Stará krev

Stará krev https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22183/stara-krev-22183.jpg 4 52 6

Farseer série

< 6. díl >

3. kniha cyklu Farseer; Sv. 1 Šestá část fantasy cyklu Farseer líčí údobí, kdy se království potácí na pokraji záhuby a hlavní hrdina Fitz chce pomstít vraždu krále. Král Shrewd je usmrcen svým nejmladším synem Regalem. Fitz je popravený (zaživa pohřbený) za praktikování zakázané zvířecí magie, známé jako Moudrost. K návratu do života mu pomáhají přátelé Burrich a starý učitel Chad. S přáteli se nepohodne, protože se chce především svým nepřátelům pomstít a jako prvního zabít svého vraha, prince, falešného krále a otcovraha Regala. V těžkých chvílích žádá o pomoc svého bratra ze smečky Nigheyese.... celý text

Romány Fantasy
Vydáno: , Návrat
Originální název:

Assassin’s quest , 1996


více info...

Přidat komentář

alimoon
21.02.2023 5 z 5

V tomto dílu se topíme se v myšlenkách a úvahách Fitze, v jeho dilematech, snech... A přesto kniha neztrácí na čtivosti, byť tempo děje je pomalejší než v předchozích dílech a akce se odehraje až ke konci knihy.

Luigi1
01.09.2021 5 z 5

Kvělá četba i s přešlapama Fitze.


Gordonlord
26.03.2021 4 z 5

Fitz Chivalry vstává z hrobu a jde po krku Regalovi, jenž neprávem uzmul právo na trůn svému bratrovi Veritymu. Fitzovi mentoři - stájmistr Burrich a tajemný mistr vražedného řemesla Chade ustupují do pozadí, protože Fitzovi již nedůvěřují. Vlk Nighteyes, spřízněný s Fizem Moudrostí, potkává svou vlastní smečku a hlavního hrdinu opouští.

Šílené dějové tempo předchozích knih se s koncem minulého dílu dostalo do finále a začíná úplně nová etapa Farseerovského příběhu o bastardu Fitzovi. Všechno je opět tak nějak na začátku a rozjíždí se to, ale i přesto nemohu dát jen tři hvězdičky, které by si kniha samotná, sama o sobě jako taková, zasloužila. Buil-up z minulých dílů je tak silný, že dává hnát kupředu i jinak pozvolný a ne tak úplně strhující děj "Staré krve".

Tato kniha - jak už název napovídá - se více soustředí na "Moudrost", jenž je světem odsuzována jako zakázaná a úchylná zvířecí magie. Dozvíme se ní nejen něco více, ale hlavně otevře vrátka a možnosti dalšímu budoucímu ději a jeho směřování.

Pořád je to lidské, naprosto uvěřitelné a díky tomu, že veškerý děj vnímáme z první osoby a pouze očima hrdiny Fitze, je o to více pohlcující. Fitz dělá spoustu chyb a osud se s ním nemazlí. To, jak s ním všechny jeho strasti, pochyby a neúspěchy dovedu při čtení prožít, mi přijde až jako neuvěřitelný masterpiece spisovatelského řemesla a nemohu si odpustit, než to už po několikáté znovu zdůraznit.

Tentokráte tedy ne tak pohlcující a dokonalé jako minimálně poslední dva díly, ale pořád úžasné, strhující a prvotřídní fantasy.

karelk
30.01.2020 5 z 5

Líbí se mi to čím dál tím víc! Tahle knížka byla od začátku temná a pesimistická, a zlomilo se to vlastně až na konci. Fitz se (konečně) může osamostatnit a tak chyby, kterých se dopouští, jsou v podstatě jen chyby jeho vlastní.

Hurá na další díl!

broskev28
17.08.2019 5 z 5

To se nám to zamotává - jestli jste nečetli tenhle díl, tak raději nepokračujte, dokud si na něj neuděláte svůj názor!
FitzChivalry vstal z mrtvých - jak také jinak, když tohle je teprve šestý díl z devíti. Podařilo se mu to jedině díky vlkovi se zvláštním jménem Nighteyes, s nímž je spojen starou krví, pomocí Moudrosti, kterou Burrich tak zavrhoval. Ačkoli mu právě Burrich a Chade pomáhají obnovit člověčí zvyky, Šest vévodství se nezadržitelně hroutí, podobně jako přátelství a dosavadní nerozlučnost téhle trojice.
Jak správně vece komentář pode mnou, jako králův vrah (rozuměj vrah krále) Fitz neuspěje, ale aspoň se mu podaří prchnout, a to jedině díky bdělému Veritymu. Ovšem něco za něco: odteď je FitzChivalry služebník "mrtvého muže" a nezná jiný úkol nežli jej následovat až k bájným Elderlingům.
Při putování vévodstvím Farrow se Fitz setká s dvojicí, která je vlastně čtveřicí: muž a žena, kteří jsou Moudrostí spojeni se zvířecími partnery, medvědicí a sokolem. A nabízejí Fitzovi výuku v použití Moudrosti, objasnění pravidel a zákonů staré krve. Jenže to si žádá čas, a ten se Fitzovi nedostává, takže odmítne. I přesto mu dvojice slíbí podporu nejen svou, ale všech, kdož jsou spojeni starou krví.
A právě v tomto dílu začíná Nighteyes žít svůj vlčí život, jako člen smečky.

O chybách platí totéž co v předešlých dílech, i v 6.části se to jimi docela hemží. Jedna z těch nejzapeklitějších: Ale mně tvoje síla propůjčí křídla aparáty.

A moc se mi líbila třeba tahle úvaha:
"Noc má své mrtvé místo, onen nejchladnější a nejtemnější čas, kdy svět již zapomněl na večer a ještě nepoznal příslib jitra. Čas, kdy je ještě příliš brzy na vstávání, ale zároveň už tak pozdě, že nemá smysl jít na kutě."

Knihomlok2015
22.10.2018 5 z 5

Začíná mi docházet, že jako nájemný vrah a králův muž stojí Fitz za starou belu, ale jako člověka toho kluka prostě nemůžu nezbožňovat.
PS: A to, že vím, proč když myslí na Moly vidí Burriche, to je prostě .....:-)

Autorovy další knížky

Margaret Lindholm
americká, 1952
2018  76%Dračí strážce
2000  82%Krev a jed
2015  63%Nebezpečné ženy
2012  75%Magická loď
2019  89%Dračí domov

Kniha Stará krev je v

Přečtených96x
Doporučených3x
Knihotéce56x
Chystám se číst9x
Chci si koupit8x
dalších seznamech2x