Královská magie

Královská magie https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22181/kralovska-magie-22181.jpg 4 75 7

Farseer série

< 2. díl >

1. kniha cyklu Farseer; Sv. 2 Druhý díl fantasy románu, jehož první část se nazývá Krev a jed. Hlavní hrdina dospívá a stává se členem průvodu, který má přivézt do země mladou královnu. Toto pověření je výsledkem dlouhého období, v němž je Fitz zasvěcován do tajemství Umění, selže a stává se součástí intrik nejvyšších představitelů vládnoucí vrstvy. Čtivá sága rodu Farseerů, určená mládeži i dospělým, bude mít pokračování v dalších dílech.... celý text

Žánr:
Romány , Fantasy

Vydáno: , Návrat
Originální název:

Assassin’s apprentice , 1995


více info...

Přidat komentář

Mornau
03.08.2023 4 z 5

Královská magie mne bavila o něco více, než předešlý díl Krev a jed.
U některých příběhů mám naprostou averzi k určitým postavám v knize, zde je to Regal.
Co se týče Nosyho, myslela jsem si to samé co Fitz.

alimoon
04.02.2023 4 z 5

Přidávám hvězdu oproti předchozímu svazku kvůli rychlejší akci, tento svazek se četl mnohem lépe. Bohužel jsem se sem tam ztrácela, některé věci mi přijdou málo barvitě vykreslené, děj zmatečně přeskakuje, jak už bylo řečeno. Škoda, základy to mělo z pomalejšího rozjezdu pevné, teď se začínají trochu hroutit.


Luigi1
30.08.2021 5 z 5

Tak tento díl se mi líbil.Zde je krásně popsána práce jak zpracovat mladé lidi k obrazu svému.

Gordonlord
12.03.2021 3 z 5

Skoro jsem měl tentokrát nutkání dát čtyři hvězdy.

Příběh, stylistika a vůbec všechno zde dýchá kouzelnou, nostalgickou atmosférou naivních fantasy 90. let, s malebnými obálkami a nádherně optimistickými, klišoidními zápletkami. Naivita oné éry je přítomna i zde a to já miluju !

I když tady se nesoustředí na akci ve stylu party dobrodruhů světa Dungeons and dragons, ale zaměřuje na dvorní intriky, které mě ve většině fantasy neskutečně vytáčí svojí zbytečností a vatovostí. Zde jsou ovšem podán vcelku jednoduše, jako stěžejní osa děje. Postav je tak akorát, všechny mají své místo, charakter a hloubku, tak akorát, abyste k nim zaujali nějaký vztah.

Příběh plný dvorních intrik, točící se kolem mladého královského assasina a zároveň šlechtického bastarda Fitze, plyne velmi pomalu. Je vyprávěn retrospektivní formou, kdy Fitz na svá dávná dobrodružství vzpomíná a vypráví z první osoby. Je to zajímavý a dost pohlcující způsob.

Finále bylo nakonec ale docela zmatečné, používání "umění" mi mátlo hlavu a já chvílemi nejen nevěděl, co se děje a která bije, ale přišlo mi, že prostřednictvím onoho umění autor vytváří Deus ex machiny, kterými si děj srovná tak, jak se mu chce, což mi přišlo trochu smutné, vzhledem k tomu, jak si na vztazích a intrikách dával jinak celou dobu velmi uvěřitelně a logicky záležet, a potom to ukončí takhle blábolovitě.

Jinak dobré dojmy převládají, čte se to hezky a poutavě a jdu na další díl !

karelk
14.01.2020 4 z 5

Oproti prvnímu svazku napínavější, a (ještě) lepší! Postavy jsou vykresleny mnohem barvitěji, zajímavěji. Trošku jsem měl problém s rychlou změnou děje, kdy z jedné věty např. nebylo patrné, že "pocit ohně v břiše" je z otrávení, apod.

(obsahuje spoilery)


Dojalo mě setkání s Nosy i jeho pomoc. V hlavě mi hlodá záhadný šašek, co on je vlastně zač... Konec byl takový zrychlený, překotný, a překvapilo mě, jak málo se po odhalení stalo s Regalem...

broskev28
29.07.2019 5 z 5

Sérii mám ve čtečce nachystanou na dobu, kdy budu se synem v nemocnici (půlka srpna), daleko od domova, a tedy i od přísunu knih. Jenže chybička se vloudila: rozečetla jsem 1.díl, že aspoň zjistím, o co vlastně jde. Dnes ráno jsem - po včerejší probdělé noci - dočetla i 2.díl. A je mi moc líto, že ty další musím opravdu odložit, protože příběh nabírá na obrátkách.
Hlavní hrdina dospívá a zaplétá se do intrik na královském dvoře - vzhledem k "profesi", na niž ho připravuje příšerná lady Thyme, ani není divu. Rudé lodě šíří zkázu ještě rychleji, pokřivené charaktery se křiví ještě více, Šest vévodství postupně upadá do zmatku a beznaděje. Podle krále Shrewda by lid mohlo povzbudit zasnoubení (a posléze svatba) následníka trůnu, prince Verity, s princeznou Horského království Kettricken.
Idyla, kterou nalezne hlavní hrdina v této neznámé zemi, je úžasná. Panovník i jeho rodina jsou opravdu služebníky lidu a podle toho se i chovají, slouží. Stavby, které se budují desetiletí (staletí?) v symbióze stromů, rostlin a lidí. Zákaz kácení vzrostlých stromů, který prosazuje panovník; tam bych chtěla žít!
Ale v tomhle dílu jde o víc. Co je to Umění, k čemu vlastně slouží, kdo a jak si jej může osvojit? A proč je Moudrost tak zavrženíhodná, když dokáže být velmi užitečná? Komu se dá věřit a kdo se jen tváří jako přítel, učitel, spojenec? Jak zabránit vykování, a když už k němu došlo, jak ho zrušit? Autorce se povedlo skvěle vykreslit i zdánlivě okrajové postavy: komornou Lacey, královského šaška, Ruriska.
Jak já se těším na 3.díl!!!
P.S. A ještě k chybám: je jich tu méně než v 1.dílu, ale o to legračněji působí. Občas to vypadá, jako by někdo český text písaři diktoval, a ten písař byl přitom lehce nedoslýchavý a v češtině nepříliš zdatný. Nebo psal podle diktafonu, přičemž přednášející nezřetelně artikuloval. Nebo prostě hořel termín a na korektury nebyl čas, těžko říct, jak to ve skutečnosti bylo.
No schválně zkuste domyslet správné slovo (možná jsem natvrdlá, ale já se u hrnečku zasekla, pořád jsem ho hledala v předešlých řádcích):
. . . ale to byla jen malá útěch pro rohlíky a pastevce.
. . . měl vlasy u hrnečku nakrátko zastřižené . . .
Trvalo mi varnou část dopoledne, než jsem ho potkal.

Knihomlok2015
09.10.2018 4 z 5

Chtěla jsem tu prezentovat opravdu odvážné tvrzení, ale nechám si to na další díly, určitě k tomu bude ještě nejméně sedm dalších příležitostí. Teď řeknu jen jedno - čtu to podruhé, takže několik zásadních dějových zvratů mi ulpělo v paměti (dokonce jsem si pamatovala jednu větu prakticky do posledního písmene včetně diakritiky - ano, jsem na to dostatečně hrdá:-) a víc než pár maličkostí se ztratilo v čase. Ale ono ani nejde o to, co jsem si zapamatovala nebo zapomněla, jde o to, že to oboje stále ještě perfektně sedí k sobě a ten příběh mě zase neuvěřitelně okouzluje. A mám takové tušení, že až se znovu rozhoupu, číst to potřetí a počtvrté a pak znovu, bude to naprosto stejně dokonalé.

Autorovy další knížky

Margaret Lindholm
americká, 1952
2018  76%Dračí strážce
2000  82%Krev a jed
2015  63%Nebezpečné ženy
2012  75%Magická loď
2019  89%Dračí domov

Kniha Královská magie je v

Přečtených123x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce59x
Chystám se číst11x
Chci si koupit11x
dalších seznamech3x