Nesiem svoj kríž

Nesiem svoj kríž https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418188/bmid_nesiem-svoj-kriz-CIa-418188.jpg 4 39 13

Fredrik Beier série

< 3. díl

Muža, ktorý pracuje pre nórsku vládu, nájdu mŕtveho v osloskej autoumyvárni. Niekto ho strelil do genitálií a nechal vykrvácať. O pár dní nato zmizne novinárka pátrajúca po jeho tajomstvách. Zaujímala sa aj otca inšpektora Fredrika Beiera. Telá sa začnú kopiť a Beier nevie, komu sa dá ešte veriť. Dokonca aj jeho kolegyňa Kafa Iqbalová podľa všetkého niečo skrýva. Fredrik je nútený spochybniť všetko a každého, len tak sa môže dopracovať k pravde. Nesiem svoj kríž je posledným dielom medzinárodne úspešnej trilógie o vyšetrovateľoch Fredrikovi Beierovi a Kafe Iqbalovej.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Premedia
Originální název:

Korset , 2018


více info...

Přidat komentář

Majto
07.09.2023 4 z 5

Mne sa naopak tretí diel čítal najlepšie. Uplynul nejaký čas odkedy som čítal 2 predošlé a veľmi som si už nepamätal o čo v nich šlo. No počas čítania tejto knihy sa mnohé veci vynorili z pamäti a vedel som sa orientovať. Že sa postupne príbeh zmenil na iný žáner mi absolútne nerobilo problém. Pri čítaní sa tým v podstate nezaoberám. Pre mňa je dôležitejšie, či sa pri tom bavím a to bolo splnené.
Rád siahnem aj po prípadných ďalších knihách autora.

PPardinio
29.09.2022 3 z 5

KŘÍŽ, poslední díl trilogie s detektivem Fredrikem Beierem a jeho parťačkou Kafou. Z mého pohledu lehce podprůměrné dílo, kdy i já musím souhlasit s tím, že se autor v posledním díle hledal a nepodařilo se mu udržet žánr vykreslený ve Vídeňském bratrstvu. Kříž už byl pak dost chaotický, zdlouhavý, lehce přitažený za vlasy a nesedělo mi ani propojení dějových linek se záhadnou Organizací. Škoda, potenciál Ingar Johnsrud určitě měl, ale po dočtení posledních stránek jsem byl hlavně rád, že to mám vše za sebou. Slabé 3*


vladka321
04.03.2022 3 z 5

Knihu a tím celou trilogii jsem dočetla, ale ta doba... určitě zajímavá zápletka, rozhodně to bylo napínavé, ale strašně, strašně zdlouhavé.

kaffa
17.11.2021 5 z 5

trochu mi chybí, že sem předchozí díly četla ještě v době, kdy sem tu nepsala komentáře.... nemůžu srovnat své dojmy :-)

ale rozhodně mi fredrik chutnal, to jo :-) bylo tam všechno, co mám ráda - napětí, konspirace, špionáž, intriky, temná minulost, vyplouvající obludně na povrch.... nejvíc super mi na tom přišla - nemám pro to jiné označení - krystalická čistost psaného.... nic tam nepřebývalo nebo nechybělo, všechno mělo své místo a zapadalo do skládačky jasně a v přesný moment.... tenhle pocit je podle mě zřídkakdy kým dosažen, super :-)

jo a ještě celou tu trilogii sem si tak potutelně libovala ve jméně hlavní ženské postavy, která mi "ukradla" nick :D ještě, že sem se s postavou nestotožnila, to bych se už byla bývala cítila fakt divně :D

Simstr
17.05.2021 3 z 5

Nešlo to, nemohla jsem se začíst... pak jsem se ztrácela v ději a v postavách... no je to za mnou...

Zara
27.02.2021 2 z 5

Někteří literáti vyplýtvají při tvorbě sériové řady veškerý svůj potenciál na pilotní svazek.
Ingar Johnsrud mě bavil ve Vídeňském bratrstvu, ale nakonec i v Kalypso.
Nad závěrem trilogie se však už vyloženě trápil a těžkopádná ruka je tu více než hodně znát.

konicekbily
29.10.2020 3 z 5

Souhlasím s kolegou TeaPeter. Celá série na mne působila tak nějak neurovnaně, autor asi zpočátku neměl správně sestavenou osnovu, nebo si neujasnil, co vlastně nebo o čem má trilogie (snad pouze trilogie?) být. Musí na sobě ještě hodně popracovat, aby mohl napsat něco takového, jak psal jeho krajan Nesbo. Celkově je to průměr, více od toho nečekejte!

TeaPeter
20.06.2020 2 z 5

Ano, každé vícedílné dílo by se mělo posledním dílem uzavřít, spojit dějově linie, vypořádat vztahy a životy. Některým autorům se to povede lépe, některým hůře. Nebudu zastírat, že vyvrcholení této trilogie bylo pro mě svým způsobem zklamání. První díl proběhl do velké míry jako akční detektivka, kde se něco stalo, něco vyšetřovalo atd. Druhý díl se už začal překlápět do jiného žánru a třetím dílem se z toho už stal thriller s prvky špionáže, spiklenectví, opepřený tajnými zbraněmi, teroristy atd. A přiznejme si, že takový žánr umějí jiní spisovatelé mnohem lépe. Autor si prostě na začátku jasně neřekl, co vlastně bude psát a postupně to v něm krystalizovalo. Jako pěkný příklad by mohl posloužit Staffan. V jednom díle není pro čtenáře pochyb, že zahynul, ale to mu nezabrání, aby se stal v plné síle klíčovým elementem závěru posledního dílu, kde patrně jeho životní dráha opravdu skončila.
Trochu mě mrazí ze závěru epilogu "Už bylo načase setkat se tváří v tvář. Jak vás mám oslovovat? Velrybo? Nebo..." Pro dobro všech čtenářů doufám, že to není neblahá předzvěst čtvrtého dílu této trilogie...

vincek1
19.06.2020 3 z 5

Nevím, možná to je tím, že jsem tuto knihu trilogie četl bez znalostí z předchozích. Minimálně první polovina knihy se táhla, až jsem ji chtěl na čas odložit. Příběh se rozběhl až v poslední třetině, a podle mého zde je spousta, až neuvěřitelných konfliktů hlavního hrdiny. Poslední dobou mně dosti překvapuje označení detektivka u takovéto knihy. Dle mého se jedná o moderní thriller, který s detektivkou má společný jen název profese hlavního hrdiny. Možná se mýlím, nebo by se měla založit kategorie detektivka a klasická detektivka. To znamená příběh, který je založený na přemýšlení a shromažďování jednotlivých poznatků, které pomohou zlo odhalit. Moderní, uspěchaná doba ovlivněná IT technologiemi je, ale založená na jiných principech. Je to můj názor a každý ať sám posoudí.

midloch
18.06.2020 5 z 5

Výborné rozuzlení celého příběhu, kdy do sebe začnou veškeré části zapadat. Určitě je dobré mít přečtené předchozí díly, i když autor samozřejmě stěžejní události z předchozích knih připomene. Nechci tady spoilerovat, takže se omezím na hodnocení že jde o jeden z nejlepších počinů scandi-krimi žánru.

Avila
07.04.2020 5 z 5

Celá série s Frederikem a Kafou byla skvělá ale poslední díl trilogie je prostě TOP.
Kniha je čtivá, napínavá a perfektně uzavřela celou sérii.
Těším se na další budoucí knihy od tohoto autora.

astra3
05.04.2020 5 z 5

Tento díl byl asi nejpovedenější. Už se těším na další knihy od autora.

mikusikl
30.03.2020 5 z 5

S napětím jsem čekala na poslední díl trilogie. Byla jsem zvědavá, jak všechno dopadne. A rozhodně nejsem zklamaná. Napínavý děj, spousta zvratů. I když jsem pár věcí uhodla, přesto byl konec překvapivý. Těch téměř 500 stran uběhlo strašně rychle. A opět jsem zvědavá. Do čeho se autor pustí příště? :-)

Štítky knihy

norská literatura severská krimi norské detektivky

Autorovy další knížky

Ingar Johnsrud
norská, 1974
2016  70%Vídeňské bratrstvo
2017  78%Kalypso
2020  81%Kříž

Kniha Nesiem svoj kríž je v

Přečtených49x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce84x
Chystám se číst42x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x