Geopolitika Ruska

Geopolitika Ruska https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366696/bmid_geopolitika-ruska-Ihe-366696.jpg 4 7 1

Mimořádně aktuální kniha známého politologa je věnována nejkontroverznějšímu tématu současnosti – zahraniční politice Ruska v historii i současnosti. Pojednává o vzestupu a pádech ruské státnosti, přibližuje vliv geopolitických vektorů na dějiny Kyjevské Rusi, Moskevského carství, Ruského impéria a Sovětského svazu, přináší charakteristiku koncepcí, hledajících místo Ruska v dějinách (Třetí Řím, západnictví, panslovanství, eurasijství), analyzuje vztahy Ruska k blízkému zahraničí, k Západu, k Číně a Východu obecně v minulosti i současnosti. 115 tabulek, 28 map a 24 grafů.... celý text

Přidat komentář

jaroslav0572
07.11.2023 5 z 5

Vždy je zajímavé číst díla trošičku se zpožděním. Ani tato více jak pětiset-stránková studie Ruska není výjimkou. Dnes je těžké na ulici, před kamarády, na pracovišti apod. vyjádřit solidární chcete-li nekonfliktní postoj k RF. Okamžitě se na vás sesypou jako na mršinu... nepusťej vás k lizu.

Tím, že jsem ještě ani ne dva roky dozadu slyšel o panu profesorovi Krejčím jen velmi zběžně z akademické půdy, neznal jsem jeho práci. První jsem zaslechl jeho masterclass v díle o Číně. Čili tu jsem četl první, ačkoli vyšla o pár let později než tato o RF. Je to excelentní ucelená práce, jež je vyzbrojena neporazitelnou zdrojovaností. Dávám 100% a deset navíc za mapy a i mnohé grafy mého oblíbence Štěpána Kotrby.

P.S. stejné hodnocení i u Geopolitiky Číny, čili nebudu tam psát komentář.