Fyziologie mysli. Úvod do kognitivní vědy

Fyziologie mysli. Úvod do kognitivní vědy https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130436/fyziologie-mysli-uvo-130436.jpg 5 6 1

Kognitivní věda se pomalu ale jistě stává dobře etablovanou samostatnou disciplínou. Je tvořena vysoce transdisciplinárním souborem teoretických, empirických i experimentálních oborů. Jejím cílem je hledat odpověď na prastarou otázku po povaze (fysis) mysli. Snaží se o rozkrytí podstaty takových mentálních mohutností, jako je vnímání a rozpoznávání, uvažování, plánování, motorická koordinace, jazyk, vědomí či vůle...... celý text

Přidat komentář

alef
13.02.2017 5 z 5

"Lidé se nesprávně drží zuby nehty iluze o svobodě svých aktů, protože jsou přesvědčení, že by bez svobody ztratili veškerou důstojnost. Avšak ve skutečnosti jsme opravdu kontrolováni minulostí i prostředím."

V dnešní době vyvrcholí „soudobý pokus odpovědět s využitím empirických metod na prastaré epistemologické otázky týkající se zejména povahy vědění (vědomí), jeho složek, pramenů, jeho rozvoje a rozmachu.“ Současnost přináší vědcům i filozofům poznání, že se: „ač z různých úhlů pohledu, zabývají často tímtéž a že se bez vzájemné spolupráce nadále nemohou obejít. … stejné platí pochopitelně i pro vztah věd „humanitních“ a „přírodních“.“

Kognitivní věda je odpovědí, je to věda multidisciplinární (často je užíván spíše pojem transdisciplinární – který více vystihuje ono prolínání oborů), propojuje mnoho rozličných oborů a jejím cílem je proniknout do tajemství mysli, a to v nejširším možném smyslu, proto se zajímá např. o racionální i iracionální jednání, intencionalitu, paměť, kreativitu aj., ale o co jí hlavně a především jde, je poznání vědomí.

Marek Petrů podává skvěle ucelený přehled, reaguje na všechny dosavadní pokusy o vysvětlení lidského vědomí, od prvopočátků, které najdeme (jak jinak než v antickém Řecku :-), přes Descarta a jeho svět matematiky v období osvícenství, po behaviorismus a jeho snahy o vysvětlení lidského vědomí s pomocí přímo pozorovatelného chování organismu, až třeba po první pokusy o konekcionismus a vysvětlení lidské mysli jako analogie s počítačem (tedy přesvědčeni o tom, že myšlení je zpracování informací a to, že se děje tak, že manipulujeme se symboly, tedy pokusy charakterizovat mozek, ne v rovině neuronálních nebo vědomých mentálních stavů, ale v rovině reprezentací, kde mozek funguje jako systém zpracovávající informace), aj.

Kognitivní věda současnosti tedy přistoupila ke zkoumání fenoménu lidské mysli jako k interdisciplinární záležitosti. Mozek a lidská mysl vykazují mnoho úrovní, na kterých je možné tento fenomén zkoumat a popisovat, Marek Petrů pak udává výstižný výčet možných úrovní a interpretací pojmů lidské mysli. Mluví především o těchto úrovních: mentální úrovně, jako myšlenky, touhy, představy, atp., chemické a fyzikální úrovně, tedy popisy mozkových fyzikálních a chemických reakcí, ale také mnoho úrovní činností probíhajících přímo v mozku, tedy úrovně subatomární, molekulární, neuronální, nervových spojů, neuronových sítí, atd.

Každá z vědních disciplín, popisuje tyto různé úrovně pomocí své vlastní metodologie, a tato mnohost, jak píše Petrů, vede k jedinému cíli, k poznání.

Autorovy další knížky

Marek Petrů
česká, 1974
2007  90%Fyziologie mysli. Úvod do kognitivní vědy
2008  0%„Přirozenost“ ve filosofii minulosti a současnosti
2005  80%Možnosti transgrese
2005  73%Kognitivní věda. Úvod do problematiky
2019  73%I rodina má svou paměť

Kniha Fyziologie mysli. Úvod do kognitivní vědy je v

Přečtených7x
Knihotéce2x
Chystám se číst10x
Chci si koupit8x