Ghibliotéka

Ghibliotéka https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496892/bmid_ghiblioteka-BcU-496892.jpg 4 31 10

Když se dají dohromady dva fanoušci japonského animovaného filmu, nemusejí z toho být jen hodiny strávené s pop-cornem – či stylověji se suši – u obrazovky. A diskuse o filmech nemusejí zůstat jen mezi nimi – zvlášť když mají takový talent sbírat informace i dojmy jako Michael Leader a Jake Cunningham. Tito dva, pohánění svým nadšením a mladickým elánem, vybavení schopností psát, proměňovat nápady v činy, odvážně cestovat a oslovovat proslulé tvůrce anime, vytvořili nejprve podcast o tvorbě největšího filmového studia, kde anime filmy vznikají – Studia Ghibli. Následně na jeho základě dali dohromady knihu. Nazvali ji Ghibliotéka a dozvíte se v ní o 24 hlavních filmech i o tvůrcích z Ghibli to nejzajímavější, a přitom se budete kochat těmi půvabnými i dramatickými obrázky v nezaměnitelném stylu. Tohle je kniha, která poskytne zábavu i solidní informace a která je určená milovníkům J-popu, animovaného filmu, zejména pak anime, a v neposlední řadě i studentům filmu.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Obrazové publikace
Vydáno: , Gate
Originální název:

Ghibliotheque , 2021


více info...

Přidat komentář

carl_cox
11.02.2024 3 z 5

Škoda, že kniha, na kterou jsem se opravdu velmi těšil, dopadla tak všelijak. Nejlepší věcí je jednoznačně grafické zpracování. Kniha, i při své skromné tloušťce, je opravdu bohatá na doprovodný obrazový materiál. Ikonickými záběry z filmů, plakáty a různými drobnostmi se tu opravdu nešetří, takže si snadno připomenete vzhled a náladu jednotlivých filmů. Co se opravdu, ale opravdu nepovedlo, je překlad (hlavně co se týká stylistiky). Česká verze je extrémně doslovná a frázemi i slovosledem přesně kopírující anglický originál. A když už to nepůsobí vyloženě rušivě, tak se text většinu času špatně čte. Těžko říct, jak to vzniklo, skoro bych si myslel, že jde o AI překlad s minimální revizí živého člověka. Kdyby knížka stála polovinu, určitě by stálo za to si ji pořídit už jenom kvůli perfektní obrazové dokumentaci. Takhle ale vážně zapřemýšlím, jestli si nekoupit rovnou anglický originál :-(.

vladenec
13.11.2023 3 z 5

Těšila jsem se a fakt mě to mrzí, ale víc dát nemůžu. Kniha je taková nemastná, neslaná. Za tu fůru peněz, moc málo muziky.


smazenaryba
15.08.2023 3 z 5

Objektívne, kniha si vysoké hodnotenie nezaslúži. Ponúka základný pohľad do zákulisia vzniku jednotlivých filmov, ide viac o fakty než o náhľad do mysle jednotlivých tvorcov. Nápad zahrnúť recenzie, pokus o akúsi kritiku miliónmi milovaných filmov tiež nebol najšťastnejší. Na druhú stranu môže ísť o akéhosi obrazového sprievodcu, možnosť občas si zalistovať ilustráciami a zábermi z obľúbených filmov, čo je fajn. Rozhovory s autormi by dali knihe úplne iný rozmer. Bohužiaľ. Stále stojí za zváženie.

Dragell
06.06.2023 2 z 5

Těžko říct, na koho je kniha cílená. Pokud by měla čtenáře seznámit s produkcí studia Ghibli, bohužel v recenzích často spoileruje (já bych je spíše nazvala jako rozbory díla). Pro fanoušky nabízí málo bonusového materiálu, například plakáty k filmu a trochu té rozmluvy kolem každého filmu, jak vznikal, kdo za ním stojí, jaké byly trable. Mnohdy jsou zde úryvky z rozhovorů, kdy rozhodně bych ocenila klidně celé rozhovory.

-Endy-
25.05.2023 2 z 5

Tahle kniha je špatná.
A mně je to opravdu líto.
Nemůžu ji doporučit lidem, kteří již fanoušky Ghibli jsou, protože se zde nedozví nic moc nového.
Nemůžu ji doporučit lidem, kteří Ghibli neznají a/nebo znají méně, protože si přečtou hromadu spoilerů v tzv. "recenzích", jak filmy končí, aniž by se pořádně dozvěděli, o čem jsou.
A ty sugestivní popisky k obrázkům snad psali mumínci a šmoulové.
Pánové autoři udělali vydáním této knihy radost sobě, ale mně teda ne.

opic 12
01.03.2023 3 z 5

Zelená travnatá plocha polehávající ve větru.Blankytné nebe.
V Laputě Pazu vítá nový den hrou na trubku.V pozadí nastupuje Hisaišiho orchestr.
Příjemné mrazení na těle následuje.Zasvěcení vědí.
Typičtiny v podobě dobrého jídla a hlavně chvíle klidu a odpočinku.
Kočky a kocouři.Letadla a vynálezy,na nebi,na souši i na vodě.
Imaginace a spousty různých tvorů.Prostředí inspirováná reálnými místy i fiktivními.
Ghibli má zvláštní kouzlo i dar.U drtivé většiny filmů,na vás dýchne pohodová atmosféra a všeobecně,je s nimi příjemně na duši.Skoro doslova očistný rituál :)
Bude kniha splnovat očekávání a nadchne ?
Pro nováčky určitě spolehlivý průvodce i pro orientaci mezi různými tvůrci.
Pro pokročilejší fans,tu nebude tolik nového.Ti co již mají něco načteno,nebo si našli více infa na netu,nepředstavuje až takovou výzvu.
Informace spíše obecné a na to,že je psali fanoušci,ehm.
Není to úplně beze zbytku vytěžené.Dalo by se vytěžit jistě více.Bohaté ilustrace doplnují již zmíněné.
Samotné recenze v mnoha Ghibli dílech jen citují (opisují) dopodrobna samotný děj.
Nějaký osobitější postřech,zde chybí.U fanoušků celkem paradox.
Pokud si chcete udělat radost,nebo někomu z blízkých,určitě potěší i přes nedostatky.
Není to dokonalé,kapánek kolísavé,ale kdo by odolal :)
Jistě dostanete třeba i chut,pustit si něco a oživit pár stránek z knížky u vás doma.
Porco Rosso,na toho nedám dopustit :)

MaláKnihomolka
27.02.2023 4 z 5

Myslím že většina z nás zná alespoň jeden film, který vzniknul ve filmovém studiu Ghibli. Já osobně jsem jich během dětství viděla několik a po téhle knize mám chuť si je znovu pustit. Plus mě zaujaly ještě další. Konkrétně jsem viděla (a můžu doporučit) tyto:

Laputa: Nebeský zámek
Můj soused Totoro
Doručovací služba čarodějky Kiki
Cesta do fantazie
Zámek v oblacích
Ponyo z útesu nad mořem

Ráda bych pak zkoukla ještě minimálně tyto dva filmy:
Léto s Marine
Království Koček

Hlavní co bych na této knize ocenila, je grafické zpracování. Na první pohled mě zaujala krásná, milá obálka a samotná kniha je plná fotek z filmů, které mě tak hned vrátily do dětství, kdy jsem na ony filmy koukala. Jediné, co bych v tomhle ohledu vytknula, bylo opravdu malinké písmo. To se nečetlo vůbec dobře, navíc když je kniha většího formátu.
Nejsem skalní fanda, tak omluvte mou případnou neznalost, kdybych napsala něco, co nesedí. Každopádně je kniha plná informací o již zmíněných 24 hlavních filmech. Mě zajímaly především ty, které jsem viděla a moc ráda jsem si o nich něco přečetla. Navíc mě kniha nalákala na další filmy, ačkoliv teď na ně moc nekoukám, protože nemívám čas ani náladu a radši si čtu. Pokud jste fanda tohoto studia, je tato kniha pro vás jako dělaná. Najdete tu spoustu fotek, obrázků, historie studia, informací a recenzí.

Syllvanium
15.02.2023 2 z 5

Jakožto skalní fanoušek animovaných počinů studia Ghibli jsem se od počátku těšila, až se mi tento kousek dostane do ruky. Publikace, která rozebírá víc jak 20 ikonických filmů studia Ghibli, plus zákulisní informace o jejich vzniku? To bude pecka! To zákonitě musí být skvělý!
Výsledek? Asi jsem se těšila příliš.

Po krátkém úvodu a příběhu o tom, jak se tito dva pánové dali dohromady a započali tento projekt, následuje stručná pitva vybraných filmů. Každý filmový počin je bohatě ilustrován ikonickými scénami, první dvojstrana textu se věnuje přípravě filmu a dohadům o jejich podobě a poselství, které nesou, druhá pak obsahuje více či méně popisnou recenzi, kterak byl film ve svém poselství úspěšný a jak jej diváci hodnotili. Textu je málo, obrázku je hojně a obsahově to poněkud pokulhává.

Nějak jsem čekala... víc. Lepší recenze, podrobnější sondu do příběhů, špetičku víc informací ze zákulisí, než jen všem fanouškům známé a věčně opakované útržky rozhovorů... Nedozvěděla jsem se nic, co bych už si stokrát nepřečetla jinde. Dokonce bych řekla, že mi zde spousta informací vyloženě chyběla.

Možná tento osekaný "rozbor" bohatě pokrývá potřeby podcastového vysílání, kdy pasivní posluchač nechce nic víc, než souvislé věty doplňující nějakou jeho hlavní činnost; ale jako knižní průvodce tvorbou studia Ghibli - byť neoficiální, bez přispění jakéhokoliv oficiálního člena studia - je tak nějak... jaké slovo se hodí? "Nemastný"? "Neslaný"? Možná "průměrný". A přiznejme si narovinu, dávat slovo "průměrný" do jakékoliv souvislosti s tvorbou studia Ghibli, je kacířství.
Za mě osobně vítězí slovo "zklamání". A skutečnost, že je tato knížka prezentována jako čtivý a elánuplný výplod nadšených fanoušků, nemluvě o přemrštěné ceně, za kterou ji v obchodech prodávají, mi nahrává ještě jiné slovo - "žalostný".

Jane406
30.01.2023 5 z 5

Jestli máte rádi anime a jste fanoušky studia Ghibli, je tato kniha určena právě vám. Pohled do zákulisí jednoho z nejslavnějších japonských animačních studií rozhodně stojí za přečtení.

Hammerfoll
01.01.2023 5 z 5

Pro fanoušky Ghibli povinnost. Zajímavé čtení o oblíbených filmech, které jsem musel v průběhu čtení opětovně shlédnout.