Frankenstein (komiks)

Frankenstein (komiks) https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494276/bmid_frankenstein-komiks-OTO-494276.jpg 5 33 6

KOMIKSOVÉ ZPRACOVÁNÍ ROMÁNU MARY SHELLEY. Po obrovském úspěchu své komiksové adaptace Stokerova klasického románu Dracula se francouzský kreslíř Georges Bess (1947) vrhl na další monument světové fantastické a hororové prózy: na román Mary Shelleyové Frankenstein. Příběh o odpovědnosti vědce i tvůrce, o samotě a úzkosti vymykajícího se myslícího tvora v lidském světě, romantický příběh o zlobě i lásce, který se stal jedním z úhelných kamenů SF literatury i hororu, uchopil Bess se stejnou vervou a invencí a i jej opatřil výtvarným podáním tak oslnivým, že se mu máloco vyrovná.... celý text

Literatura světová Horory Komiksy
Vydáno: , Argo
Originální název:

Frankenstein , 2021


více info...

Přidat komentář

zandu
30.01.2023 5 z 5

Krása... tleskám.
Tohle bylo snad ještě lepší/hezčí než Dracula.

Arkagas
14.12.2022 5 z 5

Když dočtete Dráculu od Besse ve stejném zpracování a nedlouho na to na Vás vyběhne, že vychází i Frankenstein, je naprosto jasný, co pro Vás na komiksovém poli bude nejlepší zakončení roku. Drácula bude do konce života moje srdcovka, ale tady mě kresba a zpracování příběhu místy zasáhlo tak moc, že kam se Vlad hrabe.. Tohle si prostě musíte nejen přečíst, tohle musíte vidět. Jak Draculu, jak Frankensteina budu chtít mít doma, protože tohle je láska na první stranu. Ostatně 97% na DK ta knížka vážně nemá jen z legrace. 
Moje hodnocení: 10/10


LucyEcstasy
06.11.2022

Viktor Frankenstein je vášnivým vědcem a jednoho dne se mu podaří vyřešit záhadu života. Alespoň to tvrdí. Podaří se mu totiž vytvořit živou osobu.

Později se mu ale začne říkat monstrum, neboť páchá hrůzné činy.

To vše se dozvíme z úst Viktora, který se svěřuje s příběhem lodní posádce.

Co se s oním “monstrem” stalo?

V prvé řadě bych chtěla vychválit grafické zpracování tohoto románu. To se totiž opravdu povedlo!

Kniha je vyvedena černobíle, což jí dodává temnou, ponurou a hororovou atmosféru. Takovou, která se hodí do podzimních dní plné mlhy a pošmournosti.

Ono “monstrum” má opravdu děsivé a odpudivé vzezření.

Samotný příběh většina čtenářů zná nebo o něm alespoň zaslechla.

Já osobně jsem se s Frankensteinem setkala poprvé. A jak to dopadlo?

Musím si přečíst i klasickou románovou verzi, abych věděla, zda na mě bude působit stejně.

Viktor mne neskutečně rozčílil svým bezohledným jednáním. To, že si takto zahrával se životem a smrtí a nehleděl na důsledky.

“Monstrum” dávám do uvozovek naschvál, protože samo o sobě monstrem není. Udělali ho z něj lidé, kteří hodnotili dle vzhledu. Není proto divu, že se stalo tím, čím bylo. Bylo učenlivé, přizpůsobivé, ale prostě mělo smůlu. Bylo mi ho líto.

Atmosféra v celé knize je opravdu mrazivá a já knihu přečetla během pár hodin, protože mne kniha nechtěla pustit.

Já nemám co vytknout! Rozhodně tohle potřebujete.

Já osobně si musím pořídit i vydání Drákuly od stejného kreslíře.

Hodnotím 5/5⭐️

fvalek
18.07.2022 5 z 5

Další úžasná komiksová adaptace slavné klasiky. Bess exceloval minimálně kresbou už u Drákuly a jeho převyprávění, které je v rámci komiksové verze samozřejmě upravené, je velmi dobré a funkční. Těžko říct, jestli byl lepší Drákula nebo Frankenstein v podání Besse, protože velkou roli hraje spíš kvalita předlohy, a ta je pro mě lepší u Frankensteina, který je podle mě trochu výpravnější a zajímavější. Nicméně obě knihy jsou velkolepé, a to nejen dějově a graficky, ale i krásnou kvalitní obálkou a temnou úpravou z edice Argomiks.

Když to vezmu po stránce obecného děje, tak příběh z pohledu Victora, ale s velkým důrazem na city a emoce franensteinova monstra, je hodně nosný a příjemný. retrospektivní vyprávění je tajemné a postupně odhaluje děj, a to velmi zajímavě, protože ze začátku si pokládáme otázku, co dělá Victor tak daleko na severu, později si zase říkáme, proč Victor honí obludu, když to obluda honila jeho a takhle ty otázky pokračují, než se dostaneme k zajímavému rozuzlení. Samotné finále je zase plné emocí a ukazuje nový rozměr, když Frankie v podstatě něco cítí k Victorovi a splní se mu jeho životní touha po tom nebýt sám, což bylo moc hezké, i když samotný konec je smutný.

Nejen série Argomiks, ale i Bessovy série slavných klasik v komiksové podobě, jsou hodně pěkné a zajímavé a těším se, jestli vzniknou i nějaké další adaptace. Černobílá kresba k nim krásně ladí a myslím, že to člověka donutí vzít do ruky i příběh, které by v psané podobě už asi nečetl, protože je pro něj buď příliš klasický, nebo zná tunu jeho adaptací, takže už na něj nemá chuť. Jen tak dál. :)

farb
26.06.2022 4 z 5

Velmi slušná věc, za mě o ždibíček lepší než Bessův Dracula. Je to osekané a pozměněné, ale smysl díla zůstal zachován, pozvednut krásnou kresbou.

Anushka1
11.06.2022 5 z 5

Co k tomu dodat. Já prostě tyhle velkoformátové komiksy miluju. Ze stejné edice mám již Draculu, takže jsem věděla, do čeho jdu. Text je logicky zkrácený oproti původnímu dílu, ale vše vynahradí temná kresba Georgese Besse. Asi není nutné seznamovat s dějem. Stejně jako Dracula, tak i Frankenstein je celosvětově známý příběh. A stejně jako Dracula byl taky několikrát zfilmován. Nejsem typický čtenář komiksů. Vybírám se takové, které jsou něčím zvláštní. A hororová klasika je přesně to, co mě baví. Frankensteina mám samozřejmě přečteného i v klasické knize. V komiksu však vidím cestu pro ty, co nejsou nijak zapálenými čtenáři a rádi by se seznámili i s nějakými klasickými díly. Jsem zvědavá, jestli v této edici bude vycházet něco dalšího. Docela se nabízí třeba příběh Jekylla a Hydea.

Štítky knihy

tajemno komiksy horory příšery, monstra gotické romány viktoriánská fantastika komiksové adaptace

Autorovy další knížky

Georges Bess
francouzská, 1947
2021  92%Dracula (komiks)
2022  93%Frankenstein (komiks)

Kniha Frankenstein (komiks) je v

Právě čtených1x
Přečtených40x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce44x
Chystám se číst15x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x