Ghana

Ghana https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13594/bmid_ghana-Evd-13594.jpg 3 3 2

Dějiny Ghany, dříve příznačně nazývané Evropany Zlaté pobřeží, autor poutavě popsal od středověku, přes první kontakty portugalských mořeplavců a následnou kolonizaci včetně střetu evropských mocností, z něhož vyšli jako vítězi Britové, až po vývoj v zemi ve 20. století. Ghana jako první subsaharský stát získala nezávislost, daní byl autoritativní režim, střídání civilních a vojenských vlád i ekonomické potíže. Součástí je i encyklopedické heslo.... celý text

Hebrey
Hebrey
27.05.2023 2 z 5

Kniha by měla být, podobně jako ostatní brožurky ze své edice, stručným ale věcným výkladem dějin daného státu s několika praktickými informacemi pro jeho případné návštěvníky. Dá se říci, že v zásadě tento svůj úkol splňuje.
Autor však knihu pojal spíš jako svou vlastní úvahu o Ghaně a Afričanech obecně. Chápu, že historický vývoj jednotlivých částí někdejšího Zlatého pobřeží a jejich přerod v samostatné státy, nelze popisovat bez kontextu jednoho s druhým a nelze vždycky opomenout ani zásadní události týkající se kolonistických velmocí. Na můj vkus ale autor přeci jen často zabíhal do souvislostí až příliš širokých, které ve stručné brožurce možná zabrali místo detailnějším ale pro Ghanu zásadnějším událostem uvnitř území.
Kniha je víc než stručnou historií Ghany jakousi filozofickou úvahou pana Klímy. Autor je historik a jako diplomat v Ghaně nějakou dobu strávil. O to víc mě překvapuje jistý sklon k zobecňování a zároveň odstup až despekt k domorodým obyvatelům. Ty povětšinou nazývá Afričany, což v úzký historických souvislostech nevadí, v těch širších týkajících se větší plochy Zlatého pobřeží případně Afriky obecně, je to závádějící. Jen zřídkakdy je rozlišuje na jednotlivé národy a kmeny. Často hodnotí, co "Afričané" dělali, udělali, dělají špatně, jak moc jsou "nevyzrálí" na to či ono, a kolik tam toho kolonisté přinesli. Jak sám tvrdí, těžko říci, jak by oblast Zlatého pobřeží dnes vypadala, kdyby nebylo kolonií. Některé starověké a středověké africké říše byly mnohem vyspělejší, než se u nás říká.

TheCiko5
TheCiko5
05.12.2014 3 z 5

Knížka své určitě splnila. Její přehlednost a obsažnost kvituji, ale narozdíl od jiných knížek v "řadě" chyběla jakási zábavnost a dramatičnost. Krásné, srozumitelné, mnohdy ale šroubované a ploché. Pobavil jsem se jako student,nikoliv jako čtenář.