Sametová revoluce

Sametová revoluce https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/209337/sametova-revoluce-209337.jpg 5 6 4

Kniha je osobním svědectvím přímého účastníka převratných událostí, které před čtvrt stoletím vedly ke změně režimu v Československu. Přináší řadu dosud málo známých skutečností, které bourají různé mýty a polopravdy, stále se šířící mezi lidmi, hledá příčiny revolučních změn, ale i jejich důsledky, směřující k naší dnešní nelehké situaci. Dvacet pět let po revolučních změnách roku 1989 autor připomíná skutečné události i emoce oněch dnů a staví hráz legendám a mýtům. Prof. Krejčí se jako poradce Adamcovy a Čalfovy vlády podílel na jednání vlády s opozicí (iniciativa MOST), připravoval programové prohlášení vlády národního porozumění a byl hlavním redaktorem programového prohlášení federální vlády, vzešlé z voleb roku 1990.... celý text

Přidat komentář

Kartsy
17.12.2019 5 z 5

V podstatě detailní popis příčin, průběhu a následků transformace ČSSR - den po dni - přímo od zdroje (poradce premiéra ČSSR). Velmi to pomůže překonat kliché "náboženských" legend, kterými nás již 30 let vždy na podzim krmí masmédia.

petbrab
29.07.2019 5 z 5

Oskar Krejčí i když asi kovaný levicově, má velký všeobecný přehled. Bylo to zajímavé přečíst si pohled na Sametovou revoluci takzvaně z druhé strany, poradce tehdejšího premiéra Adamce.


Dexter94
25.01.2018 4 z 5

Urcite je zajimave precist si nazor z druhe strany. Nicmene stejne jako pan Krejci kritizuje glorifikaci sametove revoluce zaver knihy naopak dehonestuje soucasne/porevolucni pomery. Ja osobne bych rekl ze skutecnost je nekde mezi. Clovek to tak proste musi brat. Neni to nezavisly nazor. Kazdopadne je kniha dobre napsana a urcite ji muzu doporucit.

KejmlP
08.11.2017 5 z 5

Moc zajímavý a podnětný pohled na dějiny od člověka, který se přímo účastnil tehdejšího dění, a částečně ho i sám pomáhal vytvářet. Ovšem z té strany barikády, o které se dnes vůbec nemluví. O to je jeho svědectví cennější.
Vzpomínek na to, jak bylo zakládáno OF, kdo všichni byli 17. listopadu na Národní třídě, kdo všechno stál vedle Václava Havla, těch je spousty. A v žádném případě nechci jejich přínos snižovat. Ale trochu nám chybí pohled z druhé strany. Tehdejší vládní moc v médiích splývá na abstraktní masu temných, neschopných a zároveň rafinovaných zločinců. Tato kniha pomáhá zmíněný pohled narušit, a proto by po ní měl sáhnout každý, kdo žádá více hledisek než poskytují černobílá pohádková vyprávění.
Autor ukazuje, že i na druhé straně barikády byla složitá situace, kde se hrály různé hry, a pohybovali se tam lidé zabednění i moudří. Dlouze rozebírá mnohdy překvapivé příčiny porážky režimu, a nešetří přitom ani vlastní řady. I s přihlédnutím k částečně memoárovému charakteru vyprávění můžeme říci, že autor se nepokouší napsat apologii ani jedné strany, a snaží se události ukazovat bez legend a příkras. A výsledný obraz stojí za přečtení. Jedinou výtku směřuji k posledním (přílohovým) kapitolám, které mi přišly poněkud nadbytečné, a jakkoliv jsou myšlenky v nich obsažené rovněž podnětné, rozrušují svým názorovým obsahem dojem nezávislosti předchozího textu. Přesto všem zájemcům doporučuji. Vždy je dobré mít možnost porovnat více pohledů.

Ps: Kdo by náhodou neznal autora, je to onen enfant terrible, poradce premiéra Adamce, šedá eminence, kterou brilantně ztvárnil v osmém dílu seriálu České století herec Oldřich Kaiser.