Freud na koksu

Freud na koksu https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495243/bmid_freud-na-koksu-1Mm-495243.jpg 4 7 2

Podnětný příběh o Freudově užívání kokainu, jeho vlivu na Freudovu práci, vztahu mezi kokainem a psychiatrií a o počátcích "války proti drogám". Než mladého Sigmunda Freuda napadlo posadit pacienty na pohovku, dával si kokain. V zoufalé touze rychle získat reputaci si přečetl a bez pochybností přijal tvrzení americké farmaceutické společnosti Parke-Davis o jejím novém "zázračném léku", kokainu. Objednal si gram, a přestože léta tvrdil, že není návykový, první dávka ho přivedla k další a další, a tak si na něj vypěstoval závislost, která trvala celkem patnáct let. Tato kniha, která zasazuje jeho kokainové experimenty do tradice introspektivního užívání drog, k níž patřili William James, Aldous Huxley, Havelock Ellis a Timothy Leary, zkoumá jeho vliv na Freudovo pozdější myšlení a následný vztah mezi psychologií, psychiatrií, drogami a kulturou. Zahrnuje také analýzu moderního obchodu s kokainem. Vzhledem k tomu, že i prezident Obama, který sám v minulosti kokain užíval, uznává oprávněnost zpochybňování globální "války proti drogám", je kniha, kterou držíte v ruce, aktuální a skrytou historií toho, jak tato válka začala.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Malvern
Originální název:

Freud on Coke , 2011


více info...

Přidat komentář

Ermisuck
24.10.2022 4 z 5

Prvni cast knihy (Freuduv zivot, myslenky a vztah ke kokainu) velmi poutava, druha cast (historie introspekce a dalsich drog) uz mene. Zaver kvalitne spojuje obe casti. Jazyk jednoduchy, nekdy znacna subjektivita autora (kritika Freuda, Timothy Leary). Vhodne pro laickou nebo lehce poucenou verejnost.

michal0133
15.10.2022 4 z 5

Zajímavá kniha o Freudovi, drogách a jejich introspekčním zkoumání. I když obhajoba introspekce v psychologii je to, co se autor snaží sdělit, byly ty historické části ze života Freuda pro mě zajímavější. Vůbec mi přijde, že ty dvě části knihy, Freud vs. drogy a jejich introspekce, spolu tak nějak úplně nesedí. Resp. jakoby to byly dvě knížky, které někdo po kapitolách na střídačku slepil do jedný :)
Ale to jsou drobnosti, jako celek je to výborná a zajímavá kniha.


Štítky knihy

drogy Sigmund Freud kokain

Autorovy další knížky

David Cohen
britská, 1949
2000  91%Můj život s Deep Purple
2022  80%Freud na koksu
1995  %Jak zvládnout psychotesty

Kniha Freud na koksu je v

Právě čtených1x
Přečtených7x
Doporučených1x
Knihotéce5x
Chystám se číst12x
Chci si koupit5x