Gestalt terapie

Gestalt terapie https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453337/bmid_gestalt-terapie-UdT-453337.png 4 5 2

Kniha je základním textem představujícím teorii a praxi gestalt terapie, významného psychoterapeutického směru, který se objevuje v polovině 20. století. Jeho původce, Frederick Perls, ho uvedl jako výsledek svého celoživotního úsilí o rozvinutí nového psychoterapeutického modelu, který by důsledně vycházel z holistických a organizmických principů a představoval tak alternativu k ortodoxní psychoanalytické doktríně nebo mechanistické behaviorální tradici. I když původní myšlenky pocházejí od Fredericka Perlse, kniha je výsledkem tvořivé spolupráce tří autorů (Paula Goodmana, který materiál k dílu rozvinul a přepracoval, a Ralpha Hefferline, jenž vše aplikoval v praxi). Tato publikace se zcela právem řadí mezi „klasická“ díla o psychoterapii vůbec. Podává základní výklad pro nový psychoterapeutický přístup, rozhodně ale není „lehkým“ čtením. Nelze ji číst jedním dechem, jak je tomu u mnoha populárních psychologických knížek. Zejména pro čtenáře, který se zatím neorientuje v základní teorii gestalt terapie, může být zpočátku těžkým soustem. Je to však základní práce pro seriózního studenta, který je připraven číst a studovat ji znovu, zažívat ji pomalu a trpělivě. Kniha poprvé vyšla před více než půlstoletím a o jejím vlivu na další generace psychologů a psychoterapeutů svědčí i její pravidelné reedice a překlady do všech světových jazyků.... celý text

Přidat komentář

hu_87
26.09.2021 5 z 5

Obsáhlá a naučná bichle. Je tu asi vše, co potřebujete o gestalt terapii vědět.

Shindo
08.03.2019 4 z 5

Čítaná v origináli aj v preklade, oboje mi dalo zabrať. Jasné, je to "svätá kniha Gestalt psychoterapie", čítať ju ale bolo miestami utrpenie (konečný formát jej vraj nedal Perls ale jeden zo spoluautorov, preto ten dosť komplikovaný jazyk). Sám som ju musel často čítať opakovane aby som vôbec pochopil, čo mali autori vlastne na mysli.
Obsahuje teoretickú časť (podstata a pozadie gestalt terapie...) a praktickú časť, ktoré sú v najnovšom vydaní (preklad od Poláka) prehodené. Praktická časť knihy na mňa narozdiel od suchopárnej teoretickej pôsobila tak odlišne až som mal pocit, že ju písal niekto iný.

Myslím, že GT je kniha, ku ktorej je treba vracať sa opakovane a dávkovať ku postupne.


Štítky knihy

filozofie psychologie psychoterapie gestalt terapie

Autoři knihy

Frederick S. Perls
americká, 1893 - 1970
Paul Goodman
americká, 1911 - 1972
Ralph Franklin Hefferline
americká, 1910 - 1974