Galejník

Galejník https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57043/mid_galejnik-k1O-57043.jpg 4 11 5

Mor, hranice na čarodějnice, loupeže, náboženské střety, strach, skrývání se, alkohol... Takto vypadá středověké Slovinsko dle Jančara. A hlavní hrdina vším tím prochází (spíše utíká), zatížen vinou a hledáním sebe sama.

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Galjot , 1978


více info...

Přidat komentář

milan.valden
08.02.2023 3 z 5

Asi nejslavnější slovinský spisovatel Drago Jančar (*1948) je dobře známý i z českých překladů, vyšla tu řada jeho románů, povídek, her i esejů (např. Kateřina, páv a jezuita, Chtíč chtíc nechtíc, Pohled anděla, Dnes v noci jsem ji viděl, Brioni, Halštat aj.), jako první u nás ale v roce 1990 vyšel Jančarův slavný román Galejník z roku 1978. Historický román se odehrává v druhé polovině 17. století, za vlády císaře Leopolda I. (1657–1705), který se v knize dokonce objeví v nezapomenutelné kapitole, kdy navštíví jedno město ve Štýrsku a kde mu přivedou do postele svéhlavou milenku, manželku místního obchodníka, s níž je zapletený i hrdina románu. Tím je běženec Johan Ot, který touží najít klidný koutek k životu, v časech honů na čarodějnice, heretiků, inkvizice a moru...
Johan je stále na cestách nehostinnými temnými lesy, vesnicemi a městy a stále uniká různým nebezpečím. Putuje z rodného Nisského knížectví, několikrát se dostane nejen do vězení a málem přijde o život, ale nakonec skončí jako galejník na galéře. Stále však věří, že ten klidný kout je možné najít a nevzdává se, ať je sebevíc zraněný, zmučený, vězněný, hladový, nemocný a na pokraji sil.
Pochmurný, velmi působivý román o nelehkých časech se sice nečte nijak snadno, ale vtáhne čtenáře a nepustí ho; jsem rád, že jsem si od Jančara konečně něco přečetl (kdysi jsem četl jen hru Halštat).

Toman.Lucie
24.11.2022 4 z 5

Velmi věrny popis realii poloviny 17. století. Román se odehrává někdy po skončení 30leté války. Na krátkém prostoru se seznámíme se životem obchodníků, galejniků, žebráku i císařského dvora. Je tu vše čarodějnice, hereze, tajné spiklenecké organizace (I když někdy jen v hlavach lidí). Konečně historicky román, kde se hlavni hrdina nechová a nemyslí ahistoricky. Tady postavy žijí ve světě omezených znalostí a snaží se se zlem, které se jim děje vyrovnat prostřednictvím sveho rozumu, což je někdy vede k tomu, že věří v nadpřirozené zdroje toho zla. Hlavní hrdina se nevzdava do polední chvíle, i když život mu klade do cesty samá neštěstí. Svým spůsobem je to vlastně velmi optimistický román.


Opatov
10.08.2019 3 z 5

Knihu jsem sháněla dlouho, to mě zřejmě natolik vyčerpalo, že jsem ji nedočetla. Určeno pro určitý okruh čtenářů. Raději si přečtu něco pozitivního.

denniys
19.12.2018 3 z 5

Tuto knihu jsem cetla pouze proto,ze mi ji vnutil kamarad jako svou oblibenou..byla to narocna cetba,vadila mi absence prime reci a prvni polovina knihy me vubec nebavila,pak se to konecne zmeni,prijdou na radu galeje a mor..kdo ma rad carodejnictvi a knihy z obdobi stredoveku,bude mozna spokojen,za me slabsi 3 hvezdy a to opravdu jen za konec knihy..

AlTyxAy
15.10.2018 5 z 5

Tak to bylo něco. Jak se musel Drago cítit při psaní týhle šílenosti, to fakt nevím, ale já si přišel někde mezi Topolovou Sestrou, Králem Duchů od Tourniera a Oslicí od Cavea.

Není to jednoduchý čtení, co se stylistiky týče a už vůbec ne myšlenkou. Středověk prostě nebyl legrace a Jančar má skvělý vypravovací schopnosti. Mrzutý je, že Praha má opravdový nedostatek výtisků, takže se tahle "lahůdka" fakt těžko shání. Jak jsem si už dřív slíbil, tohle nebyl poslední Drago a slib platí...