Fides et ratio: Víra a rozum

Fides et ratio: Víra a rozum https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/285926/bmid_fides-et-ratio-vira-a-rozum-62G-285926.png 5 8 2

Encyklika Jana Pavla II. adresovaná biskupům katolické církve o vztazích mezi vírou a rozumem z 14. září 1998.

Přidat komentář

kirkous
29.12.2020 4 z 5

Encyklika je to v každém případě velmi zajímavá. Papež obhajuje filosofii, považuje ji za nutnou pro teologii, a snaží se nalézt střední cestu mezi jakýmsi racionalismem a fideismem. Nedává přitom přednost (a to je jistě dobře) žádnému filosofickému směru, jen je přesvědčen o tom, že je možné a dokonce nutné nalézt harmonii mezi filosofií, teologií, i přírodními a sociálními vědami. To je sám o sobě v podstatě tomistický koncept a sv. Tomáš Akvinský je v encyklice logicky velmi vyzdvihován. Čtenář nalezne i vlivy jiné, např. Jasperse.
Vize je to pěkná, ale jak na to, když mnozí dokonce považují výraz "křesťanská filosofie" za oxymoron...
Encyklika dává určitě podměty na promýšlení, možná jsem ale čekal asi ještě něco víc, něco, co mě praští a řeknu si, jo, jo, takto to má jít, to se nedostavilo, ale to je úděl filosofie.

matej.kulistak
16.06.2020 5 z 5

Tato encyklika vymezuje místo filozofie v křesťanské víře. A není to místo druhořadé, jak se říká hned v úvodu: "VÍRA A ROZUM jsou jako dvě křídla, jimiž se lidský duch pozvedá k nazírání pravdy." Víra bez rozumu vede k mýtotvornému dogmatismu, rozum bez víry k egodeismu.
Jan Pavel II. v sobě kloubí teologa s filozofem, zároveň ale zůstává srozumitelný a je patrná jeho pastorační zkušenost, tj. přesah do praxe. Přečtení této stostránkové "brožurky" mi pomohlo líp pochopit katolický pohled na svět.