Ghost in the Shell 1

Ghost in the Shell 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343853/bmid_ghost-in-the-shell-hft-343853.jpg 4 165 37

Ghost in the Shell série

< 1. díl >

Píše se jednadvacáté století a hranice mezi člověkem a strojem je čím dál nejasnější. Lidé mají mechanické implantáty a stroje jsou vylepšovány pomocí lidské tkáně. Agentka Motoko Kusanagi je členem speciální jednotky, která pronásleduje nebezpečné teroristy a kyberzločince. Především vražedné hackery, kteří se dokáží nabourat i do lidského mozku. A za tím vším stojí možná ještě něco víc...... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Crew
Originální název:

The Ghost in the Shell 1 , 1991


více info...

Přidat komentář

tonysojka
10.12.2023 1 z 5

Kdysi dávno jsem viděl animovaný film,ten jsem jakžtakž pochopil, ovšem tuhle mangu už ne.
A kresby se mi nelíbily.

opic 12
09.07.2022 4 z 5

Chtěl bych žít život cyberpunkovej.
Technologie na každým kroku.Nadnárodní společnosti.Korporace topící se v prachách.Na lidi dole se směje sluníčko a to jim musí stačit.Svět,kde si nemůžete být ničím jistí.Bezmála ani sami sebou.
Ano.Holky vždycky řikali...budoucnost je jinde.
Tam za vodou v zeleném údolí,kde vám hacknou duši.
Kdybys tak náhodou měl pocit,že jsi sám.
Kyber životy.Kyber těla.Konec vnitřností.
Vnitřnosti jste vy.Nelichotivá budoucnost.No jak pro koho.
Takže tu máme klasiku.Manga,kyberpunk,zasahující až k anime.
A tak je nutné přistupovat k základnímu šutráku tohoto žánru.
Ze začátku se to na vás valí dost vlažně.Zvykáš si.Neznámý prostředí.Kyber hokej.Vlažný přijetí.Odtažitý prostředí.To nás,to tě čeká.Zapomen na minulost.Ted je ted.Od půlky už tě to chytne.Potom to graduje.Další a další kapitola je jenom lepší.Závěr už nestíháš.
Mozek exploduje.Staneš se součástí vesmíru.No to už stejně seš.Takže si nic nevyčítej.
Je tu celkem mnoho textu v bublinách i mimo ně.Na rozdíl o Akiry,kde je více akce a méně ukecanosti.Určitě velké plus.
Motoko Kusanagi křivák nosila vžycky naruby a rtěnku si nanášela rovnou na zuby.Smála se jenom smutným věcem.Hrála v kapele s Jardou Švecem ...
V městě řádí černá ruka.Kdo ji vlastně zastaví.
Kdo s tím začne něco dělat.Kdo se jí postaví.
No future


Kate18
03.07.2022 4 z 5

Detailní propracovaná kresba, skvělá vize a příběh. Ovšem kniha se mi nečetla úplně lehce i vzhledem k množství vysvětlivek a poznámek bokem.

Major Motoko se Sekcí 9 řeší několik případů, brání bezpečí státu a odhalují nekalé praktiky. Mimo jiné řeší případ Loutkáře, který se zajímavě vyvine. Nakonec na ně však někdo nastraží past a Motoko se s tím musí vypořádat po svém.

Akademik93
22.01.2022 5 z 5

Jednim slovem dokonalost.

Raido26
25.03.2021 1 z 5

Tak mě mrzí, že jsem krásu tohoto díla neobjevila. Detailní kresba je svou propracovaností famózní, ale děj mi silně pokulhával. Každému jednotlivému příběhu v kapitole by vůbec neuškodilo, kdyby byl několikanásobně delší - lépe by se pak budovala atmosféra, děj popsaný víc do hloubky nebo se jen trochu víc času věnovalo hlavním postavám. Protože jsem si za celou dobu neoblíbila jedinou z nich. Pak mi zápletky připadaly primitivní, příběhy chaotické a ne dostatečně vysvětlené. Jinak určitě cyberpunkové myšlenky, jsou tu dozajista krásné, nicméně ani ty mi nepřijdou tak revoluční když si uvědomím, že bylo dílo napsáno v 90. letech. Když to porovnám např. s dílem "Já, robot" napsaným v 50. letech - to mi přijde mnohem revolučnější. All in all, všechny knížky nejsou pro každého a tato je dozajista klenot, jen já to nevidím.

Tomas@S
18.11.2020 3 z 5

Tento komiks jsem měl vytipován už dávno, jelikož je inspirací pro několik filmu, které jsem viděl. Ale komiks mne docela zklamal. Možná jen nejsem zvyklý na manga a něco mi uniká. V dějí jsem se dost ztrácel a moc mě to nebavilo. Poznámky od autora jsem začal po nějaké době ignorovat, protože v porozumění děje stejně vůbec nepomáhaly. Takže jsem trochu zklamaný, ale dočetl jsem to (s trochou utrpení).

smisek280
09.07.2020 5 z 5

Super manga, zajímavý příběh.. Film s tím nemá moc co do činění, ale seriál na Netflixu je docela fajn. Doporučuji všema deseti.

MichalPuchovsky
28.06.2020 4 z 5

Vynikajúci komiks, ktorý ale nie je pre každého. Masamune Shirow nepíše prvoplánovo, preto som sa miestami strácal v príbehoch. Filmy a seriály sú v dobrom zmysle priamočiarejšie. Na druhú stranu ma manga bavila svojou filozofickou rovinou a doslova som si užíval každú poznámku na okraj.

JohnnieStewe
19.01.2020 2 z 5

Pekna kresba, caste trhliny v deji, ktore kazia celkovy dojem.

khakisako
30.12.2019 5 z 5

Můj první manga komiks. Četla jsem po shlédnutí filmu, který se mi líbil. Komiks sice přinesl jiný zážitek, ale přesto nezklamal. Žasla jsem nad vědomostní průpravou autora, v podobě odkazů na knihy ze všemožných vědeckých oborů pod čarou. Také zde často polemizuje o existenci věcí z jeho smyšlené skutečnosti v našem reálném světě, což mě baví sledovat zvláště pro autorovo obrovské ponoření do vlastní práce.

sola_lupa
09.07.2019 2 z 5

Mám z téhle mangy protichůdné pocity. Boje byly vykresleny skvěle do nejmenších podrobností, ale dějově... Autor si před tímto počinem určitě něco musel dát, protože jinak si nedokážu vysvětlit děj, který vypadá jak NCIS křížená s Columbem (Columbo promine). Nepřišlo mi to jako sci-fi, ale detektivní případy ve světě budoucnosti. Zkrátka jsme si s touto mangou nesedly, protože jsem čekala něco jiného - lepšího.

azazel1
28.04.2019 3 z 5

Tak tohle mi vůbec nesedlo. Drtivou většinu času se mi ztrácely souvislosti, bylo to překombinované ... moc jsem si z toho neodnesl. Ale s vypětím sil jsem to nakonec dočetl.

DennisMoore
09.04.2019 2 z 5

Tak tohle ne... Alita mě velmi bavila, ovšem na vlnu Ghost in the Shell jsem naskočit nedokázal. Příběh mi připadal zmateně přeplácaný, nějaké filozofie či nějakých vrstev jsem si takřka nevšiml (netvrdím, že to tam není, ale já to prostě neviděl), "humor" byl podivný a rušivý... Pokud něco vládlo, tak nuda. Pochválit můžu snad jen autorovu nápaditost, vykreslení sci-fi světa a akční scény, které měly švih. Jinak jsem ale zkrátka zklamaný a další díly mě vůbec nelákají.

Ran
31.01.2019 5 z 5

Příběh je velmi čtivý a výborně napsaný. Velmi se mi líbila grafika mangy a a zakončení příběhu.

azzies
16.01.2019 3 z 5

Musím nerad, ač fanoušek animované verze (neodsuzuji ani tu filmovou) a čtenář uvědomující si význam knihy ve světové kultuře (pro ni ?), hodnotit nízko.
Manga má svoje specifika, počítal jsem s tím, dočíst dílo do konce přesto bylo náročné. Děj je velice pomalý, snaha autora vše vysvětlovat tomu jen napomáhá. Některé nápady (vynálezy, postupy) se nám dnes po téměř 30 letech od napsání jeví jako nesmyslné, případně zastaralé. Ale to mi nevadí, podobně vyznívají i jiná scifi od jiných autorů, protože to je jejich specifikum. Akorát technologický pokrok nám brání vidět svět tehdejší optikou. Vzpomínáte si, jak v roce 1997 agent 007 řídil svoje bmw při útěku mobilem? Tehdy to bylo hardcore scifi řešení.
Kresba je jinak pěkná, možná mohla být jen černobílá, nebo jen barevná (každá má svoje kouzlo).
Hlavní přínos díla je v myšlenkách, které v zaznějí a které do té doby nikdo tak dobře nezkombinoval.
Člověk vs. stroj. Mysl vs. stroj. A hranice mezi nimi.
Dnes už možná myslící stroj nevypadá tak nereálně. Je proto tato představa méně děsivá?

KillHurt
05.10.2018 4 z 5

Uff. Na jedno přečtení to rozhodně není. Komiks se opírá o velká metafyzická a gnozeologická témata existence člověka. Příběh je několika vrstevný a i malé detaily nakonec vedou k důležitým příběhovým částem. Kresba je jednoduchá, přesto detailní. Poměrně matoucí je střídání černobílé a barevné kresby. Místo si našel i hravý humor, který viditelně nerušil. Z dnešního pohledu může být komiks brán jako naivní, přesto má své pevné místo v kyberpunku.

yaoiyuri
04.05.2018 3 z 5

No, je to klasika plná na svou dobu revolučních myšlenek a nápadů, které ovlivnily spoustu dalších tvůrců. Já to četla „povinně“, abych si rozšířila obzory (přítel je Japonec a tohle je podle něj jeden z pilířů mangy), ale moc mě to nebavilo, tenhle typ sci-fi není můj šálek (japonského) čaje, já radši vetřelce než kyborgy – proto ani nehodlám číst některé z pokračování. Své fanoušky si to ale jistě najde.

DivnýJanko
14.02.2018 5 z 5

treba si uvedomiť, že titul vznikol v roku 1991, film ako Matrix by bez tohto titulu nevznikol ;) to len tak naokraj pre mudrlantov čo si neuvedomujú že má 26rokov, kto z Vás pred 26 rokmi /ak vôbec žil/ by si tipol takúto líniu evolúcie, takže mám v rukách kultovú vec-príbeh, ktorý predbehol dobu a ani veľa z nás dosť dobre nechápe hĺbku diela, hlavne preto, že nechápeme japonské myslenie a sme plný pýchy, príbeh je o pokore, je mrazivý, ale vždy vykúka z textu /aj toho pod čiarou/ človek budúcnosti, ktorému chcú korporácie vytrhnúť ľudskosť z tela, ale či sa im to podarí...

Woodinko
12.02.2018 3 z 5

Príbeh majora Kusanagi je tak trochu desivý keď si človek uvedomí, že by sa niečo podobné mohlo v budúcosti stať realitou. Aj keď ma kniha bavila dosť ma rozptylovali poznámky autora pod čiarou.

amaenium
21.01.2018 3 z 5

Moje první manga, ze začátku mi dělalo problém nejen čtení, ale také jsem se často ztrácela, co se do obsahu týče.
Po čtvrtině knihy se to vše ustálilo a já si mohla tak užít kyberfantastický příběh. Major mi jakožto hlavní postava byla sympatická a nevadili mi ani poznámky pod čarou, vedle čáry aj. A grafické provedení taky nebylo špatné!

Štítky knihy

kyberpunk zfilmováno manga

Autorovy další knížky

Masamune Shirow (p)
japonská, 1961
2017  79%Ghost in the Shell 1
2017  63%The Ghost in the Shell 2: Man-Machine Interface
2018  73%Ghost in the Shell 1.5: Human-error processor

Kniha Ghost in the Shell 1 je v

Právě čtených7x
Přečtených216x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených14x
Knihotéce124x
Chystám se číst35x
Chci si koupit21x
dalších seznamech5x