Krev a jed

Krev a jed https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22180/krev-a-jed-22180.jpg 4 96 17

Farseer série

1. díl >

1. kniha cyklu Farseer První část fantasy cyklu vypráví o dětství a dospívání levobočka panovnického rodu v království Šesti vévodství. Zanedlouho po příchodu šestiletého Fitze, nemanželského syna následníka trůnu, na královský hrad abdikuje jeho otec ve prospěch mladšího bratra a odchází do vyhnanství. Osamělý a všemi opovrhovaný chlapec je svěřen do péče čeledína a jeho jedinými přáteli jsou děti z přístavní čtvrti. Po třech letech si jej všimne král a rozhodne se využít jeho mimořádné vnímavosti a nadání ve svůj prospěch. Fitz se nejen naučí jezdit na koni, zacházet se zbraněmi, číst a psát, ale je dokonce zasvěcován do tajů řemesla úkladného vraha. V neklidných dobách, kdy je království ohrožováno agresivními a záludnými mořskými nájezdníky, dostane příležitost, aby projevil oddanost králi a osvědčil své schopnosti. Čtivý román je stylizován jako vzpomínky hlavního hrdiny, sepisujícího historii dynastie Farseerů. Jeho další osudy zachytí druhá část cyklu pod názvem "Královská magie".... celý text

Romány Fantasy
Vydáno: , Návrat
Originální název:

Assassin’s Apprentice , 1995


více info...

Přidat komentář

pat4157
13.09.2023 4 z 5

Takže asi takhle: kniha měla pomalejší tempo, na začátku mě velmi bavil "něžný" popis doby, okolností a samotného hlavního hrdiny a dalších postav. Musím připustit, že některé pasáže mi připadaly nudnější, jiné byly velmi čtivé a zajímavé. Celkově 4 hvězdičky. Čteno v angličtině, která nebyla jednoduchá.

Mornau
03.08.2023 4 z 5

Margaret Lindholm je jedna z mála u které snesu pomalejší plynutí děje v knize.
Příběh je přesně o tom o čem vypráví anotace a přesto mě kniha bavila číst.


Karcoolka2210
26.03.2023 4 z 5

Zatiaľ dávam 4 hviezdy, čerstvo po prečítaní. Už dlho som sa chystala na túto trilógiu, bola mi odporúčaná niekoľkými ľuďmi a som rada, že som sa k nej konečne dostala. Autorka vytvorila originálny svet so zaujímavou mágiou (myslím, že sa ňou inšpiroval aj jeden známy autor, ktorý nie a nie dopísať svoju sériu ;). Dej bol síce z väčšej časti pomalší, ale ako pribúdali stránky, tak ma Fitzov život a osud zaujímali viac a viac, takže sa rovno púšťam do druhej knihy. AJ

Querelle
08.03.2023 4 z 5

Veľmi chválim tento preklad. Netuším, prečo sa posledné roky dostalo do módy prekladať všetko, vrátane mien a miest, ale príde mi to ako čistý nezmysel. Ani väčšinu reálnych miest predsa neprekladáme a keď ideme do Anglicka, tak nečakáme, že sa všetko bude volať Krtkoměstečko či Vododol a budeme stretávať Snehov a Pytlíkov.

Kniha je inak veľmi pútavá. Pomaly sa buduje a celkom aj efektívne dostáva človeka do deja a sveta bez toho aby ho zahltila množstvom mien a frakcií. Je pravda, že v knihe je pár nelogických scén, ale celkovo pôsobí nadmieru ucelene. Veľmi navyše kvitujem aj moderné videnie sveta - už na tú dobu - ako napríklad, keď postavy uvažovali nad pohlavím šaška (the Fool), tak skonštatovali, že pohlavie je každého osobná vec.

alimoon
04.02.2023 3 z 5

Pomalejší rozjezd jedné starší fantasy série. Musím říct, že motiv mi zatím nepřijde nikterak originální, ale líbí se mi atmosféra. Sem tam mě zarazilo chování dospělých postav, místy naivní, snad i trochu dětinské. Souhlasím s ne úplně povedeným překladem, se jmény se dalo mnohem lépe vyhrát a stylistika je zvláštní. Na více hvězd to nevidím, ale doufám, že se další díly "rozjedou".

Frizer
23.12.2022 5 z 5

Začátek jedné z nejlepších fantasy ság vůbec. Fitz Farseer a Fool jsou skvělá dvojice...v této knize začínáme Fitzovým dětstvím, jeho vyrůstáním na hradě Buckeep a do toho se míchají intriky a politika. Pro mnoho čtenářů může mít kniha pomalejší tempo, ale pro mě je styl psaní a vyprávění naprosto parádní.

Luigi1
29.08.2021 5 z 5

Tak jsem si odskočil na svoji notu.Moc se mi čtení líbylo.Moc pěkné.

Gordonlord
03.03.2021 2 z 5

Co mě mile překvapilo, byla obstarožní atmosféra dávných, klasických fantasy z 90' let, ve stylu Feistova Mága, avšak o kus poutavější a záživnější. A to i přesto, že děj se táhne, není orámovaný žádnou záplekou, nemá padoucha, vyvrcholení a svým způsobem nemá ani klasicky stavěný děj.

Jedná se o příběh šlechtického bastarda, vyprávěný z první osoby. Levoboček Fitz přísahal naprostou věrnost králi a v jeho službách se učí jemnému umění asasinace a plnění úkolů, jemu králem zadaných.

Zatím to na mě působí jako nikam nespěchající, líně plynoucí rozjezd větší série, v které se toho doufám bude dít mnohem více, než předvedl tenhle úvodní díl.

Archie
28.02.2020 4 z 5

Klasicke fantasy ala Feist a jeho prvni Mag. Pevnost na upati more, ledovy vitr, hrdina vyrustajici uprostred intrik dvora, vyuka, temer pohadkovy jazyk a velmi ctive nacrtnuty pocatek mnohem vetsiho pribehu. Pokud nehledate dalsiho Zaklinace, je Farseer ve svem zanru prakticky dokonaly, byt opravdu klasicky klasický.

karelk
10.01.2020 3 z 5

Fantasy, co se mi docela líbila. Zatím se to rozbíhá docela pomalu, ale co se zatím událo, se mi líbilo. I když mám pocit, že se z toho dalo vytáhnout víc. Děj občas běží překotně z věty na větu...

Naočkován předchozími recenzemi mě taky moc neoslovil překlad, hlavně jmen, která něco znamenají. Bohužel, ne každý překladatel je bratři Medkovi a ne každý překlad má rozpočet jako Harry Potter...

broskev28
28.07.2019 4 z 5

První kniha z oněch českých devíti je za mnou a já si vůbec nemyslím, že by to byla ztráta času. Mám za sebou už docela slušnou řádku fantasy i scifi, a přitom nemám pocit, že by autorka někoho napodobovala či opakovala stejný námět. Na rozdíl od oblíbené verze "kterak nechtěný sirotek neznámých rodičů ke štěstí přišel" tady hned od prvních stránek víme, kdy a jak se tenhle hrdina, šestiletý Hoch, narodil a hlavně komu. I to, že jeho rodiče sice žijí, ale jeden ho dosud neviděl a druhý ho už nikdy neuvidí. Zahaleny tajemstvím tady zůstávají jiné věci, a věru jich není málo . . .
Text je čtivý, ne že ne, ale je mi líto, že nejsem s to dopřát si potěšení z originálu, protože česká verze rozhodně není "krásná a plná jazykových hříček", jak se dočítám v komentáři JazzRiddle. Ba právě naopak, e-kniha, kterou mám k dispozici, je až trestuhodně plná překlepů a přehmatů; naštěstí překlad samotný není nijak urputný či těžkopádný. Působí to spíš dojmem, že chyby jsou technického rázu (už jen kvůli jejich primitivnosti, četnosti a různorodosti) a že je nelze připsat překladateli.
Takže se těším na další díly a doporučuju každému, komu fantasy žánr učaroval.

Knihomlok2015
05.10.2018 4 z 5

Protože jsme s velkým nadšením zjistila, že nám s listopadu vychází další dílko od téhle velmi šikovné paní (Fragment jedeeee…), tak jsem se pustila po cca 8 letech do opětovného čtení téhle série. A opravdu, ale opravdu vám nekecám, je to pořád stejně dobré jako před těmi lety. (no popravdě už jsem načala druhý díl a je to lepší než poprvé - fakt:-)

nadenka13
21.08.2018 5 z 5

nádherné nádherné skvělé

JazzRiddle
05.04.2018 5 z 5

Když jsem na tuto knihu narazila, byla jsem dost otrávená. Byla divná. Ale pak jsem si našla originální verzi Assassin’s Apprentice a nemohla jsem ji než vynachválit. Je opravdu dobrá, jediný její problém je, že je špatně přeložitelná. Autorka má velice specifický styl psaní, její angličtina je krásná a plná jazykových hříček.

Knihu rozhodně doporučuji (nejlépe v angličtině), stejně tak celou trilogii, další dvě trilogie of Fitzovi, jakožto všechny knihy z tohoto universa.

špulo
24.01.2018 2 z 5

Pomalé, pomalé, pomalé... Nápad biedny, originalita žiadna. Keďže je celá séria v českom vydaní rozdelená na 9 kníh, človek sa v tejto knihe v podstate ani ničoho zaujímavého nedočká. Celú sériu som zhodnotil až pri poslednom diely. Cca 30%...

Weezing
28.09.2017 4 z 5

Samostatně tuto knihu nemá moc smysl hodnotit, protože se jedná o první polovinu knihy Assassin’s Apprentice, která byla z nějakého důvodu v českém vydání rozdělena na dvě části - Krev a jed + Královská magie (a celá trilogie dokonce na 9!). Takže můj komentář se bude vztahovat ke kompletní knize.

Ze začátku to vypadá dost genericky. Máme tu kluka Fitze, který je nemanželský syn prince zdejšího království. Začnou ho vychovávat a (ne)překvapivě je dobrý skoro ve všem. Děj se také ze začátku celkem táhne. Fitz prostě tráví všechen čas na Buckeepu a my čteme popis toho jak se učí všemožným dovednostem - to už jsem viděl stokrát. Toto zabere asi 2/3 knihy Krev a jed (ale na druhou stranu je to krátká kniha). Poté ale co opustí Buckeep a vydá se do světa, tak se příběh stane celkem zajímavý a relativně nepředvídatelný.

Království, ve kterém se příběh odehrává, je ohrožováno tajemnými nájezdníky na rudých lodích. Ti mají možnost z lidí, které zajmou vysát jakoukoliv "lidskost". Postižení lidé pak jen útočí na kohokoliv na koho netrefí (včetně ostatních stejně postižených). Jinak obecně svět je z hlediska fantasy knih spíše standardní s pár zajímavějšími nápady tu a tam.

Hlavním plusem knihy jsou dobře propracované charaktery postav (hlavně kladné a neutrální). Jejich povaha, chování, motivace atd. dávají smysl a působí opravdově. Záporáci jsou už slabší, když to trochu přeženu, tak ti jsou prostě zlí a nemají rádi Fitze. Je ale pravda, že příběh je vyprávěn pouze z pohledu Fitze, takže není moc prostoru pro vysvětlení postojů ostatních postav.

Tuto knihy jsou se rozhodl přečíst, protože autorka a její série z tohoto světa jsou v zahraničí hodně populární. Musím říct, že první díl byl solidní a nejspíš budu v sérii pokračovat, protože zde vidím určitý potenciál.

gilthix
16.04.2013 2 z 5

Kluk sirotek se musí protloukat a postupně se z něj vlivem neočekávaných okolností stává přísně kladná postava a směřuje k velkému hrdinství. Takových už jsem viděl a bohužel tahle se čte podprůměrně špatně.

Autorovy další knížky

Margaret Lindholm
americká, 1952
2018  76%Dračí strážce
2000  82%Krev a jed
2015  63%Nebezpečné ženy
2012  75%Magická loď
2019  89%Dračí domov

Kniha Krev a jed je v

Právě čtených1x
Přečtených143x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených10x
Knihotéce65x
Chystám se číst107x
Chci si koupit21x
dalších seznamech6x