Greenwoodové

Greenwoodové https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480927/bmid_greenwoodove-Qv3-480927.png 5 48 20

Píše se rok 2038. Celým světem zmítá enviromentální krize zvaná Velké skomírání, a zatímco zbytek lidstva zápolí o přežití v prachem se dusících městech, dendroložka Jacinda (Jake) Greenwoodová pracuje jako přespříliš kvalifikovaná průvodkyně na ostrově Greenwood Island, odlehlé oáze plné tisíciletých stromů, lokalizované západně od pobřeží Britské Kolumbie. Jake se domnívá, že spojitost názvu ostrova a jejího vlastního příjmení je čistě náhodná, dokud se v jejím životě znovu neobjeví někdo z její minulosti, a neukáže jí knížku, která by jí mohla poskytnout rodinnou historii, po níž tak dlouho touží. Odsud se pak postupně přesouváme dozadu v čase až do let před první světovou válkou, setkáváme se s muži a ženami, kteří přišli před Jake. Zraněný tesař vyrovnávající se s možností své vlastní nadcházející smrti. Ekoteroristka odhodlaná odčinit hříchy napáchané hrabivou dřevařskou společností svého otce. Slepý magnát s tajemstvím, za jehož udržení zaplatí strašlivou cenu. Tulák z časů velké hospodářské krize, který zachrání opuštěné dítě, jen aby se sám stal cílem honu na člověka přes celou zemi. V samotném středu knihy je tragédie, která sváže dohromady osudy dvou chlapců a uvede do pohybu události, jejichž následky dramaticky ovlivňují životy dalších generací, jak se děj románu znovu odvíjí zpátky do budoucnosti. Román Greenwood, dech beroucí, nádherně napsaný a geniálně strukturovaný na způsob těsně vedle sebe naskládaných letokruhů v kmeni stromu odhaluje spletenec lží, zamlčených skutečností a polopravd, které se skrývají v kořenech každého rodokmenu. Je to nádherný příběh o nenasytnosti, obětech, lásce a poutech, která svazují – a o nadějeplném a nesmírně obtížném úkolu růst směrem ke světlu.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Greenwood , 2019


více info...

Přidat komentář

Petra21
04.04.2024 5 z 5

Bože dobrý, to bylo něco tak... tak...! Mé enviromenmentální já od počatku pohladila sounáležitost, jakýsi podobný druh ekologické deprese, již sdílím a leckdy mě dostane do úzkých. A přestože naději nenabídla, poskytla alespoň náruč autorova porozumění. K mému velkému překvapení jsem pak skutečně odkrývala jednotlivé letokruhy a dostávala se od těch hlubších starších vrstev až po samotnou kůru dneška; lačně jsem listovala rodinnou kronikou a fascinovaně zírala na sílu sdílení a moc nevědomosti. Kolik stojí neznalost osudu úplně těch nejbližších předků! Jak málo se navzájem známe! A jak se přesto v sobě neustále zrcadlíme a kopírujeme již vykreslený letokruh! A dává to vše vůbec nějaký smysl?

Hudis
25.12.2023 4 z 5

Pozor! Lehký spoiler.

Já jsem čekal něco trochu jiného. Ale dobrý. Příběh byl zajímavý. Postavy...nemůžu si pomoct, ale ženské postavy jsou jak podle šablony klimaalarmistek. Když už by díky bohatství mohli změnit směřování firmy, směřovat finance na dobré účely, zazdí tuto možnost. Chápu, že díky tomu autor poskládat svůj příběh, ale udělalo to z nich blbky. Aspoň z mého pohledu.


cukrovka
18.12.2023 4 z 5

Hodně zajímavá a originální knížka s krásnou obálkou. První třetina pro mě byla dost náročná a nemohla jsem se začíst. Postupně mě příběh do sebe vtahoval a ke konci už jsem ji nemohla odložit.

Jenny46
02.09.2023 5 z 5

Kniha, která vám vezme dech vůbec nevím, co napsat je skvělá.
Výjimečně napsaná nic podobného jsem nečetla, trochu začátek je komplikovaný než se rozjede příběh, ale originální román.
Doporučuji, kdo má rád přírodu, tajemství, historii...

lisbeth23
30.08.2023 5 z 5

Moc hezká knížka. Ty osudy lidí, láska ke stromům,... vše napsané tak, že se člověk nedokáže odtrhnout od čtení.

Arwen777
10.07.2023 5 z 5

Nesmírně zvláštní kniha, která mě doslova okouzlila.
Zpočátku jsem si nebyla jistá a nechápala jsem tak dobré hodnocení, ale jak se příběh začal rozvíjet, dokonale mě dostal.
Co začíná jako postapokalyptický příběh, se velmi brzy změní v rodinnou ságu s velmi širokým záběrem. Začíná před první světovou válkou a končí v podstatě rokem 2038, kdy svět trpí následky ekologické katastrofy. Od začátku sledujeme osudy rodu, který je spjatý se stromy, lesem a dřevařským průmyslem. Sledujeme životní náhody, tragédie, lásky, zrady, chtivost i boj o přežití. A v centru jsou vždy stromy a láska k nim.
Kniha je napsána krásným jazykem, autor je výborný vypravěč. Příběhy se střídají, vyprávění skáče mezi lety a jednotlivými generacemi. Sledujeme spletité osudy a přitom cítíme krásu přírody Britské Kolumbie a úctu k zalesněné krajině.
Překrásný příběh s ekologickým podtextem, doporučuji!

Atuin
08.06.2023 5 z 5

Neuvěřitelně skvělá kniha, skvělá porce příběhu ...konec kropka

alca-212
20.05.2023 5 z 5

Mám pocit, že ať napíšu cokoli, bude to málo...
Nádherná kniha.

veriszv
27.01.2023 5 z 5

Rodinná sága trochu jinak.
Skvěle poskládané vyprávění, které do sebe zapadá, jako letokruhy.
Neotřelý příběh o stromech, přírodě, lásce a bolesti, který v sobě má nejedno překvapení.
Kniha, která mi přišla, jakoby ji Christie napsal přímo pro mě, jak moc se mi líbila!

momo01
06.11.2022 4 z 5

Obrázek na začátku knihy ilustruje průřez stromem, podél kterého jsou šipkou umístěné popisky. Popisky podél letokruhů stromu začínají nejvzdálenějším letokruhem, rokem 2038, a pokračují letopočty 2008, 1974, 1934 a 1908 v ohraničeném středu stromu. Když sledujeme šipku na druhé straně stromu, jsou uvedeny stejné letopočty. V příběhu jsou to roky, v nichž se nám představují jednotlivé generace rodu. Stejně jako strom buduje své vrstvy rok po roce, autor stejně rozvíjí své postavy a děj. Za mě naprosto skvělý a neotřelý nápad.
Autor jako by v jistém smyslu příběhem říkal, že naše životy jednotlivců jsou nedůležité. Že význam má pouze to, jak je lze vnímat v čase, jako rodinu, jako společenství, jako les vazeb…

„Proč je tomu tak, že lidé žijí jen tak dlouho, aby se v životě dopustili mnoha omylů, ale ne dost dlouho na to, aby je stačili napravit? Kéž bychom byli jako stromy, kéž bychom měli staletí. Možná bychom pak měli dost času na to, abychom napravili všechny škody, které jsme napáchali.“

Kenan
05.11.2022 5 z 5

Kniha začíná jako takové postapo, kdy se města dusí prachem a na planetě existuje jediný ostrov plný stromů, kam se lidé jezdí nadýchat čerstvého vzduchu a regenerovat síly. Na tomto ostrove Greenwood Island dělá průvodkyni Jane, zanícená ochránkyně stromů. Ale z ostova se přenášíme po letokruzích stromů do minulosti, do roků 1908, 1934, 1974 a 2008 a dozvídáme se historii rodiny mladé průvodkyně. Životy každého člena této rodiny se odvíjejí naprosto jiným směrem a i když jsem si při čtení přála, ať končí šťastně, často tomu tak nebylo. Kniha dává důraz na možné důsledky enviromentálních změn, na lásku ke stromům a množství chyb, které každý během života udělá.

" Proč je tomu tak, že lidé žijí jen tak dlouho, aby se v životě dopustili mnoha omylů, ale ne dost dlouho na to, aby je stačili napravit?"

Tento rozsáhlý román jistě stojí za pozornost.

sgjoli
24.07.2022 5 z 5

Tato kniha mne neuvěřitelně okouzlila a hned po přečtení jsem ji zařadila mezi zatím to nejlepší, co jsem letos četla.
Tak jako stromy v lese jsou navzájem propojeny svými kořeny, stejným způsobem jdou propojeny osudy 4 generací rodiny Greenwoodovy, o jejichž osudech autor vypráví v této knize. Ta krásná, složitá vzájemnost a propojenost je tu vyložena skvostně. Ten způsob, jakým autor postupně odkrývá jednotlivé vztahy, události a roviny, mi moc vyhovoval. Ponořila jsem se do příběhu hned a těžko se mi odpoutávalo.
Byť jsem tu a tam narazila na nějaké překlepy a drobné chybky v překladu, nezměnilo to nic na tom, že jazyk knihy je jinak krásný a překlad očividně čerpal z umně napsaného originálu. Četlo se mi to moc dobře, bylo to jako takové milé pohlazení.
Kniha v sobě ukrývá příběh plný života a lidskosti, zároveň nějakého sepětí s přírodou, jejíž proměny bohužel k horšímu tu nepříjemně probublávají na povrch jako nějaký strašák.
Postavy s rozmanitými osudy, chtějící někde zakořenit - jako ty stromy, které tak milují. Každá postava byla jiná a přesto jsem si ke všem dokázala najít cestu. Dočítat tuhle knihu bylo jako opouštět přátele - vlastně se mi už dlouho nestalo, aby mi po dočtení knihy bylo tak líto, že je konec.
Nadšení z mé strany tedy veliké, moc doporučuji.

Ivule9
23.06.2022 5 z 5

Sága o rodině spjaté s letokruhy v kmeni posledního umírajícího stromu. Příběh se odehrává v Kanadě a USA.
Jedná se o naprosto famózní knihu. Příběh je mistrně vystavěný, aby se strukturou podobal letokruhům a po počátečním rozjezdu je napínavý až do poslední stránky. Tuhle knihu si budu ještě dlouho pamatovat. Je výjimečná. Dokonce se mi stalo, že jsem se jednou vzbudila hodně brzo ráno, ještě před budíkem a hned jsem šla číst :-)

Agatha84
16.06.2022 4 z 5

Kniha měla velké aspirace k 5 hvězdám, spojovala vše, co mě baví.... několik dějových linek, dobře propracované charaktery jednotlivých postav, krásný jazyk, rodinnou historii a jako bonus stromy, les, úctu k přírodě (někdy) ... Vše zdárně směřovalo k předem určenému cíli, nicméně závěrečná část, s tak trochu nečitelnou a protivnou Jake, byla tak moc mimo rámec předešlých pětiset stran a tak moc mě naštvala, že hodnotím pouze za 4*.
Tato padlá hvězda však rozhodně neovlivní mé případné další setkání s autorem.

Kizuizi
23.05.2022 5 z 5

Román plný historie, tajemství, ale také přírody a lásky, rozhodně stojí za mnohem víc pozornosti, než které se mu teď dostává. Myslím si, že jediným problémem knihy bude úplný začátek, který i na mě působil malinkato zmateně a nezáživně, ale to se naštěstí postupně změní. Pak příběh nabírá na síle a také dramatičnosti, která nenechá čtenáře v klidu.

LadyAnn
13.01.2022 4 z 5

Zajímavý a opravdu hezký román.

Mnohovrstevný děj - z velké části historického - příběhu mi sice přišel místy trochu těžkopádný, ale jednotlivé osudy hlavních postav jsou dobře propojené a koncept vyprávění originální.

Z autorova projevu čiší láska k přírodě, píše citlivě (čteno v originále).

pajaroh
12.01.2022 5 z 5

Nádherná letokruhová kompozice díla stejně jako vypravěčský styl. Začátek byl slabší, ale to se rychle spravilo a jednotlivé kapitoly opravdu skládají celý přiběh nenásilně dohromady. Kontrast lásky k stromům a lesu, který jakýmsi "nedopatřením" přejde k jejich ničení a na druhé straně šetrnosti a ochraně, lidské životy, vztahy, moc, hospodářská situace i přírodní podmínky a mnoho menších i větších témat je do knihy zahrnuto velmi zdařile.
"Stromové" vydání se mi velmi líbí a kniha je nesprávně zahrnuta mezi sci-fi (to už je blíže literatuře faktu).
Prostě mě tato kniha obsahem i formou dostala.

Katania
08.01.2022 5 z 5

Krásný rodinný příběh. Chvíli jsem tento zážitek musela vstřebávat. Doporučuji!

soukroma
31.12.2021 3 z 5

Podle titulu a podle úvodní části jsem se nemohla než domnívat, že půjde o životní prostředí, jeho úpadek v době od nás vzdálené už jen nějaký tucet let. Překvapením bylo, že se najednou vrháme do minulosti, a to minulosti nikoli přírody, ale konkrétních lidí, a prokopeme se až do začátku 20. století, tedy přes několik generací. A odkrytím každé "vrstvy" dostáváme stále bouřlivější lidský příběh (v Dickensovském duchu). Jak dalece byl pokrevně rodinný, toť otázka, ale odpověď je po těch letech pro něco sice podstatná, jako třeba dědictví, ale obecněji vzato zcela zbytečná. Prostě vazby, jejich vznik či rozpad, mohly být (a byly) velmi nečekané. A právě o tomhle genealogickém stromu, přesněji lese, tahle kniha je. A taky o krásách severní Ameriky, kterou spolu s hrdiny projezdíme křížem krážem.

Na knize mi ale vadily dvě zásadní záležitosti, které mi neumožnily dobré čtení a vůbec trochu odrazovaly: velice malá písmena a k tomu značná délka textu, a tisk na okraji každé stránky, který měl nejspíš navodit i v rámci ořízky dojem letokruhů - ale nenavodil a navíc se na něj spotřebovalo tedy nemálo přírodních zdrojů.

Hanina61
05.11.2021 5 z 5

Tenhle úžasný příběh (nebo spousta příběhů spletená v jeden) opravdu "bere dech"... A čím hlouběji se dostáváte do minulosti, tím nabírá na dramatičnosti, spletitosti a temnotě, až jste nakonec rádi, že se děj zlomí a přesměruje se zpátky do budoucnosti... jenže ta bohužel není ani o trochu optimističtější... Podle mě jeden z nejlepších titulů překladové literatury v letošním roce...

Štítky knihy

stromy rodina člověk a příroda ságy

Autorovy knížky

2021  90%Greenwoodové

Kniha Greenwoodové je v

Právě čtených2x
Přečtených59x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených11x
Knihotéce75x
Chystám se číst86x
Chci si koupit19x
dalších seznamech2x