Generácia P

Generácia P https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432979/bmid_generacia-p-7pf-432979.jpg 4 23 8

Viktor Pelevin je jeden s najvýznamnejších a najvýraznejších súčasných ruských spisovateľov, držiteľ literárnych cien Apolóna Grigorjeva a Richarda Schönfelda. Každý z jeho románov je jedinečnou a originálnou výpoveďou doby, podanou majstrom pera a symboliky. Román Generácia „P“, ktorý sa pred necelými dvoma desaťročiami stal kultovým v prostredí mladej generácie, je zasvätený javu, ktorý sprevádza náš každodenný život, reklame. Mnohí ju bezhlavo odháňajú ako otravnú muchu, považujúc ju za niečo neseriózne. No či reklamné slogany nevošli do nášho jazyka? Či reklamné klipy nevplývajú na naše vedomie? Hrdina románu Vavilen Tatarskij sa domnieva, že pozná skutočnú cenu reklamy – veď práve on ju vytvára. No ani v najstrašnejšom sne nemôže predvídať skutočnú silu džina, ktorého vypustil z fľaše. Knihe nechýba sarkazmus a karikatúrnosť, s pomocou ktorého je načrtnutý obraz ruskej reality 90-tych rokov. Čitateľovi sa chce miestami z duše smiať, pretože je smiešny, aj zo srdca si poplakať, pretože je pravdivý. Kniha je v istom zmysle učebnicou marketingu, z iného hľadiska balamutí myseľ, sprostredkováva exkurziu do histórie a poskytuje informáciu o mravoch a obyčajach Rusov z 90-tych rokov. Nechýba trocha politiky ani prímes ezoteriky. Dielo je cynické, brutálne, originálne, takým býval Pelevin predovšetkým vo svojich prvých románoch. Základná podstata knihy spočíva vo výsmechu zo vzniknutej spoločenskej situácie, privádzajúc ju do absurda. No pritom ostáva v čitateľovi pocit, že tomto absurdum je plne reálne.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov (VSSS)
Originální název:

Generation "П" , 1999


více info...

Přidat komentář

LEGACY
29.05.2022 4 z 5

Vynikající správně ztřeštěná neučesaná kniha, která je napsána vyloženě hloubavým spisovatelem, jež vidí do podhoubí spouštěčů ruských pravd a polopravd. Tohle jsou ta zákoutí ruské kultury, která západnímu světu chybí, aby se nenechali strhnout jednoznačnou vlnou čiré nenávisti vůči nim (psáno v 2022). Reklama se tolik neliší od propagandy a formuje každého z nás, byť si to nepřipouštíme. To proto se dnes lidé tolik ohání otázkami o svobodném myšlení, protože si uvědomujeme, že naše jednaní z větší míry vůbec nepramení z nás. Vláda, pokud bude chtít, může vlastně celkem snadno ovládat naše choutky. Možná i proto jsou politické skupiny dnešní doby v celkem krásné rovnováze a společnost je polarizovaná a nesourodá. Samozřejmě vše pramení z informovanosti společnosti, myslím tudíž, že je to právě důvod proč něco podobného nepostihuje skandinávské země do takové míry. Já během onlajn čtení knihy uviděl po každé stránce nové reklamy, automaticky si zavádím youtube premium a během koukání na film jsem se zaměřil na plechovku svého Birella a uvědomil jsem si, že vlastně nejspíše piji tekutiny z plechovek právě proto, že mně její otevření a následné zmačkání asociuje nějaké potěšení ze světa reklam. Ono v politice dobrý slogan udělá polovinu práce, Cummingsové a Prchalové vědí o PR své.
Jako hezký příklad si můžeme vzít i slovo denacifikace, které alternovalo chování miliónů lidí a udělalo z Ukrajinců vlastně to, co udělal Hitler se Židami za WWII. Zároveň si nemůžu odpustit nenapsat sem zprávu, jež se dnes objevila na jedné britské stránce, kde se už pracuje i se scénářem, že Putin je už několik týdnů mrtvý a zastupuje jej dvojnik. Asociace s abrakadabra skandály politiků v čele s Jelcinem, které jsou posány v knize mě rozesmála, ale i znepokojila.
Poklona smekám - jsem generace pizděc také a čekají nás drsné časy. Nadčasovost neskutečná.

kopeceli
17.02.2021

Opravdu jsem se snažila knihu přečíst, vím, že v Rusku byla hitem a Pelevin je oceňovaný autor. Ale já jsem ji nepochopila, mnohdy jsem nerozuměla ani obsahu, ani smyslu, ani pořádně větám. Dočetla jsem, ale bylo to utrpení a netuším, o čem ta kniha byla.


eviku19
24.07.2020 4 z 5

Zaujimavé, ale vadili mi tie časté preklepy a chyby v preklade.

Teckovana
06.05.2020 4 z 5

Kniha, která poodkrývá svět reklamy, drog, ruské politiky a zasvěcených, kteří hýbou světem. Trošku divoká jízda ruskými devadesátkami, která asi nebude po chuti běžným čtenářům.

Ozzy86
12.04.2020 3 z 5

Pelevin vidí Jelcinovské Rusko jako vyprázdněný obal, kde nic není skutečné. I ten kapitalistický závod je v ruském podání bezobsažný a vše je zacyklené do sebe bez možnosti úniku. Kniha se nečte moc snadno, což nevím, zda je způsobeno překladem, nebo autorovo filozoficky náročným jazykem.

knihomoli
26.03.2020 4 z 5

Dobré, opravdu dobré, ale nesouhlasím s popiskou knihy, že knihu čtou i ti, co jinak šáhnou akorát po telefoním seznamu. Vůbec mi nepřijde jednoduchá i když já jsem ji zhltla poměrně rychle.

Škuch
05.04.2018

Tohle není, bohužel, můj šálek čaje - nedočetla jsem...

Steady
10.09.2013 4 z 5

Vavilen Tatarskij je absolvent Literárního institutu a mladý poeta. Dráha básníka či spisovatele jej však nečeká. Rusko je po Sametové revoluci a Tatarskij nastoupí na dráhu reklamního textaře. Postupně, jak Pelevinův romám plyne, se hlavní hrdina Tatarskij prokousává naskrz komplikovaným světem inzerce a reklamy, až se ocitne v jeho samotném (přesyceném, zdegenerovaném) pupku. Konfrontace s východní mystikou, halucinogenními drogami, mnohočetnými symboly, nesčetnými společenskými odkazy a západní kulturální teorií na jedné straně a ruskou realitou rozvíjejícíhho se kyber-věku na straně druhé působí Tatarskému mnohé vnitřní otázky a konflikty, jejichž řešení není nasnadě. Velká autorova znalost tématu (témat), postmoderní zpracování a typicky ruský sarkastický humor dělají z Pelevinovy na první pohled ztřeštěné, na ten druhý však dokonale realistické knihy pozoruhodné dílo.

Štítky knihy

zfilmováno ruská literatura

Autorovy další knížky

Viktor Pelevin
ruská, 1962
2011  77%Svatá kniha vlkodlaka
2016  78%SNUFF
2002  79%Omon Ra
2002  84%Generation P
2006  73%Helma hrůzy

Kniha Generácia P je v

Přečtených35x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst23x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x