Foma Gordějev

Foma Gordějev https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/348259/bmid_foma-gordejev-N8B-348259.jpg 4 13 2

Autorova románová prvotina je tragickým příběhem dobrého a charakterního kupeckého syna, kterého zničilo zatuchlé prostředí jeho rodiny a třídy. Příběh člověka, který nezapadal a vlastně ani nechtěl zapadnout mezi sobě podobné. Je to také ukázka ruské společnosti doby, v níž se děj odehrává a vhled do ošemetnosti rodinných vztahů.... celý text

Přidat komentář

JankoStirbey
13.12.2020 4 z 5

Knihu hodnotím pozitívne aj preto, že sa ocitneme priamo medzi kupcami, ktorých postavy sú tu krásne vykreslené. Len ten Foma. To, že si neváži to čo dostal by som mu nezazlieval, väčšina ľudí si nedokáže vážiť to čo si sama nevydrie, stačí sa obzrieť okolo seba pri prechádzke parkom. Horšie je to s jeho odbojnosťou. Hľadá cestu, no nenachádza ju, pretože ju v podstate nechce nájsť a tým upadá, osobne no aj v očiach čitateľa.

mgeisselreiter
12.05.2015 3 z 5

Z počátku je kniha celkem čtivá, což je dáno tím, že autor spíš líčí postavy, buduje příběh, něco se děje, vyvíjí. Později začíná převládat jakési filozofování, úvahy, snad psychologie. Píši "jakési", protože mi to přijde jaksi nevyzrálé. Hrdina má ukázat jisté nedostatky kupecké společenské třídy a jakousi snahu být lepší, napravit svět. Pro mě z toho ovšem vyplývá především to, že hrdina je nevzdělaný, nevychovaný a líný spratek, kterému spadlo do klína bohatství vybudované jeho otcem, kterého si neumí vážit. Pro čtenáře je hrdina spíš nehrdina, není nijak sympatický, ničím nevyniká a nezaujme.
I když neznám jiné Gorkého dílo a vím, že Gorkij je poměrně světově uznávaný, tímto dílem mě nepřesvědčil o svých kvalitách. 70%, ale spíš 3*, 12.5.2015.


Štítky knihy

ruská revoluce

Kniha Foma Gordějev je v

Přečtených15x
Doporučených2x
Knihotéce12x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x