Na dně

Na dně https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55395/bmid_na-dne-aAd-55395.jpg 4 37 5

Nejslavnější drama ruského spisovatele z roku 1902 je vzrušující a zajímavou sondou do života lidí „na dně“ tehdejší ruské společnosti.

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Artur
Originální název:

На дне , 1902


více info...

Přidat komentář

Alethea_k
17.03.2023 3 z 5

Kdybych věděla dopředu, že hra prakticky nemá žádný děj a jedná se především o vykreslení situace ve společnosti + filozofické úvahy, asi bych se tomu vyhla. Přestože je divadelní hra krátká, jsem ji četla neuvěřitelně dlouho, nerada jsem se k tomu vracela. Kdybych číst nemusela, možná to po prvním jednání vzdám.

DendousSKS
30.06.2018 3 z 5

„Když je práce zábava, tak je život příjemná věc! Když je práce povinnost, tak je život otroctví."


Gigy
24.03.2018 4 z 5

Upřímně... Nečekala jsem, že mě dílo tak nadchne. Myslím, že v něm Gorkij dokonale vykreslil atmosféru té doby. Až z toho šel mráz po zádech.

Pawlisman
27.06.2017 3 z 5

Dílo mě příliš neoslnilo, podobně jako dříve shlédnutý snímek od A. Kurosawy. Až na několik nádechů filozofie v podobě poutníka mě hra ničím neoslovila.

ZajDa37
03.01.2016

Gorkij je často označován za "bouřliváka revoluce" a za vedoucí osobnost socialistického realismu, ale pravdou je, že ačkoliv některá jeho díla můžeme chápat jako socialistická (Matka), tak si Maxim Gorkij vždy snažil uchovat humanistické a lidské cítění. Je to vidět i na díle Na dně. Je nám zde předvedeno několik lidí z úplného dna společnosti, kteří už nemají skoro žádnou naději na život. Najednou mezi ně přijde neznámý poutník Luka, který u některých dokáže vzbudit aspoň o nápravu. Později odchází a snaha končí neúspěšně. Nataša se stává nezvěstnou, Vaska Popel končí ve vězení a Herec se oběsí. Ale Lukova památka tu pořád je.

"Copak lidi: Lidí je hodně: Ale člověk je jen jeden!"