Fantastické a magické z hlediska psychiatrie

Fantastické a magické z hlediska psychiatrie https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26729/bmid_fantasticke-a-magicke-z-hlediska-ps-hHy-26729.gif 4 93 12

Kniha prof. Vondráčka a JUDr. F. Holuba představuje značně originální a neobvyklou publikaci v naší i světové literatuře psychiatrické. Kniha podává výklad o různých záhadných a magických jevech, známých z historie, lidových vyprávění, pověstí či pohádek a dokládá, že jsou důsledkem duševních poruch, halucinací, iluzivních jevů a sugesce. Člověk s duševní poruchou často věří, že umí předpovídat budoucnost nebo číst myšlenky, že je prokletý nebo naopak vyvolený, že pochází z jiné planety nebo jiného času. Lidé s tělesným defektem se stali základem k vyprávěním o trpaslících, obrech, vlkodlacích. Z montážních představ vznikly příběhy o vodníkovi, kentaurech, upírovi. Důsledkem halucinací a sugesce jsou příběhy strašidelných hradech, ďábelských zjeveních nebo oživlých mrtvých. Různé duševní poruchy a psychické jevy Vondráček ukazuje na příkladech z historie, z bájí a pohádek, ale také ze své bohaté psychiatrické praxe. Vydalo Státní zdravotnické nakladatelství, r. 1968, 48 s. obr. příl.... celý text

KITT
KITT
08.08.2023 5 z 5

Neuvěřitelně zajímavá kniha. Nebylo to tedy nejlehčí čtení, ale kniha je opravdu úžasná. Plná zajímavých informací. Člověk po přečtení této knihy na spoustu věcí změní názor, má úplně jiný pohled na svět. Skutečně velmi zajímavá a netradiční kniha. Rozhodně doporučuji k přečtení.

Ninjer
Ninjer
17.11.2022 5 z 5

Skutečně komplexní kniha. Autoři František Holub a Vladimír Vondráček přichází se slovníkovým vysvětlením různých psychologických a nadpřirozených jevů a nacházejí mezi nimi souvislosti. Termínů jsou tu stovky, takže čtenáře čekají stručné, ale jasné a zřetelné texty. Styl je trochu sušší, ale čte se skvěle a navíc se v jednotlivých definicích dá naleznout i jemný, skoro až nerozpoznatelný humor.

V knize najdeme mimo jiné fascinující pohled na čarodějnice. Kromě mnoha vynucených přiznání během šílenství honu na čarodějnice se našlo i nemnoho žen, které opravdu věřily, že mají nadpřirozené schopnosti. To si dnes vysvětlujeme kombinací psychických poruch (nejčastěji forma schizofrenie) a omamných látek. A svědky často popisovaná soulož s neviditelným ďáblem byla ve skutečnosti masturbace.

Popisy toho, jak pravděpodobně vznikaly různé mýtické bytosti taky stojí za to. Čert má rohy kvůli tomu, že tak připomíná kozla, což je podobně nevyzpytatelná bestie. Černý je proto, že tma byla kdysi opravdu děsivou záležitostí, protože z ní na vás mohlo vyběhnout i reálné nebezpečí, například vlk. Vodník zase připomíná v obličeji sumce, protože tato ryba má bizarní, až lidský obličej. Pohádkové bytosti jako obr a trpaslík pak byly samozřejmě inspirovány různými reálnými tělesnými deformacemi.

Autoři se zevrubně věnují různým psychickým onemocněním, z nichž mnohé jsou pro mě osobně mnohem děsivější než jakékoliv smyšlené monstrum. Bohužel hodně lidem se stává, že vidí a slyší opravdu hrůzné a šílené věci (např. drobné lidi, který jim nadávají či je podněcují k násilí), a tato onemocnění také přispěla ke vzniku různých pověr. Mnoho uznávaných osobností z historie trpělo různými psychickými chorobami a ty často ovlivňovaly jejich dílo. Někdy to ve své době tušili, někdy můžeme to, že byli nemocní, rozklíčovat až dnes.

A to by stačilo jako taková ukázka hustě popsaných a čtivých 300 stran, podle kterých by se dalo přednášet hodiny a hodiny.

Mimořádně zajímavá záležitost.


Devět psychicky nemocných příšerek z deseti


knihyKeMne
knihyKeMne
07.01.2022 3 z 5

"Duše neexistuje." Tak zní první věta této pozoruhodné publikace, a v tomto duchu přidává autor místy své komentáře. Kniha je stále znovu vydávána, ale nijak modernizována. Z textů dýchá duch doby prvního vydání.

V knize nenajdete to, co by její název mohl slibovat. Spíše jde o obšírné a velmi podrobné vyprávění různých mýtů, bájí a všeho, co souvisí s magií (například se dozvíte, jak si představovali peklo Kambodžané, obsahy několika literárních děl i jakou barvu milují trpaslíci), velmi volně spojené s učebnicí psychiatrie a s několika kazuistikami. Velmi zvláštní je poslední kapitola, která shrnuje téma knihy a volně přejde k podrobnému převyprávění dějin všech náboženství, filozofie i psychologie. Doporučuji jako studijní materiál.

Kniha má velkou hodnotu, co se týče faktů souvisejících se světem bájí a magického myšlení lidí z dob velmi dávných. Celkové propojení s vědou je ale dost mizerné a ty dějiny společenských věd jsou jako z jiného světa.

Greenfingers
Greenfingers
21.09.2020 4 z 5

I když od prvního vydání této knihy uplynulo již více než padesát let, stále má čtenáři co říct. Jsou v ní detailně uvedeny informace týkající se lidské psychiky, zejména pak její patologické projevy, které jsou bohatě dokumentovány na konkrétních případech.
Doporučuji s četbou nespěchat, lze ji použít jako encyklopedii a vybrat si z ní pouze to, co nás bezprostředně zajímá.

Eicherik
Eicherik
31.03.2020 5 z 5

Tato kniha populárně naučnou formou předkládá čtenáři mnoho pojmů z psychiatrické profese a zároveň ze světa magie. Vše je prokládáno skutečnými a stručnými příklady z psychiatrické praxe. Obsahově mi tento počin připadá velmi bohatý. Ačkoli je tato kniha psána v duchu ateistickém, může posloužit lidem praktikujícím magii k oddělení zrna od plev.

Sajdeman
Sajdeman
12.05.2019 2 z 5

Asi jsem od knihy čekal něco jiného.
O psychiatrii se dozvíte sem-tam něco, ale dozvíte se toho hodně o vodníkovi, bludičce, vlkodlakovi, Jeníčkovi a Mařence, ....

Agave
Agave
24.03.2019 5 z 5

Jednou mi tuto knížku zapůjčil jeden velice tajemný služebníček pekla. A mě tak uchvátila, že jsem si z ní začal dělat výpisky jak při domácím úkolu. Po nějaké době jsem si ji po letech zakoupil v prvním vydání a v nádherném stavu.
Kniha má pro mě nesmírnou magickou hodnotu, která se snaží člověka udržet na zemi.
Velkým přínosem je i použitá literatura, která nasvědčuje i o kvalitě tohoto díla. Odkazuje na exaktní knihy náboženského a magického rázu.
Lidi, kteří si přičichli a nebo jsou poznamenáni Magii, je tato kniha velkým pomocníkem k rozeznávání fikce a pravdy v jejich rozvoji.

Mišima
Mišima
09.03.2017 4 z 5

Vondráček v sobě psychiatra nezapře. Na Junga i psychoanalýzu pohlíží kriticky, což v kontextu doby, kdy toto dílo vyšlo, bylo pochopitelné! Autor zastává důsledně materialistický přístup k dané problematice. Ovšem informační šíři jeho záběru lze sotva co vytknout. Dnes by byl Vondráček asi zděšen, když by viděl, jak se s esoterikou a mysticismem doslova roztrhl pytel, o různých náboženských sektách ani nemluvě!

Formol
Formol
02.10.2015 5 z 5

Obsah knihy svědčí o rozhledu prof. Vondráčka a zejména o jeho schopnosti v popularizačním textu udržet právě takovou úroveň, která nenudí přílišnou odborností ani neuráží přílišnou plytkostí. Stále je to dobré poučení pro laika "psychovědami" výrazněji nepoznamenaného a pokud někdo chce knihu číst jako odborník, jistě zvládne korekci na některé snad již překonané názory.

mulderka
mulderka
30.05.2015 5 z 5

Jsem tak šťastná, že tuhle knížku mám :-)) zub času sice místy lehce zahlodal, ale jádro pořád zůstává použitelné. Díky, pane profesore, za výjimečné téma - hodně jsem se poučila a dověděla nového. Například, dát si do souvislosti katatonního schizofrenika jako předobraz motivu zkamenění v pohádkách by mě v životě nenapadlo...
Jako základna pro další studium je tato knížka taky výborná, člověk pak do toho Freuda a Junga nevleze úplně nepřipraven...

Scintilla
Scintilla
31.08.2014 3 z 5

Kniha má pro mně především ohromnou informační hodnotu - překypuje informacemi o "fantastickém a magickém", včetně výňatků z neznámých spisu nebo neuvěřitelně podrobných popisů.

Co ale pro mně kniha postrádá je jakákoliv hodnota umělecká, filozofická nebo lidská. A z dnešního pohledu bohužel ani odborná. Místo lidského nadhledu se autoři pokoušejí o nadhled lékařský. Většinou však jejich poznámky vyznívají zjednodušeně a někdy i lehce směšně. Opravdu nečekejte analýzu mýtu a duševních stavů a la Jung. Spíš skeptické, lékařsko-biologické výkřiky ze tmy, které nekončí u analýzy paranormálních a mytologických jevů, ale pokračují k analýze duševních pochodů a motivů různých myslitelů, což v mnoha případech silně hraničí s argumenty ad hominem. Naštěstí nejsou osobní příspěvky autorů až tak časté a dlouhé.

Lilith1
Lilith1
18.09.2013 5 z 5

Fantastická kniha, která velice ovlivnila mé názory, na spoustu věcí a úkazů. Velice dobře a v heslech popsána spousta psychiatrických pojmů, ale právě i pojmů z magie. Navíc kniha vysvětluje mnohé "nevysvětlitelné" jevy.

Štítky knihy

upíři mytologie magie vlkodlaci čarodějnictví psychiatrie bájní tvorové význam pohádek a mýtů

Autoři knihy

Vladimír Vondráček
česká, 1895 - 1978
František Holub
česká, 1894 - 1965

Kniha Fantastické a magické z hlediska psychiatrie je v

Právě čtených3x
Přečtených121x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených12x
Knihotéce91x
Chystám se číst91x
Chci si koupit43x