Generál nesmí promluvit!

Generál nesmí promluvit! https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29134/bmid_general-nesmi-promluvit-1Fa-29134.jpg 4 39 9

Děj se odehrává v roce 1944 v době před spojeneckou invazí do Normandie. Hlavní zápletka začíná v okamžiku, kdy americký generál Carnaby, koordinátor operace Overlord (tj. invaze) upadne do zajetí Němců. Proto se MI6 rozhodne vyslat záchranné komando, které se má pokusit o nemožné – osvobodit generála z rukou Němců.

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Ivo Železný
Originální název:

Where Eagles Dare , 1967


více info...

Přidat komentář

ThomasRuhe
11.02.2024 3 z 5

Příběh je jednoduchý. Několik spojeneckých vojáků v německých uniformách se pokouší osvobodit generála dříve, nežli ho Němci donutí prozradit plány ke dni D.
Je to slušná bláznivina, většina akce je mírně řečeno přitažená za vlasy. K tomu všemu se to co si myslíte, že je pravda několikrát totálně otočí.
Když budu shovívavý tak je knížka tak za tři.

workos
13.02.2022 5 z 5

Dobrá kniha s napínavým příběhem a ještě napínavějším koncem.


M2305
26.07.2020 5 z 5

Kam orli nelétají je jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Děj v knize odsýpá a čas letí. Přečetl jsem jedním dechem.

Killingjoke
06.08.2019 5 z 5

Zima přelomu let 1943 – 1944. Blíží se otevření druhé fronty a spojenecké invaze do Normandie. Němcům se však podařilo zajmout brigádního generála George Carnabyho, jenž má důležité informace, které by mohly celou invazi zničit, pokud se nacistům podaří tyto informace získat. Generál je vězněn vysoko v rakouských Alpách na Orlím zámku Adler. MI6 musí vyslat speciální komando, pod vedením zkušeného majora Johna Smithe a poručíka Morrise Schaffera. Je však záchrana generála hlavním úkolem této mise? Není to jen zástěrka, jenž má odkrýt nacistické zvědy uvnitř britské rozvědky? Na tuhle otázku odpoví tento výtečný a třeskutý válečný thriller… Výborná knížka! Dostal jsem se k ní celkem náhodou. Samozřejmě jsem nejprve viděl skvělý film „Kam orli nelétají“ s mými oblíbenci Richardem Burtonem a Clintem Eastwoodem, který určitě patří do desítky mých nejoblíbenějších válečných filmů. Vůbec jsem netušil, že vznikla i knížka a i s ohledem na český překlad názvu knihy, bych si to nikdy nedal dohromady, kdyby mě na to neupozornil kamarád ze zdejší databáze. Jak jsem se následně dozvěděl, kniha vznikla až podle scénáře a jelikož je u obojího autor stejný, je kniha filmu velmi věrná. Autorův styl je přímý a velmi čtivý, rozsah 230 stran drží zběsilé tempo a šponuje nervy na maximum. Vše to dokresluje atmosféra ledově zasněžené horské krajiny rakouských Alp. Nejvíc se mi však líbí špionské kotrmelce, kdy hlavní postavy několikrát změní stranu i konečný cíl vlastní mise. Moc jsem se u čtení bavil a určitě se ke knížce, stejně jako k filmu, několikrát vrátím. Doporučuji všem milovníkům válečných thrillerů.

Pavelpi
11.07.2019 4 z 5

Knihu jsem četl už dříve,proto jsem se do ní s odstupem času pustil znovu.Myslím,že je to celkem dobře napsáno.Děj má docela slušný spád,Jen si myslím,že hlavní hrdina má až moc velké štěstí,ale tak to v životě chodí málokdy.Jinak dobré.

Market = )
26.08.2018 4 z 5

Teda, to bych nevěřila, jaký to nakonec budou nervy :-D. Asi jsem obecně spíš na klasický válečný romány, ale "trocha" špionáže vůbec nebyla špatná. A odlehčený ironický humor taky ne.

kaja.marik
11.10.2015 4 z 5

Zajímavá. Kniha se odehrává během jednoho dne, plná špiónáže, napínavých zvratů a odhalení, plná neuvěřitelného štěstí pro hlavního hrdinu. Díky dvojtým agentům místy trochu nepřehledná, ale za přečtení stojí. Má spád, dobře se čte, pěkně vyprávěný příběh.

woodward
23.06.2015 5 z 5

Dnes už válečná klasika. Kdysi jsem si ji koupil v angličtině kdesi na nádraží na západě. Nechápu, proč z českého názvu zmizeli ti "orli". Když jsem poprvé zaznamenal české vydání v městské knihovně, myslel jsem nejdřív, že je to něco nového, co ještě neznám. Je to pravý Maclean. Drsný příběh, napínavý od první do poslední stránky.

pajonek
30.11.-0001 5 z 5

tohle je zase z mého "zlatého fondu světového válečného románu" ....není asi moc známa, a proto doporučuji všemi jedenácti ............... natočený film Kam orli nelétají s Richardem Burtonem, Clintem Eastwoodem a Mary Ureovou v hlavních rolích, se řadí vedle Catch XXII, Das Boot, ............. k mým nejoblíběnejším válečným filmům..............