav sám s matkou na pokraji hmotné nouze. Když ve školce pozná stejně starého Antona, znamená to především konec jeho osamělosti. Anton, nadaný klavírista, pochází z bohaté židovské rodiny, která se do Gustavova rodného Matzlingen přistěhovala z Bernu těsně před tím, než se švýcarské hranice uzavřely židovským uprchlíkům z Říše. Antonovo přátelství dává Gustavovi možnost nahlédnout do světa láskyplnosti a blahobytu, Anton zas Gustava používá jako záštitu vůči ambiciózním rodičům. Gustav mu může nabídnout svůj pevný postoj, odolnou slupku, kterou si byl nucen vypěstovat v soužití s citově chladnou matkou. Román Gustav a Anton tematizuje švýcarskou neutralitu, a to jak v historickém období přelomu 30. a 40. let 20. století, tak v protagonistech knihy. Příběh o celoživotním přátelství dvou mužů vypráví především o různých podobách lásky, o vášni, nepochopení i nenávisti. Osudy hlavních postav líčí autorka vždy z jiného úhlu, ale pokaždé citlivě a vytříbeným stylem. Autorka prý chtěla napsat román připomínající švýcarské hodinky - na pohled obyčejný, ale při hlubším ohledání rafinovaný, složený z tolika malých částeček a mechanismů. Navzdory komornímu klidu, s nímž je kniha psaná, jde o velké drama, vystavěné kompozičně jako třívětá sonáta.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

The Gustav Sonata , 2016


více info...

Přidat komentář

Ann98
23.05.2023 5 z 5

Knihu jsem si vybrala na základě obálky a anotace. Navíc je od mé oblíbené autorky, od které mám přečtené téměř vše.
Je pravda, že ta anotace slibuje trošku něco jiného, než ve finále dostanete. Ale já nejsem zklamaná. Čekala jsem, že tam bude více židovská tématika, což nebyla, ale nevadí. Je to takový rychlý průlet celým životem hlavních postav. Od dětství po stáří.
Snad jen některé pasáže mi přišly zbytečně dlouhé, hlavně dětství. A dospělost naopak hodně stručně proběhnutá. Škoda. Určitě to šlo napsat mnohem líp. Ale jinak je to fajn čtení.

Nielada
18.02.2021 3 z 5

Přidávám se k předchozím komentářům - mé dojmy jsou rozpaky. Příběh je napsaný skvěle, což o to, ale kniha se do mě nějak "nezařízla". V důsledku silných emotivních scén jsem stále očekávala velké osvobozující vyústění, které se ale dle mého osobního prožitku nedostavilo.


maca1245
28.01.2021 4 z 5

Podle anotace jsem očekával trochu jinou knihu. I přes to se mi kniha líbila. Jediné co mě mrzí je, že třetí část přeskočila převážnou část dospívání Gustava a Antona. Nějaké vzpomínkové flashbacky tam jsou, ale i tak bych se rád dozvěděl něco více o jejich dospívání.

babicka_amalka
06.11.2020 3 z 5

jsem z knihy trochu na rozpacích - podle anotace jsem čekala trochu něco jiného; především závěr mě dost zklamal, i když náznaky v knize byly;