Kalypso

Kalypso https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/326562/bmid_kalypso-lQm-326562.jpg 4 60 14

Fredrik Beier série

< 2. díl >

Vyšetřovatel Fredrik Beier se probouzí z bezvědomí v nemocnici v Oslu. Léky proti bolesti a alkohol, vysvětlil mu lékař. Pokus o sebevraždu. Ale Fredrik si nic z toho nepamatuje. Stará vdova zmizela ze svého domu a místo ní tam policisté nacházejí mrtvolu cizího muže, kterého policie prohlásila za mrtvého před více než dvaceti lety. Ve východním Oslu zatím potkani hodují na těle dalšího člověka. Oběti spojuje tragická minulost z doby krátce po pádu Sovětského svazu a neúspěšná vojenská operace. Zapomenutá zbraň se znovu probouzí k životu a dostává se do rukou mstitele, který nemá důvod žít.... celý text

Přidat komentář

Majto
06.10.2022 3 z 5

Podobne ako pri prvom dieli sa mi trochu ťažšie dostávalo do deja, no postupne som sa začal orientovať. Škoda, že aj tu sa striedali lepšie miesta s hluchšími. Druhý diel sa mi zdá o niečo lepší, no ešte stále to nie je ten dych vyrážajúci dojem ako som mal pri knihách napr. J. A. Olsena či S. Larssona.

vladka321
04.11.2021 3 z 5

Druhý díl trilogie jsem si se zájmem přečetla. Ovšem proti prvnímu dílu Vídeňské bratrstvo měla kniha dost hluchých míst, která mě nebavila a trochu mě odrazovala od četby. Musela jsem navíc číst velmi pozorně, abych se dobře v ději orientovala. Nicméně začátek a hlavně konec knihy je strhující a já se těším na díl třetí.


PPardinio
12.02.2021 3 z 5

Před Kalypso jsem bohužel nečetl první díl série s Fredrikem Beierem, a proto mi možná nějaké vztahy a dějové linky unikly. Přesto si dovolím tvrdit, že největší slabinou této série je právě hlavní hrdina. Přiznám se, že jsem Fredrikovi za celou dobu nepřišel na chuť a jeho chování mě vyloženě štvalo. Jde o emočně nevyrovnaného detektiva, který jedná chaoticky, skoro až amatérsky a většinou na vlastní pěst. Stejně jako v mnoha ohledech podobný H.Hole od J.Nesba má problémy s léky, chlastem a nečekaně i v osobním životě. Ženy mu nějakým způsobem však nedokážou odolat. (To musí být jeho knírkem v kombinaci s dokonalým čichem, který by mohl detektivovi závidět i dobře cvičený pes. Fredrik Beier je takový norský fousek v lidském provedení) Prostě super detektiv, kterého chcete mít za parťáka :-)
Krátké kapitoly ději pomohly, ale flashbacky volil autor v některých případech dost necitlivě a v mých očích to ději spíše škodilo, i-když šlo o zajímavé a nosné téma. Jako již tradičně, při čtení severské krimi, na mě neudělal dojem závěr. Nedostavilo se to napětí, ze kterého by mi spadla brada. Spíše se dostavilo opět ťukání na čelo a kroucení hlavou nad počínáním lidí. Celkově hodnotím knihu za slabší 3*. Autorovi dám šanci u 3.dílu a poté se rozhodnu, zda má vůbec smysl číst díl první

konicekbily
29.10.2020 3 z 5

Autor v druhém dílu pokračuje stylem, který si stanovil v díle prvním: psát o přílišných detailech formou krátkých kapitol a v častém přeskakováním v čase. Tím se kniha stává ne vždy srozumitelnou, domnívám se, že si vytváří podklad pro sepsání budoucích scénářů nějakého delšího televizního seriálu pro německé TV a tato knižní série se stává jen pouze jakousi marketingovou upoutávkou pro cenová ujednání s případnými zájemci o koupi práv.

vincek1
31.08.2020 2 z 5

Dočetl jsem, ale kniha mne příliš nezaujala. Hodně přeskoků v čase, krycí jména. Příběh mi připadal takový syrový, jakoby se měl ještě přepracovávat. Toť můj názor.

astroweb
23.08.2020 3 z 5

Druhý díl volné trilogie. Stále velmi poutavé téma jako u první části, ale docela dost ještě složitější. Nevím, jak komu, ale mě působily problémy střídání časovým dějin, krycí jména agentů apod. S největší pravděpodobností si přečtu poslední, třetí díl, ale - někdy.

TeaPeter
12.06.2020 2 z 5

Citelně slabší než minulý díl. Děj ztratil tu pomyslnou špetku uvěřitelnosti, která člověka napíná, zneklidňuje a nutí číst dál a dál. A epilog - tam mi smysl úplně unikl. Co to mělo, proboha, být? K čemu taková překombinovanost?

kofola33
19.03.2020 2 z 5

Tak tohle se mi cetlo dost tezce...Pribeh to byl bezesporu zajimavy, ale dobra prvni pulka knizky byla utrpeni, ve druhe casti se to trochu rozjelo...nicmene autora si skrtam, nelibil se mi styl psani, proste to nebyl muj salek caje.

midloch
29.07.2019 5 z 5

Super pokračování - ještě lepší než první díl. Kupa postav, flashbacky, na pozadí osobní příběh hlavního hrdiny. Prostředí temného studeného podzimu v Oslo (tak jak si podzim v Oslo pamatuji z doby, kdy jsem tam pracoval). Klasická ukázka jak má vypadat scandikrimi. Příběh se začíná provazovat s událostmi z prvního dílu, takže je určitě lepší začít Vídeňským bratrstvem. Každopádně už se těším na další knihu.

septime
06.11.2018 4 z 5

Lepší než první díl. Daleko propracovanější příběh, přítomnost propojená s minulosti, jak to mám rád u P. Maye. Ještě by to chtělo se více věnovat charakteristice postav, moc tam toho o nich není. Jen tak dále pane autore...

DavidKeller
24.10.2018 5 z 5

Tak jako obvykle , mě norska tvorba uchvatila .Ze začatku je to trochu zamotane (už jen proto že mě prvni dil minul) ale pak se to celkem rozjede .Kupa postav , je to náročnější čteni ale koho to u severské tvorby prekvapi , tak nečte severskou tvorbu :) ja davam 5* a už se těším na další dil ..:)

SilvieSisinka
03.02.2018 4 z 5

Zajimava zapletka.Neni to zadna tuctova detektivka.

amladar
30.09.2017 5 z 5

Další můj oblíbený autor. Výborná zápletka, napětí až do konce. Doporučuji :-)

Zara
26.08.2017 5 z 5

Nevhodné pro čtenáře, kteří tento druh literatury berou jako odpočinkovou a lehce stravitelnou zastoupenou hlavním protagonistou coby osobou morální, přímočarou, bez bázně a hany etc. etc.
Všem ostatním se to nutně musí líbit.